Můj účet
Přihlášení
Menu

Petr Havlíček o zpomaleném metabolismu: Příčiny, příznaky, a jak zrychlit metabolismus?

Dnes již víme, že za nárůst tukových zásob, a tím spojenou nadváhu a obezitu, nemůže pouze sedavý styl, žádný pohyb a špatné stravování, ale souvisí s tím i stres a celková nepohodě člověka, která postihuje čím dál tím mladší lidi. Zpomalený metabolismus neboli adaptivní termogeneze je stav, kdy dochází k nedostatečné přeměně tuků, sacharidů, bílkovin, aminokyselin v těle. 

✅ Co způsobuje zpomalený metabolismus? Jaké jsou příčiny?

Váha je údajně z 40 - 70 % dána geneticky, ale pokud víte, že takové rodinné dispozice jsou, lze s tím pracovat. Zásadní vliv na náš metabolismus má to, jakým způsobem žijeme, čím a jak se stravujeme a kolik pohybu, ať už přirozeného nebo sportu, máme. 

Patří sem i externí vlivy, jako je teplota okolí, kde vyšší teplota obvykle metabolismus zpomalí, případně vlivy uvnitř organismu, hlavně trávicí poruchy.

Metabolismus také zpomalují onemocnění jako je diabetes (cukrovka), poruchy funkce štítné žlázy, nízká hladina estrogenu, ale i jiné výkyvy hormonů (u mužů to bývá zejména testosteron) a dále pak také i porucha funkce lymfatického systému.

✅ Jaké jsou příznaky zpomaleného metabolismu.

Výživový specialista Petr Havlíček říká: “Při zpomalení metabolismu dochází k metabolickým změnám, kdy dochází ke snížení spotřeby energie na základní životní funkce, snižuje se i energie při pohybu, mění se množství hormonů, klesá hladina inzulínu, hormonů sytosti, leptinu a dalších. Klesá hladina T3 hormonů, díky tomu klesá hladina testosteronu u mužů. Metabolismus skutečně dotlačíme, při dlouhodobějším nedostatku pohybu a špatném stravování, do režimu nižší spotřeby.”

  • únava a výkyvy nálad
  • častá chuť na sladké
  • zhoršený imunitní systém
  • špatná kvalita spánku
  • problémy s menstruačním cyklem
  • suché vlasy a pokožka
  • přibírání na váze
  • neschopnost zhubnout, i když je strava zdravá a správně nastavená
  • zimomřivost.

✅ Jak zrychlit metabolismus?

Mezi naprostý základ je důležité si uvědomit, že je něco špatně a mít vůli to změnit. Někdy to člověk dokáže sám a někdy potřeba konzultace. Správně poskládaný jídelníček, pravidelná pohybová aktivita, dostatečně dlouhý a kvalitní spánek je naprostý základ, ale i psychická pohoda a nadhled udělají své. 

✅ Jak jíst pro nastartování metabolismu?

Pokud máte nízký příjem, který se dostává až k hranici bazálního metabolismu, je třeba začít s reverzní dietou. Reverzní dieta neboli obrácená dieta je stravovací plán, který se liší od klasických přístupů. Jejím cílem je postupné navyšování energetického příjmu. Hlavním cílem reverzní diety je posílit vztah jedince k jídlu, zbavit ho pocitu viny spojeného s jídlem a podporovat uvědomělé stravovací návyky. Více o reverzní dietě se dozvíte v článku Jak funguje reverzní dieta? Cesta k trvalému hubnutí.

✅ Jak se dá cvičením rozhýbat metabolismus? 

Rozhodně ano, silový cvičení prokazatelně zrychluje metabolismus. Silový trénink, ať už s vlastní vahou, zvedání činek či posilování s odporovými gumami, vám pomůže budovat svaly a v důsledku toho zrychlit metabolismus, protože tělo pro udržení a budování svalové hmoty vyvinout více energie. 

Vyzkoušejte nějaké z našich domácích tréninků nebo tréninkový plán do posilovny:

Efektivní domácí cvičení: 3 trénink ZDARMA

Domácí cvičení umí být velice efektivní a lze díky němu zhubnout a pěkně vytvarovat postavu, jen je třeba to správně uchopit. Máme pro Tebe 3 videa s tréninky, podle kterých si parádně zacvičíš.

Tréninkový plán pro růst svalové hmoty ZDARMA

Chtěli byste nabrat, ale nevíte, jak cvičit pro růst svalů? Trenér Jirka Vacek sestavil  tréninkový plán, pro nabírání svalové hmoty, který se skládá z 5 tréninků.

Full body trénink do posilovny. Komplexní cviky. Celý trénink.

Jak si sestavit full body trénink? Kolik opakování a sérií? Trénink celého těla představuje ideální strategii pro ty, kteří cvičí 2 - 3krát týdně.

Sleduj nás: