Dávkování proteinu je závislé na vašem příjmu bílkovin z běžné stravy, tělesné hmotnosti a intenzitě cvičení.
Dnes již každý ví, že bílkoviny potřebujeme k regeneraci svalové tkáně poškozené během intenzivního tréninku a také k dodání dostatečného množství aminokyselin potřebných k tvorbě bílkovin tvořících zvětšující se svalovou hmotu.
Důležité je nejprve si zhruba spočítat příjem bílkovin z běžné stravy během dne. Prakticky každá potravina má na svém obalu uvedené nutriční hodnoty. Nás zajímají konkrétně bílkoviny. Pokud například snídáte chleba se sýrem a šunkou, jogurt a čaj, zjistíte si obsah bílkovin jednotlivých položek, takto si spočítáte příjem bílkovin během celého.
Nyní stačí porovnat Vaší hodnotu příjmu bílkovin z běžné stravy za den a dle vašeho požadovaného denního příjmu bílkovin doplnit proteinem na požadovanou hodnotu.
Jak správně započítávat bílkoviny do jídelníčku, najdete i v tomto videu s trenérem Jirkou Vackem.
V současné době je uznávanou normou pro příjem bílkovin u silových sportovců 1,6 – 2,4 g bílkovin na 1 kg tělesné váhy. Široké rozpětí je zde uvedeno záměrně. Například 18ti letému začínajícímu cvičenci stačí pro růst svalové hmoty denní množství bílkovin do 1,6g na 1kg tělesné hmotnosti. Zkušenější sportovec s vyšším podílem aktivní tělesné hmoty a celkově vyšší hmotností se bude pohybovat v příjmu nad 2g. Vzhledem k praktickým zkušenostem je ale naopak potřeba varovat i před příliš vysokým příjmem bílkovin - ve skutečnosti u většiny lidí organismus více než 2,5 g bílkovin na 1 kg hmotnosti není schopen využít.
Nyní stačí porovnat Vaší hodnotu příjmu bílkovin z běžné stravy a dle požadovaného příjmu bílkovin upravit dávkování proteinu.
Kvalitní proteinový přípravek lze konzumovat prakticky kdykoliv během dne na doplnění požadovaného příjmu bílkovin. V tréninkové dny je vhodné konzumovat jednu dávku po tréninku (ideálně rychle vstřebatelný 100% syrovátkový protein) a další dávku během dne jako svačinu mezi jídly (vhodné např.vícesložkové proteiny s rychle i pomulu vstřebatelnou bílkovinou). Protein je možné také přidávat do jídla k navýšení příjmu bílkovin, vhodné jsou ráno vločky v kombinaci s proteinem nebo večer protein jako druhá večeře.
Co dalšího potřebuješ vědět o bílkovinách a jaké proteiny jsou nejlepší zjistíš v tomto videu:
100% syrovátkový protein s vysokým obsahem bílkovin - 78%. Obsahuje minimální množství tuků a sacharidů a je bez přidaného cukru. Neobsahuje lepek ani aspartam. Metoda CFM zajišťuje minimum denaturovaných bílkovin a zachovává proteinu všechny biologicky účinné frakce. Spojením nejlepších surovin v tomto produktu získáte pro své tělo 22 gramů prvotřídní bílkoviny z každé dávky a 6 g větvených aminokyselin (BCAA). Mimořádná rozmanitost příchutí je dalším benefi tem tohoto produktu. Dostatečný příjem kvalitní bílkoviny přispívá k obnově svalové tkáně a k svalovému růstu.
100 % proteinu je získáno šetrně přímo z čerstvého mléka pocházejícího od krav z kontrolovaných evropských chovů, pasoucích se na pastvinách a krmených výhradně trávou, výsledkem je nejvyšší možná kvalita bez zbytečných aditiv. Syrovátkový koncentrát je vhodný pro sportovce i k běžnému doplnění bílkovin. Podporuje regeneraci, udržení a budování svalové hmoty.
Proteinový nápoj, který se skládá z 5 druhů směsí různých zdrojů proteinů se skvělou chutí. Protein je obohacen o směs enzymů (bromelain, papain) a laktázy pro neštěpení zbytkové laktózy.
Ano, nezáleží na tom v čem proteinový prášek rozmícháte, důležité je ale myslet na fakt, že mléko navíc vám přidá na kaloriích a hodnotách. Pokud si kalorie počítáte, připopočtěte k proteinu adekvátní množství mléka a máte přesný údaj o přijatých kaloriích.
Ne, bílkovina je pořád bílkovina. Je to stejné jako s v masem, vajíčkem a dalšími zdroji bílkovin. Potraviny také prochází před konzumací tepelnou úpravou. Stejně tak bílkovina v proteinu se tepelnou úpravou neznehodnotí. Jen malá estetická (a vlastně i chuťová) poznámka, některé proteiny se teplem hrudkovatí. Ovšem bílkoviny, ty si v sobě zachovávají tak i tak.
Mohlo by Vás zajímat:
Bílkoviny jsou v lidské výživě naprosto nepostradatelné a mají velké množství potenciálních benefitů pro lidské zdraví, celkovou vitalitu a v neposlední řadě i budování svalové hmoty či redukci nadbytečného tuku. Dnes se dozvíte, jak probíhá jejich metabolismus, kolik bílkovin jíst a kde všude je najdete.
Na trhu existuje nepřeberné množství doplňků a vyznat se mezi nimi může být obzvlášť pro začínající cvičence docela problematické. Není nic neobvyklého, že začátečníci utrácí velké množství peněz za doplňky, které vlastně vůbec nepotřebují.
Sleduj nás i na sociálních sítích: