Můj účet
Přihlášení
Menu

Tipy jak dodržet předsevzetí a začít zdravý životní styl

Rady, tipy, triky

Co je to zdraví? 

Světová zdravotnická organizace (WHO) definuje zdraví jako stav kompletní fyzické, duševní, sociální pohody a nikoli pouhé nepřítomnosti nemoci.

Být zdravý = být svobodný

Žít zdravě, neznamená jen jíst zdravě a cvičit, ale i převzít zodpovědnost za své tělo a za své zdraví. Změna musí dávat smysl a musíte cítit, že vás posouvá. “Dělám něco, co “bolí”, ale mám z toho dobrý pocit. Dokázal jsem to!” 

Jak si nastavit smysluplný a udržitelný cíl.

Položte si otázku: Proč to chci dělat a co mi to má přinést? Chci zhubnout do plavek? Cílové páska je začátek plavkové sezóny. Chci zhubnout do svatebních šatů? Cíl končí svatebním dnem. A co dál?  Cíl musí být dlouhodobý. Chci mít smysluplný život, chci se rozvíjet, chci fungovat aktivně a co nejdéle, chci předejít civilizačním nemocem jako je obezita, hypertenze či vysoký cholesterol. Chci si život užívat a mít ho ve svých rukou.

Kde začít, je třeba udělat změnu radikálně nebo začít postupně?

Přijměte sebe, tak jak to je. “Jsem to já.” Nesebevědomý? Tlustý? Škaredý? Když chci něco změnit, je třeba smířit se s realitou. Jestli začít radikálně nebo postupně záleží na každém. Né každý si může dovolit změnit celý svůj život ze dne na den. Každého běžný život je jiný a ten kdo je bezdětný a bez závazků, udělá změnu a bude se učit mnohem rychleji a snadněji, než někdo kdo se stará o rodinu, chodí do práce a má další povinnosti. 

Nemám žádnou vůli. Dá se vytrénovat jako svaly? 

Silná vůle je o sebevědomí. V momentu, kdy za sebe necháme dělat věci ostatní, ztrácíme sebevědomí a bojíme se udělat i nepatrnou změnu, protože nás neustále straší myšlenka selhání. Chyby a selhání k životu patří a posouvají nás dopředu k cíli. Učí nás trpělivosti, motivaci a sebevědomí. Výsledky zkrátka nejsou hned. Pokud selháváme pořád na stejném místě, při stejném postupu je třeba změnit cestu. Vůle je nekonečná, tělo má své limity.

“Když začnu se sebou něco dělat, selže mi imunita, musím si dát oraz a začít zase od začátku. Je to demotivující.”

Imunitní systém se musí na změny adaptovat, proto jsou razantní a striktní změny často výsledkem oslabené imunity a nemoci. Každá změna je náporem na organismus a pokud chcete žít zdravě a mít výsledky, nikdy nezapomínejte na kvalitní přísun živin, odpočinek a regeneraci. 


8 tipů jak posílit a zlepšit imunitu

Naše tělo stále čelí invazi patogenů z vnějšího prostředí. Čím podpořit imunitní systém pro maximální odolnost?

Je třeba cvičit a hýbat se každý den, abych nezlenivěl? 

Není třeba cvičit každý den, ale pohyb bychom měli zařazovat denně, byť krátkou procházkou. Nejtěžší krok je začít, ale ikdyž se vám nechce a vyrazíte na 30 minutovou vycházku a uděláte to rozhodnutí přinese vám to nejen dobrý pocit, ale potěší i váš pohybový aparát. 

Podpora okolí. Co dělat, když se mě přátelé a rodina snaží odradit od mého rozhodnutí? 

Svým rozhodnutím většinou nikoho neomezujete, nikomu neděláte zle ani nikomu neubližujete. Děláte to pro sebe a né pro nikoho jiného. Pokud někdo nedokáže přijmout to, že chcete udělat změnu, která vás může dostat dál než ostatní, protože sami tu vůli a sebevědomí nemají, a proto se vás snaží dostat zpátky, protože oni by to chtěli, ale nemají na to a je snazší shodit než podpořit. 

Na závěr: Kde hledat motivaci? 

Najděte si svůj vzor, někoho, kdo vás inspiruje, u koho se můžete inspirovat a učit se z jeho cesty, ale nekoukejte pouze na finální výsledek. Uvědomte si, že ani on nebyl na začátku takový, jaký je teď a je to práce často i několik let, kterou musel projít. 

Mohlo by vás zajímat:

Hubnutí pro začátečníky. Co je to kalorický deficit?

Pokud nevíš, jak začít hubnout, vždycky to bude těžký a dlouho u toho nevydržíš. V tomhle článku se dozvíš základní pojmy a principy, jak to funguje, na čem záleží, aby šla kila konečně dolů. 

Nejúčinější dieta? Co je nejdůležitější při hubnutí?

Máte nějaký svůj výživový styl a tvrdě si stojíte za tím, že je to ta nejlepší možnost, jak shodit přebytečná kila nebo nabrat svalovou hmotu a žádná jiná neexistuje, ale každý jsme jiný a na každého působí něco jiného. Přesto mají ty nejúčinější redukční diety společné charakteristické znaky. Jaké to jsou? 

Sleduj nás i na sociálních sítích: 

Časová osa podcastu: 

0:00 Úvod
0:50 Jak žít zdravě? Co je to zdraví? 
6:00 Musíme to dělat pro ten pocit a né jako trest
9:30 Najdi si smysluplný cíl.
12:40 Je třeba udělat změnu radikálně hned nebo začít postupně?
14:00 Jak začít krok za krokem? Maličkosti, které pomůžou.
21:40 Nemám žádnou vůli. Dá se vytrénovat jako svaly? 
23:20 Musím zkoušet, začít postupně, tím si buduju sebevědomí.
28:00 Pokud nic nejde a opakovaně, možná je třeba změnit cestu.
29:00 Vůle nemá meze narozdíl od těla.
31:00 Vždycky když začnu se sebou něco dělat, selže mi imunita, musím si dát oraz a začít zase od začátku. Je to demotivující.
34:00 Je třeba cvičit a hýbat se celý den, abych nezlenivěl?
37:00 Nejtěžší je začít.
40:30 Můžu si spočítat svůj příjem nebo je třeba jít za specialistou?
41:20 K čemu všemu dochází, když si nastavím přesný kalorický příjem?
44:50 Podpora okolí. Co dělat, když se mě přátelé a rodina snaží odradit od mého cíle? 
48:00 Lidi kteří vás od něčeho odrazují, tak je to protože jde dál, než oni dokáží.
49:50 Jak a kde nabírat motivaci? 
51:00 Co je syndrom tlustá housenka?