Můj účet
Přihlášení
Menu

Anabolismus: Co určuje, zda budu nabírat svaly nebo tuk?

Bez katabolismu nemůže nastat anabolismus

Během tréninku dochází k silnému katabolismu, tedy poškozování svalových vláken. Anabolismus nastává až posléze, kdy tělu dodáme potřebné živiny a dopřejeme mu regeneraci. V tu chvíli tělo začne pracovat na obnovování svalových tkáních, aby svaly mohly růst.

Podívejte se na podcast, ANABOLISMUS | Co určuje, zda budu nabírat svaly nebo tuk? Jak podpořit anabolismus. Ideální příjem?, který si pro vás připravili trenér Jirka Vacek a výživový speciallista Petr Havlíček.

Anabolismus nemusí být jen svalový, ale i tukový

V České Republice nadváhou a obezitou trpí více než 60 % populace. Anabolismus vyvolává pozitivní energetická bilance, tedy pokud je energetický příjem vyšší než výdej a pokud tělo nemá dostatečný výdej energie, neustále „staví“, ale pouze tukovou tkáň. Takovým stylem nutíte tělo například i k produkci inzulínu, což je silný anabolický hormon. V tomto případě, pokud tam není stimul v podobě pohybové aktivity, tak nestaví svalovou tkáň, ale tukovou.

Katabolismus je pro tělo důležitý

Katabolismus je proces rozkladu molekul na menší části, a to za uvolnění energie. V těle katabolismus zahrnuje procesy, které štěpí složité molekuly, jako jsou cukry, tuky a bílkoviny, na jednodušší sloučeniny, jako jsou glukóza, mastné kyseliny a aminokyseliny. Tyto sloučeniny jsou poté využívány buňkami pro tvorbu energie. Příkladem katabolických procesů v těle jsou trávení potravy, rozklad glykogenu na glukózu, degradace tuků na mastné kyseliny a oxidace aminokyselin. Tělo musí odbourávat a zbavovat starých poškozených buněk a odpadních proteinů, oxidovaných lipidů atd. 


​Produkt pro nastartování anabolismu? Zkus Recovery od Jirky Vacka.

Recovery obsahuje funkční látky k nastartování anabolických procesů a podporu regenerace těla.


Jak podpořit anabolismus?

Je několik způsobů, jak podpořit anabolismus, růst svalové hmoty a zlepšení fyzické výkonnosti:

  1. Dostatek proteinů - bílkoviny jsou stavebními kameny svalů a jsou nezbytné pro regeneraci a růst svalové tkáně. Doporučuje se konzumovat až 3 g bílkovin na kilogram aktivní tělesné hmotnosti.
  2. Trénink - silové cvičení stimuluje anabolické procesy a vede k růstu svalové hmoty. Je důležité cvičit pravidelně a zahrnout dostatečnou zátěž pro svaly.
  3. Dostatek spánku - spánek je klíčový pro regeneraci svalů a hormonální rovnováhu, což může podpořit anabolismus. Doporučuje se spát 7-9 hodin denně. 
  4. Kvalitní regenerace - ať je to pasivní nebo aktivní regenerace, je nesmírně důležitá, pokud usilujete o svalový nárůst. Ideální jsou i masáže, meditace či regenerační cvičení. 
  5. Konzumace vhodných doplňků - některé doplňky mohou pomoci podpořit anabolismus, jako jsou například proteiny nebo kreatin. Je důležité však si vybrat kvalitní doplňky, které to jsou? Podívejte se na TOP 5 suplementů pro nárůst svalové hmoty.

Mohlo by vás zajímat:

Co mám jíst po tréninku? A co je anabolické okno?

Jídlo po cvičení je mnohem důležitější, než jídlo před cvičením. Proč tomu tak je, co je anabolivké okno a jak ho maximálně využít se dozvíte v tomto článku.

Co jíst před cvičením? Jak správně jíst před tréninkem?

Dobře zvolené předtréninkové jídlo může posunout váš trénink dopředu, ať už je to síla, výdrž, délka tréninku či jeho intenzita a samozřejmě i načasování jídla před tréninkem hraje významnou roli. 

Tréninkový plán 4x týdně: Růst svalové hmoty

Trenér Jirka Vacek pro vás sestavil tréninkový plán ZDARMA. Ve videích dostanete nejen tipy na super cviky, ale hlavně know how, jak vytěžit z tréninku maximum.

Sleduj nás i na sociálních sítích: