Můj účet
Přihlášení
Menu

Jarní únava: Jaký má vliv na sportovní výkon a hubnutí?

Změna ročních období dokáže ovlivnit nejednoho z nás. Jaký má vliv změna období na hubnutí a sportovní výkon?

Co je jarní únava a proč se objevuje?

Jarní únava je stav, který někteří z nás zažívají s přelomem zimy a jara. Projevuje se pocitem zvýšené únavy, ospalosti a snížené energie. Zde je několik faktorů, které na jarní únavu mohou mít vliv:

  1. Změna světelných podmínek: Po zimě se délka světla zvyšuje a přechod z tmavých a kratších dní může ovlivnit biologický rytmus člověka, včetně spánku a bdění. Tato změna může narušit hormonální rovnováhu, což vede k únavě.
  2. Nedostatek vitamínů a minerálů: Během zimy a brzkého jara může být omezen přísun vitamínů a minerálů, především vitamínu D, který je syntetizován v kůži při slunečním záření. 
  3. Změna životního stylu: Po zimním období se lidé snaží být více aktivní, což může vést k vyčerpání a únavě. Taky se může změnit strava a stravovací návyky, což také ovlivňuje energii a vitalitu.
  4. Psychologické faktory: U mnoho lidí se objevuje sezónní deprese nebo stres z nadcházejících změn a povinností.

Jaké jsou příznaky jarní únavy?

  • Únava a ospalost: Pocit vyčerpání a neustálá unava, i když jste dobře vyspáni. Může se objevovat zvýšená potřeba spánku nebo horšní ranní vstávání.
  • Snížená energie: Cítíte se slabí a nemáte dostatek energie na běžné aktivity. Ztrácíte motivaci a zájem o věci, které vás obvykle baví.
  • Poruchy spánku: Potíže s usínáním a nekvalitní spánek. Můžete se objevit i časté probouzení během noci.
  • Změny nálady: Podrážděnost, zvýšená citlivost na stresové situace nebo snížená schopnost se soustředit. Někteří lidé mohou pociťovat smutek i úzkost.
  • Snížená koncentrace a paměť: Potíže s udržením pozornosti, zapomínání a zhoršená schopnost koncentrace. 
  • Fyzické příznaky: Zvýšená citlivost na bolesti hlavy, svalové a kloubní bolesti, snížená imunita a trávicí potíže.
  • Změny chuti k jídlu: Někteří lidé mají snížený apetit, zatímco jiní mohou mít zvýšenou chuť k jídlu, zejména po sladkých nebo tučných potravinách.

 Je jarní únava spojena s nedostatkem vitamínů nebo minerálů?

Ano i nedostatek vitamínů a minerálních látek se mohou podílet na únavě a oslabené imunitě. Jsou to zejména:

Vitamin D3

Vitamin D je deficitním vitamínem u drtivé většiny populace. Jeho hlavním zdrojem je Slunce, pokud mu vystavujeme pokožku a dále to jsou rybí tuk, mořské ryby, žloutek a máslo, ale jeho obsah je minimální. Vitamin D zasahuje do metabolismu vápníku a fosforu, má vliv na dělení buněk včetně imunitního systému. 

Hořčík Magnesium

Hořčík přispívá ke snížení míry únavy a dobré, k normální svalové, nervové a psychické činnosti. Magnesium navíc přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, elektrolytické rovnováze, dělení buněk a syntéze bílkovin.

Multivitamín

Sáhnout můžete i po kvalitním multivitamínu a multiminerálu, který skvěle doplní stravu o potřebné vitamíny a minerály. Doplňky stravy obsahují komplex vitamínů a minerálů v optimálním poměru a formě tak, aby pokryl zvýšenou potřebu mikroživin zatěžovaného organizmu.

Omega 3 mastné kyseliny

Koncentráty rybího oleje obsahující EPA a DHA, které jsou klíčovými složkami Omega-3 mastných kyselin, neboť přispívají k normální činnosti srdce a zároveň podporují imunitní systém. Navíc Omega3 mastné kyseliny mají protizánětlivé vlastnosti. Mohou tedy pomáhat snižovat zánětlivé procesy v těle.

Ashwagandha

Ashwagandha se řadí mezi adaptogenní byliny, které pomáhají normalizovat fyziologické procesy v těle a přispívají k duševnímu a fyzickému zdraví. Ashwaghanda pomáhá udržovat homeostázu, tedy stálost vnitřního prostředí v rovnováze, i ve chvílích silného fyzického či emocionálního stresu.

Mohlo by Vás zajímat:
 

TOP 5 SUPLEMENTŮ | Nejlepší doplňky stravy pro sportovce i nesportovce. Jaká suplementace má cenu?

Trenér Jirka Vacek vám ukáže nejlepší fitness doplňky stravy pro sportovce, ale i nesportující část populace. Jedná se o deficitní vitamíny a minerály, které v našem těle chybí. Jak se projevuje jejich nedostatek?

Jak zlepšit spánek a podávat maximální výkony

Kvalitní spánek umožňuje psychofyzickou regeneraci. Zlepšuje hormonální kvalitu a s ní všechny spojené procesy jako je regenerace, budování svalové hmoty, hubnutí, ale i koncetrace, zapamatování si informací atd. 

 Sleduj nás i na sociálních sítích: