Můj účet
Přihlášení
Menu

Jak nabrat svalovou hmotu? Chcete konečně pořádné svaly?

Nabrat svalovou hmotu, je častokrát těžší než zhubnout přebytečná kila. Máme pro vás pár rad a tipů, jak začít a jak konečně vybudovat svaly.

Pokud budete dbát na všechny aspekty růstu svalů jako je strava, cvičení, regenerace, spánek, ale i správné doplňky stravy, máte šanci udělat slušný progres.


Produkt pro nastartování anabolismu? Zkus Recovery od Jirky Vacka.

Recovery obsahuje funkční látky k nastartování anabolických procesů a podporu regenerace těla.


Správný jídelníček pro budování svalů. Jak nastavit makroživiny?


Nelze na 100 % určit žádnou hodnotu, která by platila pro každého. Dají se ale stanovit hranice, kterých se můžete držet, a které vám pomůžou dosavadní příjem makroživin trochu usměrnit. Nejdůležitější makroživinou jsou bílkoviny, které by se měly pohybovat 1,8 - 2,5 gramů na kilogram aktivní tělesné hmotnosti. Druhá podstatná makroživina jsou tuky. Ženy by neměly jít pod 1g na kilo tělesné hmotnosti a celkově je hranice 1 - 1,5 g. Další jsou sacharidy, které jsou palivem a rychlou energií pro naše tělo. Jejich příjem by měl být zhruba 3 - 4 g na 1 kg tělesné hmotnosti. 

Výživový poradce Petr Havlíček a Jirka Vacek v tomto videu rozebrali, jak by měl vypadat jídelníček, jak si nastavit makroživiny, ale i na co se zaměřit při tréninku a jak cvičit.

Více bílkovin nebo sacharidů?


Sacharidy jsou při nabírání svalové hmoty důležité. Před cvičením doplní energii potřebnou na trénink a po cvičení se podílí na obnově svalového glykogenu, který je díky cvičení vyčerpaný. Pomocí rychle stravitelných sacharidů jako je třeba maltodextrinči dextróza a glukóza, zvýšíte hladinu inzulínu, který podpoří ukládání glykogenu. Současně inzulín slouží jako přenašeč aminokyselin a živin do poškozených svalových buněk a jak mnoho studií ukazuje, po tréninkový příjem sacharidových a proteinových doplňků podporuje anabolickou reakci = nárůst svalové hmoty.


TOP 5 SUPLEMENTŮ PRO RŮST SVALŮ | Jak pomáhají doplňky s nárůstem svalové hmoty?

Jak nabrat svalovou hmotu? Suplementy, které pomůžou s nárůstem svalů? Tipy od Jirky Vacka.


Doplňky podporující růst svalů


Kreatin - objem a růst svalů

U kreatinu je vědecký prokázané, že při jeho užívání dochází k nárůstu síly, aktivní svalové hmoty a oddaluje svalové vyčerpání cca o 20 %. Není divu, že se jedná o nejoblíbenější doplněk stravy sportovců vůbec. Díky němu, se správným cvičením a dobrou stravou budete hravě svalovou hmotu nabírat.


SMARTFUEL 100 % whey protein 

Pro růst svalové hmoty. Protein z čerstvého mléka. Nejvyšší kvalita bez zbytečných aditiv. Syrovátkový koncentrát je vhodný pro sportovce i k běžnému doplnění bílkovin. Podporuje regeneraci, udržení a budování svalové hmoty.


Glutamin - regenerace

Glutamin je neesenciální aminokyselina, která tvoří až 60 % obsahu aminokyselin ve svalových buňkách. Při cvičení dochází ve zvýšené míře k uvolňování glutaminu ze svalových buněk. Přestože si tělo dokáže vytvořit glutamin z ostatních aminokyselin, toto množství ne vždy postačí a je potřeba jej dodat z vnějších zdrojů. Při vysoké fyzické zátěži a současně dlouhodobém nedostatku této aminokyseliny v těle dochází k úbytku svalové hmoty, nastupuje únava, prodlužuje se doba potřebná pro regeneraci a může se zhoršit i imunita.

Vitamíny a minerály

Vitamíny a minerály se podílejí na výkonu a následné regeneraci. Tato skupina látek je stavebním kamenem každé výživové pyramidy. Vitamíny a minerály jsou látky nezbytné pro biochemické reakce v našem těle, jsou nosiči látek, pomáhají spouštět chemické procesy v našem těle a řídí jejich rychlost. 

V tomto videu s Petr Havlíček a Jirka Vacek rozpovídají o doplňcích stravy i jejich dávkování. 

A důležitý je samozřejmě i trénink. Pro budování svalové hmoty je důležité svaly přetěžovat vyššími váhami s nižším počtem opakování. Inspirovat se můžete našimi tréninkovými plány. 

Tréninkový plán pro budování svalové hmoty: 4 tréninky zdarma

Trenér Jirka Vacek pro vás sestavil tréninkový plán pro budování a nárůst svalové hmoty.

Mohlo by tě zajímat:

Jak rostou svaly? Co pomáhá na rychlejší růst svalové hmoty?

Pokud budete dbát na všechny aspekty růstu svalů, zaznamenáte velký progres. Jaké to jsou? 

Co jíst před cvičením? Jak správně jíst před tréninkem?

Dobře zvolené jídlo může posunout váš trénink dopředu, ať už je to síla, výdrž, délka tréninku i intenzita.

Sleduj nás i na sociálních sítích: