Můj účet
Přihlášení
Menu

Běhání | Jak začít a jaké benefity Vám to přinese

Běh buď přirozeně milujete, nebo ho nenávidíte. Dobrou zprávou ale je, že si ho při správném postupu můžete oblíbit a začít z této aktivity čerpat všechny jeho benefity. Jak se k tomu ale opravdu dokopat a jak vydržet?

Jak si zamilovat běh? 

Pokud se řadíte mezi jeho odpůrce, možná to pro vás ze začátku nebude nic jednoduchého. Prvních pár chvil si budete říkat, jakou hloupost jste si to vymysleli, ale poté, když ucítíte účinky, které má běh na tělo i mysl, názor pravděpodobně změníte. Pro ten nejlepší zážitek z běhu si doma rozhodně nesmíte zapomenout sluchátka, funkční prádlo a kvalitní běžeckou obuv. Bez toho to nepůjde. Do uší si pusťte svou oblíbenou muziku (a pokud je to nějaký ploužák, doporučujeme změnit výběr na něco trochu rychlejšího) a vyrazte do přírody. Co vám ale ještě může v běhání pomoc?

➡️ Parťák. Protože pokud se zavážete slibem, že budete chodit každý týden běhat s kamarádem, vynechat bude o to složitější. Navíc bude i samotné běhání o něco zábavnější, když nebudete sami.
➡️ Jasné stanovený cíl. Řekněte si, kam se v běhu chcete dostat za určité časové období a dejte si takovou malou osobní výzvu. Co si slíbíte za její úspěšnost?
➡️ Při běhání si uvědomujte své tělo a mysl. Nemyslete na nic jiného, pouze na běh. Poté zjistíte, jak krásně dokáže běh vyčistit hlavu

Postupný začátek je cesta k vytrvalosti

Vydali jste se běhat jednou, ale byli jste potom tak vyřízení, že motivace zmizela? Rozhodně nejste jediní, komu se to stalo a naštěstí je na to jednoduchá trik – nepřepálit začátek. Nejprve si zaběhněte v poklidném tempu třeba jen jeden kilometr. Trasu postupně prodlužujte s mírně přidávejte na tempu. Uvidíte, jak se vám buduje vytrvalost a zároveň i vztah k tomuto sportu. Ani se nenadějete a už budete běhat klidně i desítky kilometrů bez přehnané námahy. Mnoho běžců totiž tvrdí, že běh nabíjí energii. 

Je ale potřeba běhat správně. Pokud jste ve sportu úplný nováček, rozhodně nejprve doporučujeme říct o radu trenérovi, aby vám vysvětlil, jak správně koordinovat tělo a dech. Protože pokud nebudete správně dýchat, neuběhnete ani 100 m, a to ani s těmi nejlepšími běžeckými botami. Nepřepálit začátek tedy můžeme brát i tak, že se běhat nejprve naučíte a poté začnete na ostro v přírodě. Díky zkušenému trenérovi se vyhnete i nežádoucích účinků, jako může být například píchání v boku nebo bolavé klouby. 

Zdravotní benefity běhu

✅ Díky zvyšování tepové frekvence běh posiluje srdce i celkově kardiovaskulární systém
✅ Zlepšuje kondici a vytrvalost
✅ Intenzivně podporuje spalování kalorií, díky čemuž je běh ideální aktivitou při redukci hmotnosti
✅ Zlepšuje náladu a snižuje pocit stresu
✅ Posiluje svaly a formuje postavu

Účinky běhu můžete okamžitě pocítit na své mysli a do několika týdnů i na svém těle. Vše ale záleží na vaší sportovní aktivitě mimo běh, tělesné hmotnosti a pravidelnosti tréninků. Dále hraje roli i strava, spánek a pitný režim. 

Doplňky stravy pro běžce

Pocení je při běhu mnohem silnější než během klasického tréninku v posilovně. Je proto potřeba doplňovat elektrolyty a také zajistit potřebné aminokyseliny pro dostatečnou výdrž. K tomu vám skvěle poslouží SmartFuel EAA Complex + Electrolytes. Tento produkt obsahuje vše potřebné během zvýšené fyzické výkonnosti. Je to ideální nápoj na zahánění žízně i v průběhu aktivity. Takže pokud máte možnost si s sebou k běhu vzít i láhev s vodou, rozhodně do ni přidejte tento prášek. 

No a v případě, že potřebujete malinko nakopnout, zahřát nebo probudit, vyberte si z naší nabídky pro vytrvalostní sportovce. Najdete tam různé kofeinové gely a jiné stimulanty, které vás podpoří k těm nejlepším výkonům. 

A jaké doplňky stravy brát dlouhodobě? V případě, že se zaměřujete primárně na běh, by vás měla zajímat především vaše vytrvalost, zdraví kloubů a rychlost regenerace. Proto doporučujeme tuto kombinaci produktů




Závěr:

Doufáme, že jsme vás dostatečně namotivovali. Běh je maximálně příznivý pro tělo i mysl, proto je rozhodně dobré mu dát šanci. Nejprve ho můžete zařazovat třeba k běžnému tréninku a zapnout si pás o něco rychleji než obvykle, nebo můžete rovnou vyrazit do přírody, kde se navíc i nadýcháte čerstvého vzduchu a pročistíte hlavu o to intenzivněji.


Zdroj: Kamila Bárnetová

Mohlo by Vás zajímat:

5 nejčastějších fitness mýtů

Častokrát si dáme do hlavy cíle, ke kterým úplně neznáme cestu. Různé stránky, články i rádoby online odborníci nám našeptávají všemožné rady a tipy, které byste praktikovat spíše neměli. A jelikož nás tato témata ubíjejí, posvítili jsme si na ně a shrnuli vám do tohoto článku 5 nejčastějších mýtů ze světa fitness.

5 TIPŮ jak se donutit ke cvičení a vydržet

Během roku se často nutíme ke cvičení, vnitřně si slibujeme, jak tréninky zařadíme do každodenního života a dáme své tělo do formy, kterou si tak moc přejeme. Pomáhá ale tohle všechno k vytrvalosti? Máme pro vás 5 tipů, které vám skutečně pomohou si cvičení oblíbit.

Sleduj nás: