Můj účet
Přihlášení
Menu

Jsou ryby v konzervě zdravé? Tipy na super rychlé recepty.

Pro aktivní jedince, vášnivé sportovce a milovníky zdravého životního stylu je správný příjem bílkovin jedním z klíčových faktorů. Bílkoviny jsou stavebním kamenem svalové hmoty a hrají klíčovou roli v regeneraci, ale i pro imunitní systém. A jedním z nejchutnějších a nejvíce přístupných zdrojů bílkovin jsou i rybí konzervy.

✅ Rybí konzervy jako přirozený zdroj živin

Rybí konzervy neobsahují žádné umělé přísady, konzervanty nebo aromata. Konzervované ryby, jako je tuňák, sardinky, losos, sleď nebo makrela jsou bohatým zdrojem kvalitních bílkovin obsahujících všechny esenciální aminokyseliny. Navíc rybí konzervy jsou přirozeným zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou klíčové pro zdraví srdce a kloubů. Nezapomínejme ani na snadno stravitelný vápník, který se nachází v konzervách s celými rybami, jako jsou sardinky a makrely ve vysokém množství. 

✅ Vždycky při ruce

Ať už někam cestujete, máte doma pro případ nouze nebo nemáte čas na zdlouhavou přípravu jídla, zdravé rybí konzervy jsou skvělým služebníkem, jsou skladné, nekazí se ani nerozbíjí.

✅ Kolik vitamínu D obsahují konzervované ryby? 

Doporučená denní dávka vitamínu D podle odborníků na výživu pro dospělé je obvykle 600-800 IU (International Units) denně. Starší lidé, těhotné a kojící ženy,lidé se slabší imunitou a ti, kteří mají omezený přístup na slunce, mohou potřebovat vyšší dávky. 

Jak jsou na tom s obsahem vitamínu D3 rybí konzervy od značky Nekton?

✅ Jaký je rozdíl mezi filety, kusy, kousky a drtí?

Tak jako u jiných potravin musí se i výrobci řídit normami a legislativou, která přesně určuje, jak zákazníka informovat o tom, co na něj pod víčkem čeká. Je ale dobré vědět, že i balení, které obsahuje velké kusy může být doplněno menšími kousky, aby bylo dosaženo správné gramáže obsahu masa v balení. 

  • Tuňák celý - Svalovina je příčně rozříznuta a má tvar celého plátku, který je tvořen jedním kusem nebo je sestaven z kompaktního seskupení několika porcí masa. Může obsahovat kousky do výše 18 % z hmotnosti ryby.
     
  • Tuňák filety - Dlouhé, pevné, jednotlivé kusy masa tuňáka. Netoleruje se žádné přidávání jiného způsobu úpravy. 
     
  • Tuňák kusy - Části masa, jejichž původní struktura svaloviny je zachována a jejichž rozměry na nejkratší straně nejsou nižší než 1,2 centimetrů. Připouští se přítomnost kousků do výše 30 % z hmotnosti ryby.
     
  • Tuňák kousky - Části masa, jejichž původní struktura svaloviny je zachována a jejichž velikost je různá. Zde tak můžete najít větší i menší kousky. Tyto kousky jsou ideální do salátů nebo těstovin.
     
  • Tuňák drcený - Částečky masa o stejné velikosti, které ale netvoří pastu. Nepatří zrovna mezi nejoblíbenější úpravu konzervy. 

✅ Rybí konzervy aneb která ryba má nejvíce omega 3?

Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité tuky, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, chrání proti srdečním chorobám a podporují normální funkci mozku a nervového systému. Také mají protizánětlivé účinky a mohou snižovat riziko depresí a úzkostí. Jsou obsaženy v rybách jako losos, sardinky nebo tuňák, a doplňky stravy jako rybí olej. Více jsme se o omega 3 mastných kyselinách dozvíte v tomto článku. Pokud jíte rádi ryby, budete mít dostatek Omega 3 mastných kyselin, když do jídelníčku zařadíte 4 rybí produkty za týden. 

✅ Tip na 4 recepty pro týdenní doplnění omega 3 mastných kyselin:

  • Filet z čerstvého lososa s vařeným bramborem se zakysanou smetanou. 
  • Sardinková pomazánka - sardinky sceďte, vložte do misky a rozmačkejte vidličkou. Přidejte najemno nakrájenou cibulku, tvaroh, limetkovou šťávu, hořčici, špetku soli a pepře. Můžete přidat i tymián a česnek a vše důkladně promíchejte.
  • Nekton Lososový salát WELLNESS 
  • Tresčí játra - Játra dáme do misky  bez oleje, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, citronovou šťávu, osolíme a opepříme a dáme na toast.

Mohlo by vás zajímat:

5 tipů, jak ušetřit na zdravém jídle

Občas se může zdát, že zdravá strava vyjde na mnoho peněz. Není tomu tak. Pokud budete svou lednici doplňovat chytře, v supermarketech nakupovat sezónně a vařit si doma, vyjde vám zdravé a vyvážené jídlo mnohem lépe než fast food. Jak na to? Máme pro vás několik konkrétních tipů.

Petr Havlíček o bílkovinách ▷ Ideální poměr rostlinné vs. živočišné. Nadýmání. Protein na pečení?

Výživový specialista Petr Havlíček odpovídá na nejčastější otázky ohledně příjmu bílkovin ve stravě. 

Sleduj nás: