Můj účet
Přihlášení
Menu

Jak porazit podzimní únavu, zvýšit energii a výkon?

Rady, tipy, triky

Petr Havlíček a Jirka Vacek se rozpovídali o podzimních změnách na našem organismu. Jak podpořit imunitu? Jak na deprese a neztratit motivaci ke cvičení, k práci a životu?

1) Kvalitní spánek a odpočinek

Kvalitní spánek a dostatečný odpočinek spánek jsou klíčem k udržení silné imunity. Dostatečný spánek je nezbytný pro správnou funkci imunitního systému. Během spánku tělo regeneruje a imunitní systém má příležitost pracovat na ochraně těla. Nedostatek spánku může oslabit imunitní systém a zvýšit náchylnost k infekcím a onemocněním, které se během podzimu často objevují. Zajímá vás o spánku více? Přečtěte si článek Jak zlepšit spánek a podávat maximální výkony nejen ve fitku.


2) Fermentované potraviny

Měli bychom se zaměřit na fermentované potraviny, protože mají pozitivní vliv na střevní mikrobiom. Podzim a zima jsou ideální období pro konzumaci těchto potravin, které mají kořeny v tradičním způsobu konzervace potravin. Tato praxe byla používána k zachování zásob potravin na delší dobu už po staletí. V létě nás fermentované potraviny příliš nelákají a je to logické, vzhledem k mnoha čerstvým potravinám, které máme k dispozici, ale v těchto měsících přichází jejich čas. Je důležité si uvědomit, že základem kvalitní výživy je různorodá strava, která může zahrnovat i tradiční fermentované potraviny pro podporu našeho zdraví. Podpořit trávicí systém můžeme i kvalitními probiotiky. Probiotika, jsou živé mikroorganizmy, které ovlivňují správnou funkci trávicího systému, zvyšují odolnost organismu, ovlivňují syntézu některých vitamínů, vápníku a hořčíku a další.


3) Vitamíny a minerály

Vzhledem k tomu, že v těchto měsících nemáme takovou možnost vystavovat pokožku Slunci, potřebujeme určitě přidat vitamín D3. Na podzim určitě potřebujeme i více zinkuhořčíku, ale i Omega 3 mastných kyselin, které působí protizánětlivě. A pokud už náss dostihlo nějaké oslabení imunity, tak určitě sáhnout i po vitamínu C a vitamínech řady B

Účinky Vitaminu D

Vitamin D přispívá k normální funkci imunitního systému, přispívá také k normálnímu vstřebávání a využití vápníku a fosforu, což souvisí s dobrým stavem kostí a zubů. Vitamin D navíc přispívá k normální činnosti svalů a podílí se na procesu dělení buněk.

Účinky Vitaminu C

Vitamin C přispívá k udržení normální funkce imunitního systému. Také přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci kostí, chrupavek, kůže, cév, ale i zubů a dásní. Vitamín C přispívá k normální funkci psychické a nervové činnosti a chrání buňky před oxidativním stresem. Navíc vitamín C přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání. Není tedy divu, že je součástí prakticky každého multivitamínu a při nachlazení a větší fyzické i psychické aktivitě se doporučuje užívat zvýšené množství.


4) Neobklopujte se negativními zprávami

Je důležité si uvědomit, že náš psychický stav, stres a obavy mají vliv i na náš tělesný stav. V obdobích zvýšeného stresu dochází k nárůstu hladiny kortizolu, což negativně ovlivňuje naše tělo. Kortizol snižuje hladinu testosteronu, což vede ke snížené imunitě, výkonnosti i sexuální touze. Proto je důležité hledat způsoby, jak zmírnit stres, například tím, že neustále nesledujeme negativní zprávy a neděláme si starosti zbytečnými věcmi a věci, které se nás netýkají a nemůžeme je ovlivnit. Místo toho můžeme trávit čas venku, číst knihy, být s přáteli a rodinou a snažit se být v pohodové náladě, protože i to jak se cítíme ovlivňuje naši imunitu.


5) Zdraví na prvním místě: Poslouchejte své tělo

Cvičení a zdraví jdou ruku v ruce, cvičit musíme s rozvahou a s ohledem na aktuální zdravotní stav. Pokud jste nemocní, není vhodný čas na trénink. Cvičení, které zahrnuje zdvihání těžkých váh, může zvýšit zátěž na vaše tělo a zpomalit proces zotavování. Místo toho se soustřeďte na dostatečný odpočinek, kvalitní stravu, vitamíny a minerály a hydrataci, což pomůže urychlit proces zotavení a vrátí vás zpět k cvičení, až budete znovu zcela zdraví. Nehledě na to, že navštěvovat fitness centra a další společné prostory v době nemoci je nezodpovědné vůči ostatním. Výživový specialista Petr Havlíček dodává: "Věci nejdou dělat násilím, protože ve chvíli kdy to tělo rveš násilím, tak si většinou něco urveš. Ono udržet se dlouho se ve vrcholovým sportu to dokážou jenom ti nejlepší. A to jsou ti, co mají ty nejlepší hlavy a přesně umí to tělo poslouchat mají k němu i rozumný a respektující přístup."


Časová osa podcastu: 
0:00 Úvod
0:30 Jak vnímá Jirka Vacek podzimní únavu? 
1:40 Jak to má Petr Havlíček s podzimem? Doléhá na něj podzimní únava?
3:10 Je třeba upravit skladbu jídelníčku, když začne podzim? 
4:47 Se změnou počasí dostává imunitní systém větší nálož. 
6:20 Jaký má spánek a odpočinek vliv na imunitní systém?
12:40 Bez správného nastavení hlavy nelze nic. 
14:25 Jaké doplňky stravy nám pomohou podpořit imunitu? 
15:30 Proč bychom měli zvýšit množství fermentovaných potravin? 
16:30 Jaké volit potraviny a jak je upravit? 
18:50 Jak si poradit s návaly chutí a proč máme tendenci jíst více kalorická jídla?
 23:20 Podzim přináší sezónní únavu a deprese, máte tip, jak si udržet motivaci? Jak si udržuje motivaci do cvičení Jirka Vacek?
29:15 Co musíš pochopit, aby tvoje tělo začalo fungovat? 
32:40 Nepodléhejte negativním zprávám? Obzvlášť těm, které se vás netýkají.
34:00 Nevyhraješ agresivitou, ale radostí a vírou! 
35:30 Mění se hormonální hladina na podzim? Zvyšuje se kortizol?
37:00 Studie: kdo se lépe zotaví?

Mohlo by vás zajímat: 

Nejlepší vitamíny a minerály pro děti

Během přechodným měsíců, přes zimu nebo pokud se dítě začne zapojovat do kolektivu více dětí, je třeba obranyschopnost těla posilovat.

TOP 5 SUPLEMENTŮ | Nejlepší doplňky stravy pro sportovce i nesportovce. Jaká suplementace má cenu?

Trenér Jirka Vacek vám ukáže nejlepší fitness doplňky stravy pro sportovce, ale i nesportující část populace. Jedná se o deficitní vitamíny a minerály, které v našem těle chybí. Jak se projevuje jejich nedostatek?

Sleduj nás i na sociálních sítích: