Můj účet
Přihlášení
Menu

Jak rostou svaly? Co pomáhá na rychlejší růst svalové hmoty? Činky vs. Stroje

Jak rostou svaly a lze urychlit jejich růst? Nárůst svalové hmoty je běh na dlouhou trať. Pokud s cvičením začínáte a budete dbát na všechny aspekty růstu svalů jako je strava, cvičení, regenerace, spánek i doplňky stravy, pravděpodobně zaznamenáte největší progres během prvního roku, kdy se tělo bude adaptovat. Nejspíš se z toho stane váš nový životní styl, protože cvičení je opravdu návykové a budete chtít pokračovat a pořád se posouvat. 

Co je svalová hypertrofie? Jak se zvětšují svaly?

Svalová hypertrofie je zbytňování svalů neboli růst svalů a je příčinou toho, že se tělo snaží přežít. Pokud svůj organismus vystavujete zátěži, přetěžujete svaly i centrální nervový systém (CNS), je nucen se adaptovat, sílit a růst. 

Tělo neví, že jdete do posilovny proto, aby vám narostla svalová hmota. Pokud jste nikdy necvičili a začnete tělo dlouhodobě přetěžovat cvičením, začne se na tuto zátěž adaptovat tzn. sílit a zvyšovat podíl svalové hmoty. 

Příklad z praxe jsou druhy zaměstnání. Dřevorubci, dělníci na stavbě, zedníci mají mnohem větší sílu a vypracovanější svaly než lékaři, IT pracovníci a další lidé se sedavým zaměstnáním, které to ke svému bytí nepotřebují. 

Pokud budete posilovat pravidelně a stejně, stejná opakování i stejné váhy, tělo si na tuto činnost zvykne, adaptuje se a po nějaké době se progres zastaví. Jestliže usilujete o růst svalové hmoty je důležité trénink neustále posouvat v náročnosti, zvyšováním váhy i změnou cviků. Tím poničíte svalová vlákna, přivedete tělo do stresu a to zahájí adaptační procesy. 

Co je lepší pro růst svalů? Činky nebo stroje?

Trenér Jirka Vacek říká: “Činka vám dá koordinaci, musíte mít balanc a rovnováhu. Stroj dodá pocit bezpečnosti a díky tomu jste schopni lépe trénovat do úplného selhání svalů a za jeho hranice, protože jste fixovaní a zabezpečení. Nemusíte se bát, že na vás něco spadne nebo že spadnete vy. Proto za mě jsou pro hypertrofii svalů vhodnější stroje, mají aspekty z činek i kladek. Rozhodně bych tím ale činky nevytracoval z tréninku.”


Co jíst před cvičením? Jak správně jíst před tréninkem?

Dobře zvolené předtréninkové jídlo může posunout váš trénink dopředu, ať už je to síla, výdrž či intenzita.


Výhody cvičení na strojích

Posilovací stroje mají benefity činek i kladek. Z kladek neustálý odpor a napětí svalů, což je důležité hledisko pro růst svalů. Čím delší doba pod napětím, tím dochází k většímu stresu pro jednotlivé svalové partie, poničení svalových vláken a následně lepší odezva pro růst svalové hmoty.

Výhody cvičení na kladkách

Ač se zdá, že kladky jako takové toho moc nezmůžou, protože síly moc nevytvoří, je zde zacílení na svalové kontrakce, zmáčknutí svalů, které vám neumožní stroj ani činka. Vytváří neustálý odpor a při cvičení na kladkách není příliš prostoru pro odpočinek. 

Výhody cvičení s činkami

Cvičení s činkami je perfektní, protože díky nim musíte držet pod kontrolou celé tělo a jeho postavení. Dávají nám tedy navíc schopnost držet balanc, koordinaci a rovnováhu.


TOP 5 SUPLEMENTŮ PRO RŮST SVALŮ | Jak pomáhají doplňky s nárůstem svalové hmoty?

Co je potřeba na růst svalů? Jak a které suplementy nám můžou pomoci s nárůstém svalů? 


 Shrnutí: 

Pokud chcete vytěžit maximum pro růst svalové hmoty, zdá se nejefektivnější způsob vzít si z každého něco tedy kombinace činky, stroje a kladky. Každopádně to není pouze o cvičení, ale musíte dbát i na vyvážený jídelníček, regeneraci a kvalitní spánek.

Autor článku: Tereza Fuková


Mohlo by vás zajímat:

Kreatin dávkování - jak kreatin užívat, kolik a kdy?

Kreatin je svalový energizér, který přímo zvyšuje výkon svalů. Látka, která podporuje růst čiré svalové hmoty a nepřímo snižuje hladinu podkožního tuku. Ale víte jak ho užívat, kolik a kdy?

Jak nabrat svalovou hmotu?

Potýká se s tím asi každý, kdo cvičí s vizí nabrat nějaké to kilo zdravé svaloviny. My máme jednoduchý stručný návod, co a jak! 

Nastartování anabolismu? Recovery by Jirka Vacek

Recovery obsahuje funkční látky k nastartování anabolických procesů a podporu regenerace těla.

Sleduj nás i na sociálních sítích: