Můj účet
Přihlášení
Menu

Jak fungují nootropika? Jaká jsou nejlepší?

Chytré drogy, známější především pod názvem nootropika, jsou skupinou látek zlepšujících schopnost lidského myšlení a zvyšujících kapacitu mozku. Jsou populární nejen mezi sportovci a podnikateli ve výraznějším psychickém zápřahu, ale i mezi sportovci, protože mnoho z nich je dokáže používat místo předtréninkových doplňků se stimulanty. A právě proto se dnes podíváme trochu detailněji na to, jak nootropika fungují, pro koho jsou i jaké vybrat.

Nejčastěji používané látky

Nootropik existuje celá řada a jejich efekt je do jisté míry různorodý. Pro potřeby našeho článku můžeme zmínit, že některé ovlivňují pozornost a paměť, jiné motivaci, kognitivní funkce i bdělost organismu. Zde je pár nejčastějších efektivních nootropik:

✅ Cholin

Jedná se o prekurzor významného neurotransmiteru zvaného acetylcholin, který vám může pomoci zlepšit paměť, koncentraci i myšlení. Vzhledem k tomu, že existuje korelace mezi hladinou acetylcholinu a dalšími neurotransmitery (mezi něž patří mimo jiné i dopamin), může vám toto nootropikum dodat ztracenou motivaci i lépe okysličit váš mozek. A i když to může znít až neuvěřitelně, některé studie1 dokonce poukazují na lepší vyplavování růstového hormonu a lepší energetizaci organismu.

✅ Kofein

Kofein je pravděpodobně tím nejznámějším a nejrozšířenějším stimulantem, avšak málokdo vnímá, že se zároveň jedná o nootropikum. Splňuje ale veškeré podmínky- stimuluje mozek i celý organismus, oddaluje únavu a zlepšuje kognitivní funkce. Tělo si na něj po čase vytváří rezistenci a již není tak účinným. Zatímco při dlouhodobém užívání cholinu z naší zkušenosti pozitiva sílila, u kofeinu spíše slábla a účinek byl stále menší.

✅ Resveratrol

Pokud patříte mezi milovníky červeného vína, právě resveratrol by měl být důvodem, proč se ho nikdy nevzdávat. Je to totiž právě resveratrol, který je podle některých důkazů2 zodpovědný za zlepšení paměti, což ocení především studenti. Přestože resveratrol má spektrum potenciálních účinků opravdu široké, komplexnější studie prováděné na lidech zatím chybí, a proto nemá smysl se jimi zaobírat.

✅ Omega 3 mastné kyseliny

Omega 3 mohou být další látkou, kterou byste na dnešním seznamu pravděpodobně nečekali. Přitom je to ale značná část přijatého tuku končí v mozku. EPA působí protizánětlivě, DHA pro změnu zlepšuje vaši paměť a soustředění, jak ukazují vědecké poznatky3. I když tedy mnoho z vás omega 3 užívá, o jejich efektu na myšlení jistojistě věděl jen málokdo.

✅ Komplexní směsi

Vůbec nejlepší zkušenosti máme s komplexními směsmi, které jsou pravděpodobně nejlepší možnou volbou. V nich najdete hned několik látek v dostatečném množství a účinek je ve většině případů synergický, tudíž působí lépe než při podání odděleně. 


Zajímají vás nootropika a adaptogeny více? Doporučujeme tato videa:

Ve videu ohledně biohackingu se dozvíte obecný názor Jirky a Petra na nootropika a adaptogeny. Prozradí vám také zda sami nějaké využívají a případně proč.

Zajímavé informace se dozvíte také v následujícím videu, ve kterém se Petr s Jirkou nootropikám věnují po celou dobu.

Jirka Vacek a neurochirurg Andrej Callo rozebríají hodně žádané téma o adaptogenech. K čemu slouží a jaké jsou nejznámější a nejsilnější adaptogeny.


Kdo by měl nad užíváním nootropik vážně přemýšlet?

Přestože označení “chytré drogy” může být pro někoho poněkud zavádějící, je nutné si uvědomit, že se jedná o zcela legální látky, které nedisponují žádnými negativními účinky. Užívat je proto může naprosto kdokoliv, ale největší opodstatnění mají pro sportovce, kterým mohou pomoci s budováním svalové hmoty, lidem s velmi náročnou profesí, u které musí dlouhodobě udržovat pozornost a lidem, kteří se třeba každé ráno cítí nevyspaní, unavení a bez energie přemýšlet. Problém samozřejmě může být i jinde, ale pokud máte vyřešený pestrý jídelníček i kvalitní spánek, jistě vám mohou právě nootropika pomoci váš výkon maximalizovat.

Jak nootropika používat

Nootropika mají význam především v dlouhodobém horizontu, aby účinné látky měly dostatek času začít fungovat. Naším osobním doporučením je vyřadit veškeré jiné stimulanty včetně kávy a předtréninkových doplňků, protože pak jste schopni přesně vnímat fungování jednotlivých složek. A kdy vlastně nootropika užívat? To záleží na konkrétním doplňku. 

Co si z dnešního článku odnést

Nootropika skutečně mohou pomoci maximalizovat váš mentální výkon a pomoci vám při práci i při učení. Jestli hledáte předtréninkovku, která má přesah daleko za hranice napumpování a ovlivňuje hormonální optimalizaci i energetizaci organismu, doporučujeme Anabolic Dagger. Jeho jedinou nevýhodou je totiž extrémně špatná chuť, ale efekt má bezkonkurenční.

Brainmax Anabolic Dagger

První předtréninkový anabolický optimalizér, který obsahuje unikátní složení. Promění Vaše tréninky v dech beroucí jízdu plnou překonávání vlastních limitů. Přírodní optimalizátor, který přivádí novou hladinu energie, motivace a chuti do tréninku.

Brainmax Performance Magnesium Powder

Magnesium rozpustné ve vodě s pomerančovou příchutí pokryjete 100% denní potřebu hořčíku. 1 dávka totiž obsahuje 375 mg elementárního hořčíku společně s 1,4 mg vitamínu B6 v aktivní koenzymové verzi P-5-P s vysokou biodostupností.

Brain Gains Nootropic Brain Fuel

Zvýšení energie, nálady, produktivy a fyzického výkonu. Nootropic Brain Fuel zlepšuje mozkové funkce, jako je paměť a tvořivost díky obohacení o osvědčenou a patentovanou složku Teacrine. Nootropic Brain Fuel je také perfektní náhradou kávy, energetických pilulek a energetických nápojů a to navíc s 0% cukrů a bez obsahu kofeinu.

Komplet nabídka Nootropika a adaptogeny >>>


Mohlo by vás zajímat:

Vše o vitamínu D. Proč jen Slunce nestačí? Vliv na zdraví.

Chladné dny přibývají, sluníčko ubírá na intenzitě a my čím dál tím více tíhneme k pobytu doma či kanceláři. Zdá se vám, jako by končícím létem slábla i vaše energie, jste častěji unavení a bez nálady? Možná za to může nedostatek sluníčka a s tím související nedostatek vitaminu D3. 

Magnesium. Proč je tak důležité a jaká forma hořčíku je nejlepší? 

Hořčík patří k nejvíc deficitním minerálům v našem těle. Hořčík má vliv na snížení míry únavy a vyčerpání, přispívá k elektrolytické rovnováze, normílní činnost svalů a normálná psychycké činnosti. 

Kreatin dávkování - jak kreatin užívat, kolik a kdy?

Kreatin je svalový energizér, který přímo zvyšuje výkon svalů. Látka, která podporuje růst čiré svalové hmoty a nepřímo snižuje hladinu podkožního tuku. Ale víte jak ho užívat, kolik a kdy?   

Sleduj nás i na sociálních sítích: 

Zdroje: 

1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22673596
2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24899709
3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23515006