Můj účet
Přihlášení
Menu

Karnitin: Zázračný doplněk nebo vyhozené peníze.

Těžko byste hledali tak kontroverzní doplněk, jakým je karnitin. Na straně jedné má krajní odpůrce, na straně druhé jsou lidé s pozitivními zkušenostmi, kteří na něj nedají dopustit.

✅ Co je to karnitin a jak funguje?

Karnitin byl poprvé objeven v červeném mase na začátku 20. století a byl pojmenován podle latinského výrazu pro maso (caro). Tělo si ho dokáže samo syntetizovat z aminokyselin methioninu a lysinu. Krátce na to byl popsán i jeho efekt na pálení tuků a zjednodušeně řečeno karnitin je aminokyselina, která má lipotropní účinek a je důležitá pro metabolismus tuků v těle. Její hlavní funkcí je transportovat mastné kyseliny do buněk, kde jsou spalovány a používány jako zdroj energie. 

✅ Má tělo dostatek karnitinu? 

Tělo kreatin získává z potravy a také si ho samo vyrábí a dohromady tyto dva mechanismy pokryjí vždy 100% potřeby příjmu karnitinu. Když ho dlouhodobě nepřijímáte dostatek, tělo se naučí ho vytvářet o to více. Pokud konzumujete některé z potravin bohatých na lysin (mléčné produkty, ovoce, maso) a methionin (ořechy, fazole, mléko), tělo si ho dokáže syntetizovat.

To, že účinky kreatinu na pálení tuků jsou do jisté míry sporné ještě neznamená, že je karnitin, coby suplement k ničemu. Kromě klasického L-karnitinu stojí za zmínku třeba Acetyl-L-Karnitine, který ovlivňuje produkci neurotransmiterů dopaminu a acetylcholinu, čímž ovlivňuje váš mentální výkon a dokonce může i zlepšovat náladu. Proto bývá tato sloučenina mnoha komplexních směsí na podporu soustředění.

Zajímá vás více o užívání spalovačích tuků a jak je správně užívat? Trenér Jirka Vacek a Tereza Fuková pro vás natočili skvělý podcast. 

✅ Jaké jsou účinky karnitinu?

  • Podporuje spalování tuků: Karnitin zvyšuje transport mastných kyselin do mitochondrií, kde mohou být spáleny jako zdroj energie. To může pomoci snížit hladinu tělesného tuku a tím podpořit hubnutí.
     
  • Zvyšuje energetickou účinnost: Karnitin může také zlepšit energetickou účinnost těla, což znamená, že tělo může využít více energie ze stejného množství kalorií. To může vést ke zvýšenému energetickému výdeji a podpořit hubnutí.
     
  • Zlepšuje svalovou výdrž: Karnitin může pomoci zlepšit svalovou výdrž a snížit únavu během cvičení. To může vést ke zvýšenému tréninkovému výkonu a zvýšenému energetickému výdeji

✅ Bude fungovat carnitin i bez diety?

Přestože má karnitin přínosy pro metabolismus tuků, neexistuje žádný způsob, jakým by sám o sobě dokázal významně ovlivnit hubnutí nebo zlepšit sportovní výkon. Pravidelné cvičení a zdravá strava jsou stále nejúčinnější způsoby, jak podpořit metabolismus tuků a zlepšit fyzickou kondici. Karnitin je užitečný doplněk pro lidi, kteří se snaží snížit hladinu tuků v těle a zlepšit sportovní výkon, ale pouze jako součást celkového plánu na hubnutí a zdravý životní styl. Pokud se nesnažíte pravidelně cvičit nebo dodržovat zdravou stravu, bude mít karnitin i jakýkoliv jiný doplněk na hubnutí pravděpodobně minimální účinky.

✅ Nejlepší karnitiny na trhu?
 

Prom-in L-Carnitine

Užívejte denně před výkonem nebo fyzickou aktivitou. Carnitin odpovídá za efektivní transport tukových molekul do mitochondrie, a podmiňuje tak správnou přeměnu tukových zásob na energii, která je vydávána ve formě tepla.

Amix Carni Shot

Koncentrovaná forma l-karnitinu v kombinaci s taurinem a vitamínem B6 pro ještě efektivnější podporu spalování tuků. Výhodou je jednorázové praktické balení ve formě shotu, které si můžete vzít kamkoliv a má příjemnou chuť.

Nutrend Carnitine 60000 +  Synephrine

Carnitin také funguje v synergii se synephrinem. Synefrin je vysoce účinnou látkou podporující redukci a stimulující lipolýzu v organismu, tím pádem je efektivně podpořen celkový energetický výdej v průběhu dne.

Z dnešního článku byste si měli odnést především to, že karnitin není suplement bez efektu. Pouze jeho vliv na pálení tuků je poměrně diskutovaný. Pokud chcete účinky karnitinu vyzkoušet sami na sobě, můžete zvolit nějakou komplexní směs, která bude fungovat na principu synergie několika dalších složek, ne jen čistý karnitin.


✅ Komplexní spalovače tuků 

Prom-in Lean Solution 180 kapslí

Spalovač Lean Solution je komplex pro optimální management kontroly tělesné hmotnosti. Unikátní spalovač s extra vysokým množstvím účinných složek: acetyl-L-karnitin HCl, extrakt zeleného čaje, L-tyrosin, kofein, kajenský pepř i synefrin.

Extrifit Thermogel

Komplexní termogenní spalovač tuků, připravený k okamžité konzumaci v několika skvělých příchutích ve fromě gelu. Určený pro všechny sportovce, kteří usilují o maximální vyrýsování a redukci podkožního tuku.

Mohlo by vás zajímat:

Jak často cvičit doma pro efektivní výsledky?

Je možné změnit postavu pouhým cvičením doma s vlastní vahou nebo obyčejným vybavením za pár korun?   Ano, domácí cvičení může být velice efektivní a lze díky němu zhubnout a pěkně vytvarovat postavu. 

Proteiny: Dávkování, kdy a jak užívat protein?

Bílkoviny potřebujeme pro regeneraci svalové hmoty, poškozené intenzivním tréninkem, a pro dodání potřebného množství aminokyselin nezbytných k tvorbě bílkovin, které podporují růst svalů.

Sleduj nás: 

Zdroje:
1) www.verywellfit.com/l-carnitine-for-weight-loss-90053
2) pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10861338/
3) pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10919968/
4) pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2201652/
5) www.fitness007.cz/votamax-brainmax-2-1-neurohacker-manifesto-60-kapsli/