Můj účet
Přihlášení
Menu

Jak funguje reverzní dieta? Cesta k trvalému hubnutí.

✅ Co je reverzní dieta a co je jejím cílem? 

Reverzní dieta neboli obrácená dieta je stravovací plán, který se liší od klasických přístupů. Jejím cílem je postupné navyšování energetického příjmu. Místo toho, aby se zaměřovala na omezení kalorií nebo konkrétních potravin, se soustředí na změnu postojů k jídlu a výživě. Hlavním cílem reverzní diety je posílit vztah jedince k jídlu, zbavit ho pocitu viny spojeného s jídlem a podporovat uvědomělé stravovací návyky.

Obsah podcastu:
  • Co je to reverzní dieta a co je jejím cílem? 
  • Jaká je reverzní dieta u závodníků kulturistiky či bikiny fitness?
  • Jak vypadá reverzní dieta u normálních lidí. 
  • Je důležitější řešit kvalitu jídla nebo kalorie? 
  • Může zvýšit metabolismus a napravit hormonální rovnováhu? 
  • Jak se vyhnout jojo efektu? 
  • Jak správně uchopit reverzní dietu?
  • Jaké potraviny jíst, o kolik navýšit příjem? 
  • Jsou bílkoviny skutečně klíčové?
  • Jak dlouho by měla trvat reverzní dieta? 
  • Jak výživový poradce hodnotí, jakou dietu zvolit?​

✅ Pro koho je reverzní dieta vhodná?

Reverzní dieta je ideální pro ty, kteří konzumují málo kalorií a potřebují zvýšit svůj energetický příjem, aniž by přitom nabrali nadměrné množství tuků. Je vhodná také pro jedince, kteří snížili energetický příjem a jsou v dlouhodobém kalorickém deficitu v důsledku redukční diety. Týká se to jak závodníků bikini fitness a kulturistiky.

✅ K čemu dochází během reverzní diety?

Jak jsme si řekli, během reverzní diety dochází k opačnému procesu než při redukční dietě. Místo omezování kalorií se zaměřuje na postupné zvýšení příjmu potravy, čímž se podpoří obnova metabolismu a návrat k vyššímu energetickému příjmu, což vede k těmto výsledkům:

  • Obnovení hormonální rovnováhy: Při zvýšení příjmu dochází k obnově hormonální rovnováhy, což pozitivně ovlivní funkci štítné žlázy, hladiny hormonů zodpovědných za hlad a sytost, a dalších hormonálních systémů. 
     
  • Zlepšení metabolismu: Zvýšení energetického příjmu zrychlíte i metabolismus, který se zpomaluje v důsledku dlouhodobého hladovění.
     
  • Podpora růstu svalové hmoty: Při dostatečném příjmu kalorií a kvalitního tréninku může reverzní dieta pomoci podpořit růst svalové hmoty.
     
  • Zlepšení energetické bilance: Díky zvýšení příjmu kalorií budete energičtější, mít lepší náladu a vyšší fyzický výkon.

✅ O kolik zvyšovat příjem při reverzní dietě?

Nejdříve zjistěte svůj aktuální energetický příjem a příjem makroživin. Určete si, kolik kalorií chcete denně přijímat během reverzní diety. Mělo by jít o mírné zvýšení oproti, současnému energetickému příjmu, aby se tělo postupně přizpůsobilo vyššímu příjmu potravy. Někdo zvyšuje o 10 - 15 % někdo o 100 - 500 kcal. Na tomto příjmu je třeba držet alespoň 1 - 2 týdny, aby se tělo adaptovalo na nový příjem a poté opět zvýšit. Díky postupnému zvyšování snížíte riziko nabírání na tucích. 

✅ Je třeba používat kalorické tabulky?

V tomto případě jsou ideálním pomocníkem, abyste dostali do oka velikosti jednotlivých porcí, ale doživotní počítání kalorií není to, na co byste se měli upínat. Reverzní dieta je zde proto, abyste získali kvalitní vztah k jídlu, počítání v kalorických tabulkách často působí opačně

Petr Havlíček říká: “Člověk potřebuje osahat si porce. Tady se bavíme o lidech, kteří se bojí jídla, protože se dlouhodobě snažili s váhou něco dělat. Teď se dostali do situace, že váha vysoká a příjem poměrně nízký. Do toho se objevuje strach z jídla, protože mají pocit, že cokoliv snědí,tak jim způsobí další nárůst váhy u těch extrémů už i mizí pocit hladu přesto, že jedí relativně málo, tak tam už hlad není a je potřeba napřed v “uklidnit tělo i duši” s tím, že vlastně se nic zásadního neděje.”

✅ Jak poznám, že reverzní dieta funguje?

Vyberte si dva dny v týdnu, kdy budete vyhodnocovat dosavadní progres a jeho základě upravíte další postup. V tyto dny se zvažte a změřte, abyste zjistili, jak vaše tělo reaguje na váš příjem. Važte se ráno na lačno. Je normální, že váha poroste trochu nahoru, obzvlášť pokud zařadíte i silový tréninky, kdy svaly dostanou živiny, ale měla by se postupně stabilizovat, ale také nemusí znamenat nutně jakýkoliv váhový posun, ale může vám pouze pomoci vytvarovat vaše tělo jinak. A to je zásadní. To, že najedete na reverzní dietu neznamená nutně to, že budete váhu snižovat či růst.

✅ Co dělat dál po redukční dietě?

Dříve či později dosáhnete příjmu, který jste si na začátku stanovili. Jakmile jste spokojeni s množstvím jídla, přestaňte zvyšovat příjem. Možná zjistíte, že vyšší příjem kalorií vám vyhovuje a budete chtít zůstat na této úrovni – to je v pořádku. Nebo se může stát, že reverzní dieta byla pouze startovním krokem a budete chtít znovu omezit kalorie, to je také v pořádku! Ať se rozhodnete jakkoliv, váš metabolismus by měl být v nejlepší možné pozici pro jakoukoliv variantu.

Autor článku: Tereza Fuková

Mohlo by vás zajímat: 

Petr Havlíček o bílkovinách ▷ Ideální poměr rostlinné vs. živočišné. Nadýmání. Protein na pečení?

Výživový specialista Petr Havlíček odpovídá na nejčastější otázky ohledně příjmu bílkovin ve stravě. 

​Suplementy pro pokročilé pro zlepšení výkonu.

V tomto článku jsme se zaměřili na další doplňky pro mírně pokročilé sportovce, které pomáhají optimalizovat hormonální hladiny a zlepšují výkon.

Sleduj nás: