Můj účet
Přihlášení
Menu

8 způsobů, jak posílit imunitu a zlepšit obranyschopnost

Rady, tipy, triky

Co je imunitní systém člověka a jak funguje?

Naše tělo stále čelí invazi patogenů (viry, bakterie, mikroby, parazité) z vnějšího prostředí. Imunita je funkce těla, která se podílí na zajištění homeostázy, stálost a rovnováhu vnitřního prostředí a vytváří odolnost proti vniknutí vnějších činitelů.

1️⃣ Zdravé střevo jako základ imunity

Trávicí trakt tvoří nepostradatelnou část imunitního systému. Až 70 % imunitních buněk je právě ve střevech. V trávicí soustavě najdeme i ty špatné bakterie, které střevo taktéž osidlují a žijí tu v určité symbióze. Problém nastává, pokud se nějakou nerovnováhou, jako je právě oslabení imunity, dostanou do převahy a spouští autoimunitní reakce a nemoci.

Mrkněte na podcast od Petra Havlíčka a Jirky Vacka o imunitě.

Jak posílit imunitu správnou stravou?

Z jídelníčku bychom měli vyřadit průmyslově ultra zpracované potraviny, potraviny které obsahují velké množství soli a koření. V jídelníčku by mělo být více čerstvých a probiotických potravin jako jsou jogurty, zákysy, fermentovanou zeleninu nebo kombuchu. Dopřejte si dávku ovoce a zeleniny, protože jsou bohaté na vlákninu, která je pro správnou funkci střev optimální.


Doplňky stravy pro podporu trávení:

Biotechusa Fiber Mix

Pokud chcete doplnit vlákninu i jinak doporučujeme veganský nápoj, který se skládá z 5 různých druhů vlákniny. 

Swanson Dr.Stephen - 16 probiotických kmenů

Není od věci jednou za čas obzvlášť v přechodném období podpořit střevní kulturu i z venčí. Vyzkoušejte probiotika

Optibac Želé s probiotiky pro děti

Želé s ovocnou příchutí poskytne probiotikum, prebiotikum, vápník a vitamín D3. Bez umělých látek.


2️⃣ Nejlepší vitamíny na imunitu

Jaké vitamíny brát na imunitu? Suplementaci vitamínů by v dnešní době neměl podceňovat nikdo a obzvlášť pak skupiny jako jsou sportovci, senioři, těhotné a kojící ženy a lidé se sníženou imunitou.

Za nejdůležitější považujeme vitamín D, který získáváme hlavně ze Slunce. Dalším zdrojem jsou ryby, hovězí maso a vejce. Vitamín D je nejvíce spojovaný s funkcí imunitního systému a opravdu tomu tak je. V období, kdy nemáme možnost vystavovat pokožku Slunci, by po vitamínu D měla sáhnout celá rodina.

Vitamin C byl svého času brán jako nejlepší prostředek na imunitu. Jak víme, předběhl ho již zmíněný vitamin D3, ale „Céčko“ pořád hraje pro naše zdraví velkou roli a neměli by ho opomíjet hlavně lidé se zvýšenou stresovou zátěží a sportovci, protože přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm.

3️⃣ Minerály pro posílení imunity

Minerály hrají velkou roli při stovkách enzymatických procesech v těle, zejména to je hořčík, zinek a selen.

Hořčík (magnesium) přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, k elektrolytické rovnováze, k normální psychické činnosti, podílí se na procesu dělení buněk, syntéze bílkovin a dalších věcech, bez kterých by náš organismus nemohl fungovat. Přesto si jej lidí spojují je s křečí ve svalech, kdy tělo dává jeden z posledních impulzů, že má hořčíku opravdu málo.


Náš tip: Smartfuel Magnesium Bisglycinate

Hořčík bisglycinát má vstřebatelnost a využitelnost o cca 80 % vyšší než jiné formy. Každá kapsle obsahuje navíc denní dávku vitamínu B6, který je nezbytný pro optimální využití hořčíku. 


Zinek se podílí na procesu dělení buněk a chrání je před oxidativním stresem. Zinek přispívá ke správné funkci imunitního systému a také podporuje produkci imunitních buněk.

4️⃣ Za slabou imunitou může stát nedostatek Omega 3

Rybí tuk na lžíci si z dětství určitě jistě někdo vybavuje. Už tehdy se vědělo, že omega 3 mastné kyseliny (APE a DHA) mají pozitivní vliv na podporu imunity, zdraví kardiovaskulárního systému, mozku i psychiky a v neposlední řadě jsou omega 3 protizánětlivé.

5️⃣ Vliv psychiky a stresu na imunitu

Na naší imunitě se podepisuje fyzická i psychická únava. Tělo umí dát najevo vyčerpání a nezáleží jestli to jsou náročné tréninky bez regenerace nebo velké vytížení v práci. Organismus reaguje vyplavením stresového hormonu kortizolu, kterým je imunitní systém ochromen. Takové situace se často projeví v podobě oslabení imunity, kdy nás skolí úplně obyčejná viróza.

6️⃣ Nedostatek spánku oslabuje imunitu

Tak jako u stresové zátěže, tak i při nedostatku spánku dochází k vyšší produkci kortizolu, kdy jeho dlouhodobě vyšší hladina negativně ovlivňuje nejen imunitní systém, ale i regeneraci těla, hubnutí (může docházet i k nárůstu váhy), produkci hormonů a koncentraci na práci. Ideální doba spánku je 7 – 8 hodin, všechno pod i nad ideální není. Chcete podpořit spánek? Vyzkoušejte melatonin, gabu nebo 5-HTP, které mají na spánek pozitivní vliv. Vše najdete v kategorii pro kvalitní spánek.

7️⃣ Dostatečná hydratace pro zdraví

Naše tělo tvoří z 60 % voda a účastní se prakticky každého procesu, který se v těle děje. Dehydratace tělo nejenže oslabuje, ale protože si tělo vodu drží, nemají z těla, jak odcházet odpadní látky.


Multivitamínové doplňky stravy pro podporu imunity:

Reflex Nexgen PRO

Nejoblíbenější multivitamín na trhu. Prémiový multivitamín s obsahem bioaktivních forem vitamínů, organicky vázaných minerálů, živých probiotických kultur a rostlinných extraktů = 33 biologicky aktivních složek v prověřeném a vyváženém poměru. 

Prom-in Vita Solution Professional

Profi produkt, který obsahuje komplex vitamínů a minerálů v optimálním poměru a formě tak, aby pokryl zvýšenou potřebu mikroživin zatěžovaného organizmu. Vita Solution je obohacen o přírodní enzymy, extrakt aceroly a dávku boronu. 


8️⃣ Sport a pohyb posilují imunitu

Pokud zařadíte do svého života pravidelný pohyb, nejen že to je cesta k dobré náladě, posílení svalů a tvarování těla, ale hlavě trénujete i protizánětlivé mechanismu a imunitní obranyschopnost. Není žádnou novinkou, že aktivní lidí mají v případě akutní infekce lehčí a kratší průběh onemocnění oproti netrénovaným jedincům, kterým se nemoc pořád vrací.

Shrnutí, jak posílit a nastartovat imunitu a zvýšit odolnost organismu

✅ Zdravé střevo je základ imunity
✅ Vitamíny na imunitu
✅ Minerály pro posílení imunity
✅ Důležitost Omega 3
✅ Vliv psychiky a stresu
✅ Nepodceňovat spánek
✅ Dostatečně hydratovat
✅ Sport a pohyb k posílení imunity

Mohlo by vás zajímat: 

Nejlepší vitamíny a minerály pro děti

Během přechodným měsíců, přes zimu nebo pokud se dítě začne zapojovat do kolektivu více dětí, je třeba obranyschopnost těla posilovat.

TOP 5 SUPLEMENTŮ | Nejlepší doplňky stravy pro sportovce i nesportovce. Jaká suplementace má cenu?

Trenér Jirka Vacek vám ukáže nejlepší fitness doplňky stravy pro sportovce, ale i nesportující část populace. Jedná se o deficitní vitamíny a minerály, které v našem těle chybí. Jak se projevuje jejich nedostatek?

Sleduj nás i na sociálních sítích: