Můj účet
Přihlášení
Menu

PALEO dieta | Co to je a pomůže Vám skutečně zhubnout?

Zajímá vás, co se skrývá za tajemstvím paleo diety? Co je to paleo dieta, jaká jsou její pravidla a zda vám skutečně pomůže zhubnout? Přečtěte si náš článek a zjistěte všechny odpovědi, které hledáte.

Co je to paleo dieta?

Paleo dieta je založena na předpokladu, že nejlepší strava pro člověka je ta, která imituje jídelníček našich pravěkých předků z doby paleolitu neboli doby kamenné. Paleo dieta tak zahrnuje pouze potraviny, které bylo možné získat v době kamenné lovem nebo sběrem. Zahrnuje potraviny jako maso, ryby, ovoce, zeleninu, ořechy a semena. Naopak nezahrnuje mléčné výrobky, pečivo, sladkosti, průmyslově zpracovávané potraviny a další potraviny, které v době kamenné nebyly známé jako třeba brambory, těstoviny, rýže.

Vhodné potraviny do paleo diety

✅ Maso a ryby
✅ Vejce
✅ Ovoce
✅ Zelenina
✅ Ořechy a semena
✅ Tuky, byliny a koření

Nevhodné potraviny do paleo diety

⛔️ Mléčné výrobky
⛔️ Luštěniny
⛔️ Obiloviny: mouka, ovesné vločky
⛔️ Brambory
⛔️ Cukr a umělá sladidla
⛔️ Zpracované potraviny

Výhody paleo diety

Zastánci paleo diety tvrdí, že přináší mnoho výhod, včetně regulace hladiny cukru v krvi a snížení tělesného tuku. Může také sloužit jako prevence onemocnění, jako je cukrovka, revma, kardiovaskulární onemocnění, střevní potíže a rakovina. 

Nevýhody paleo diety

Někteří odborníci však upozorňují na nedostatek výzkumu potvrzujícího dlouhodobé účinky tohoto stravovacího režimu a na jeho omezenost, která může mít potenciálně negativní dopad na naše zdraví. Paleo dieta totiž zakazuje potraviny obsahující důležité látky, vitamíny a minerály pro naše tělo jako jsou mléčné výrobky, obiloviny nebo luštěniny. 

Paleo dieta a hubnutí: Pomůže mi paleo dieta zhubnout? 

Paleo dieta je často spojována s hubnutím, a to z několika důvodů. Především paleo dieta zdůrazňuje konzumaci přírodních a nezpracovaných potravin, eliminuje potraviny s vysokým obsahem cukru a průmyslově zpracované produkty, které mají obvykle vysoký obsah kalorií. Součástí jídelníčku je především množství ovoce, zeleniny, bílkovin a minimum sacharidů. To může vést k celkově nižšímu příjmu kalorií a delšímu pocitu sytosti.

Nicméně je důležité si uvědomit, že paleo dieta není automatickou zárukou hubnutí. Paleo dieta je spíše dlouhodobý styl stravování. Účinek hubnutí závisí na mnoha faktorech, a tím klíčovým je především kalorický deficit. Kalorický deficit nastává, když tělo spaluje více kalorií, než kolik přijímá

Paleo dieta vás může přivést ke konzumaci zdravějších a nezpracovaných potravin a dát vám inspiraci, co do vašeho jídelníčku zařadit. Nicméně pokud chcete shodit nějaké to kilo navíc, budete se muset zaměřit také na váš celkový kalorický příjem, výdej a sportovní aktivitu.

Příklad jídelníčku do paleo diety
 

Snídaně: Chia pudink s čerstvým ovocem 

Dezert do skleničky, který uspokojí vaše chutě na sladké a snadno si ho vezmete i na cesty. Připravte si vhodnou nádobu, rozmačkejte v ní polovinu banánu, přidejte chia semínka a kokosové mléko. Směs promíchejte a nechte semínka ideálně přes noc „nabobtnat“. Navrch přidejte kokos, půlku banánu, oříškové máslo a máte hotovo.

Ingredience na 1 porci:
✅ 40 g chia semínek
✅ 100 ml kokosového mléka
✅ banán
✅ 10 g arašídového másla
✅ 10 g kokosových lupínků


Svačina: Lyofilizované ovoce


Oběd: Hovězí steak s restovanými fazolkami

Tento recept přináší skvělou kombinaci šťavnatého hovězího steaku a křupavých restovaných fazolek. Hovězí steak můžete okořenit dle vašich chutí a opéct na pánvi do požadovaného stupně propečení. Mezitím orestujete fazolky s česnekem a bylinkami, což jim dodá bohatou chuť a vůni.

Ingredience na 1 porci:
✅ hovězí steak
✅ koření dle vaší chuti
✅ 100 g čerstvých nebo mražených fazolek
✅ česnek
✅ bylinky dle chuti
✅ 4 lžíce olivového oleje 


Svačina: Mix ořechů


Večeře: Salát s čerstvou zeleninou a tuňákem

Osvěžující večeře připravená během několika minut. Tento jednoduchý a zdravý pokrm obsahuje tuňáka ve vlastní šťávě, vejce, čerstvou zeleninu podle vašich preferencí, jako je salát, rajče, paprika a cibule, to celé ochucené kvalitním olivovým olejem, citronovou šťávou a bylinkami. Stačí několik ingrediencí a máte připravený výživný pokrm plný chuti a energie.

Ingredience na 1 porci:
tuňákové kousky ve vlastní šťávě
✅ vejce
✅ čerstvá zelenina dle vašich preferencí - salát, rajče, paprika, cibule
✅ 2 lžíce oleje
✅ citronová šťáva
✅ sůl, pepř a bylinky na dochucení


Co si z článku odnést?

Paleo dieta, inspirovaná stravou našich pravěkých předků z doby kamenné, se zaměřuje na konzumaci přírodních potravin, jako je maso, ryby, ovoce, zelenina, ořechy a semena, a vynechává mléčné výrobky, obiloviny a průmyslově zpracované potraviny. Zastánci této diety tvrdí, že může přinést řadu výhod, jako je regulace hladiny cukru v krvi, prevence některých onemocnění a redukci hmotnosti. Nicméně je důležité si uvědomit, že úspěch hubnutí závisí především na celkovém kalorickém deficitu. Proto je potřeba i při dodržování paleo diety sledovat svůj kalorický příjem, kalorický výdej a věnovat se nějakému druhu fyzické aktivity.


Zdroj: Markéta Křížová

Mohlo by Vás zajímat:

Petr Havlíček o stravování dětí | Jak je vést ke zdravé stravě a sebevědomí.

Výživový specialista Petr Havlíček vysvětluje, jak důležitou roli hraje jídlo nejen ve správném vývoji a růstu, ale jak ovlivňuje i jeho dospělý život a sebevědomí.

5 TIPŮ jak se donutit ke cvičení a vydržet

Během roku se často nutíme ke cvičení, vnitřně si slibujeme, jak tréninky zařadíme do každodenního života a dáme své tělo do formy, kterou si tak moc přejeme. Pomáhá ale tohle všechno k vytrvalosti? Máme pro vás 5 tipů, které vám skutečně pomohou si cvičení oblíbit.

Sleduj nás: