Můj účet
Přihlášení
Menu

Domácí bramborové noky. Super příloha ale i dezert.

Zdravé Večeře

Pro nás to jsou prostě noky. Někdo napíše gnocchi a teď přijde to kolečko dohadů, jak se to čte. Ňoky, chňochy či gnoči? Takže my se bavíme o nocích, jen tak pro pořádek. 

Jako příloha jsou super k masu i k omáčkám a pokud jich vyrobíte hodně, není nad to připravit si z nich parádní dezert. Já jsem si vzpomněla na babiččiny šišky s mákem nebo se strouhankou a rozhodla se to aplikovat na své noky, kterých jsem vyrobila omylem kilo a půl. Recept píšu už z poloviční dávky, abyste nemuseli jíst noky celý týden. 

Upřímně nedopadlo to úplně dle mých představ, ale jsem poučená a napíšu vám své poznatky, na které byste přišli nejspíš asi taky až po první várce noků. 

Na noky potřebujete: 

 

Postup:

  1. Brambory oloupeme nakrájíme a vaříme 25-30 minut. Poté slijeme vodu a rozmačkáme, jako na bramborovou kaši. Já jsem to vzala i tyčovým mixerem, ale jen lehce, abych to moc nenašlehala. 
  2. Když to trochu zchladne přidáme vidličkou rozšlehané vajíčko, sůl a pepř a půlku mouky. Pořádně promícháme a postupně přisypáváme mouku. Těsto tolik nehněteme a nezpracováváme, protože jinak by bylo hodně hutné a tuhé. Takže se nezalekněte toho, že těsto bude pořád trochu lepit.
  3. V receptu se psalo, rychle zpracujte na noky a dejte vařit. Takže jsem postupovala podle návodu a noky jsem měla hodně lepivý i já jsem hodně lepila. Pak jsem se dozvěděla, že když to těsto hodím do mrazáku na půl hodinku bude se mi s ním pracovat mnohem lépe. (Dává to smysl, když se nad tím zamyslím). Věřím, že pak bych i dokázala do nich udělat ten tradiční vzor pomocí vidličky. 
  4. Noky naházíme do vroucí vody a jakmile vyplavou můžeme je vyndat. Ten vařící proces trvá 1-2 minuty. 

 

Poté jsem jen na ghí osmažila strouhanku, přidala skořici a lžičku kokosového cukru. Rozmačkala jsem jahody a přidala několik nakrájených a tadáááá hotovo. 

Pokud noky budete zkoušet označte mě (@tere.fu) na instagramu a nebo mi napište jak to šlo.

Mohlo by Vás zajímat:

Vanikový Kuskusník
Už jste zkoušeli dělat z kuskusu něco jiného, než klasickou přílohu nebo salát? Ne? Tak zkuste tenhle vynikající dezertík od Páji. Je lehounký a snadný na přípravu. 

 

 

Duhový dort je bez pochyb velkým hitem už nějaký ten pátek. Proto jsem se do něj taky pustila. Ku mému překvapení to nebylo ani tak náročný, jak jsem si myslela.

Sleduj nás i na sociálních sítích: