Můj účet
Přihlášení
Menu

Co je nejdůležitější při dietě a hubnutí?

Plné internety rad na hubnutí, tipy a triky, jak zhubnout bez práce. Bohužel se tu objevují i informace, že kalorie nehrají žádnou roli a jestliže jíte kvalitní potraviny, nemusíte počítat žádné gramy ani porce a budete hubnout. Vážně tomu někdo věří? Bohužel ano. Bylo by to si krásný, ale ne opravdu to tak není. Pojďme si celé toto nedorozumění stručně a jednoduše vysvětlit.

Pro všechny živé organismy platí stejná pravidla. Nastavení energetické bilance (pozitivní, negativní či vyrovnané) je proto základním východiskem pro dosažení individuálních cílů. 

Ten kdo chce shodit přebytečná kila, musí být v kalorickém deficitu, aby došlo k poklesu hmotnosti. Ti jejichž přáním je nabírat, musí být v kalorickém nadbytku. Samozřejmě, že to z čeho budeme hubnout v kalorickém deficitu (či co budeme nabírat v kalorickém nadbytku). 

Jestli budeme nabírat/shazovat TUK anebo SVALY, závisí na vhodném trojpoměru makroživin (především dostatek bílkovin a vhodný příjem sacharidů a tuků) i na již zmíněné kvalitě přijatých potravin (převaha nízkoglykemických a průmyslově co nejméně zpracovaných potravin) a dalších faktorech jako jsou vhodné pohybové aktivity (silový trénink atd.). 

Stejně tak hraje roli i vhodné načasování jídel (vzhledem k životnímu stylu, pracovnímu vytížení a druhu pohybových aktivit) i užívání suplementů (“nakopnutí” do intenzivního tréninku v dietě, vyšší podíl využívání energie z tuků při pohybové aktivitě apod.). Všechny tyto faktory ale ovlivňují udržitelnost redukční diety (tj. udržitelnost stavu kalorického deficitu po žádoucí dobu) a také udržitelnost dosažených výsledků po dietě.

Pokud Vám ale někdo tvrdí, že PŘI HUBNUTÍ záleží JEN na kvalitě potravin a NIKOLIV na množství potravin (obsažené energie v jídelníčku) a že zhubnete bez ohledu na kalorický deficit, je to stejné jako popírat gravitaci. Takový člověk Vám buď Vám záměrně lže  (a chce Vám např. prodat své alternativní produkty pro “hormonální optimalizaci” či “detox”), anebo se svými odbornými znalostmi blíží stoupencům ploché Země . Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi rozšířený mýtus, budeme velmi rádi za sdílení příspěvku, děkujeme.


Sleduj nás i na sociálních sítích: 

Autory článku jsou Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář z Institutu Moderní Výživy: www.institutmodernivyzivy.czfacebook.com/modernivyziva