Můj účet
Přihlášení
Menu

Jak vybrat kvalitní multivitamín?

Multivitamíny jsou nejprodávanější doplňky stravy na trhu a není divu, všechny tyto mikronutrienty se podílejí na správném fungování celého organismu. Ovlivňují regeneraci, trávení, energii, funkci nervového systému, imunitní systém a další důležité aspekty.

✅ Pro koho jsou multivitamíny vhodné? 

Vitamíny a minerály může užívat prakticky každý. Zvýšenou potřebu mají hlavně aktivní jedinci, sportovci a pak určité skupiny lidí, jakou jsou jedinci se stravovacím omezením, s oslabenou obranyschopností těla či těhotné a kojící ženy. 

✅ Příznaky nedostatku vitamínů a minerálů

Nejčastějšími příznaky nedostatku jednoho či více vitamínů a minerálů jsou obvykle celková únava, slabost a snížená imunita. Další rizikové faktory nedostatku vitamínů jsou například i krvácení dásní, praskání koutků úst, lámání nehtů, nadměrné vypadávání vlasů, zhoršení stavu pleti a podobně. 

✅ Jak zjistit, co mi chybí za vitamíny?

Většina z nás dokáže vyhodnotit, zda jeho jídelníček je pestrý a obsahuje dostatek kvalitního jídla, ovoce a zeleniny. Pokud ve stravě nemáte kvalitní živiny, ani neužíváte žádné suplementy obsahující spektrum vitamínů a minerálů, je pravděpodobné, že za vaší nepohodu může právě jejich nedostatek, ale přesné hodnoty lze zjistit pouze z krevních testů. 

 Jaké jsou nejlepší využitelné formy vitamínů a minerálů? 

Za hůře vstřebatelné formy se označují oxidové formy, které tělo nedokáže tak dobře využít, jako je třeba forma bisglycinát nebo malát. Nejlépe vstřebatelné formy u vitamínů jsou: 

  • Vitamin D3 (cholekalciferol)
  • Vitamin K2 (menachinon)
  • Metylfolát, je aktivní forma kyseliny listové (vitamínu B9)
  • Methylkobalamin je biologicky aktivní forma vitamínu B12
  • Pyridoxal-5-fosfát je aktivní forma B6
  • Chelátové minerály: Chelátové minerály jsou vázané na aminokyseliny, což zvyšuje jejich stabilitu a vstřebatelnost. 

✅ V čem je liposomální forma vitamínů lepší?

Klasicky se vitamín po vstřebání do těla střevní stěnou dostane přes vrátnicovou žílu do jater. Tam je metabolizován jaterními enzymy. Lipozomální vitamín se díky své unikátní struktuře vstřebá ihned do střevního lymfatického systému a následně přes hrudní mízovod do celého těla. Proto není třeba u liposomální formy nutná tak velká dávka, odpovídá tomu ale i cena.

✅ Je možné předávkovat se vitamíny? Co se stane? 

Ano, i vitamíny se lze předávkovat. Předávkování vitamíny se nazývá hypervitaminóza a pokud jednorázově užijete vysokou dávku vitamínů, může se objevit nevolnost, střevní problémy nebo kopřivka. Většina vitamínů i minerálů se při nadbytečném množství, kdy je tělo nedokáže využít vyloučí močí, takže příznaky brzy ustoupí a je doporučováno hodně pít. Při dlouhodobém nadměrném dávkování vitamínů a minerálů jsou pak důsledky hypervitaminózy vážnější. Proto se vždy držte doporučeného dávkování výrobce, které je napsané na výrobku. Pokud se budete řídit návodem, nemusíte se obávat žádných vedlejších účinků.

✅ Je bezpečné kombinovat multivitamíny s dalšími doplňky stravy?

Ano, multivitamíny a multiminerály můžete kombinovat prakticky s kterýmkoliv jiným doplňkem stravy, je důležité koukat na složení užívaných doplňků stravy, aby produkty neobsahovaly stejnou dávku a vy neužívali dvojnásobnou dávku určitého vitamínu nebo minerálu. 

✅ Kdy je nejlepší čas na užívání multivitamínů - ráno, večer, s jídlem, nalačno?

Na tuto otázku neexistuje univerzální odpověď. Multivitamíny doporučujeme užívat s jídlem, protože obsahují vitamíny (A,D,E a K), které jsou rozpustné v tucích a někomu může vysoká koncentrace vitamínů a minerálů dráždit žaludek, což se i užívání s během jídla nestává, ale pokud si zvolíte užívání ráno, v poledne nebo večer nebo zda si dávku rozdělíte, je na vás. Doporučujeme, ale vitamíny a minerály užívat v podobnou denní dobu. 

✅ Jaké jsou nejlepší značky multivitamíny na trhu?
 

 

Reflex Nexgen 60 kapslí nyní v akci 2 + 1 ZDARMA

Prémiový multivitamín s obsahem 28 biologicky aktivních složek, které mimo jiné podporují regeneraci, výkonnost, vitalitu a obranyschopnost. Vyvážený poměr vitamínů, minerálů a probiotických kultur zajistí i při zvýšené fyzické aktivitě tělu dostatek potřebných mikronutrientů. 

Prom-in Vita Solution 60 tablet

Profesionální produkt, který obsahuje komplex vitamínů a minerálů v optimálním poměru a formě tak, aby pokryl zvýšenou potřebu mikroživin zatěžovaného organizmu.

Czech Virus SuperVita PRO 

Obsahuje řádnou dávku důležitých vitamínů, minerálů v chelátové vazbě a další látky, které podporují správné fungování lidského těla. Mezi další látky se řadí např.: Coenzyme Q10, Lutein, Cholin, Ženšen, Zázvor, Ashwagandha, aj.. Nové složení je vhodné pro vegany a je slazeno steviol-glykosidy.


Závěr:

Správný výběr multivitamínu může být klíčový pro udržení optimálního zdraví a vitality. Při výběru multivitamínu je důležité vzít v úvahu své individuální potřeby, zdravotní stav a životní styl. Hlavně aktivní jedinci a lidé, kteří mají z nějakého důvodu omezenou stravu by měli užívání multivitamínů zvážit. 

Mohlo by vás zajímat:

Jak kombinovat doplňky stravy pro růst svalové hmoty?

Jak správně užívat doplňky stravy, pokud usilujete u růst svalové hmoty a chcete z tréninku vyždímat maximum?

Proteiny: Dávkování, kdy a jak užívat protein?

Bílkoviny potřebujeme pro regeneraci svalové hmoty, poškozené intenzivním tréninkem, a pro dodání potřebného množství aminokyselin nezbytných k tvorbě bílkovin, které podporují růst svalů.

Sleduj nás: