Můj účet
Přihlášení
Menu

Intolerance laktózy? Jak se projevuje? Co můžu jíst a můžu s tím bojovat?

Intolerance laktózy postihuje téměř 75 % lidí po celém světě. Je důležité si neplést intoleranci laktózy a alergii na mléko, protože obojí znamená něco jiného.  

Hlavní rozdíl mezi těmito metabolickými poruchami je v příčinách onemocnění. Zatímco u alergie na mléko se jedná o imunitní odezvu organismu na mléčné bílkoviny, intolerance laktózy je způsobena nedostatkem enzymu jménem laktáza, který štěpí laktózu.

Laktóza neboli mléčný cukr se nachází v mléčných výrobcích a samotném mléce. S trávením tohoto složitého cukru pomáhá enzym nazývaný laktáza, který se nachází v tenkém střevě. 

Laktáza je zodpovědná za rozložení laktózy na glukózu a galaktózu, které se pak už snadno vstřebají do těla. Pokud ale tělo nedokáže tento enzym tvořit, tělo začne protestovat. Projevy intolerance můžou trvat od 30 minut do několika dnů po konzumaci mléčných výrobků. 

Co narušuje vstřebávání?

  • některé léky 
  • kyselina šťavelová (rebarbora, špenát, mangold, červená řepa, čokoláda) 
  • vysoký příjem bílkovin
  • sedavý způsob života, stres a silný alkoholismus
  • vstřebávání vápníku se zhoršuje s věkem

Příznaky intolernace laktózy: 

  • Křeče v břiše
  • Nevolnost, zvracení
  • Průjmy
  • Plynatost a nafouklé břicho
  • Problémy s pletí (akné) 
  • Bolest hlavy, migrény

Mléčné výrobky, které přirozeně neobsahují laktózu nebo velmi málo 

Selský jogurt či kefír obsahují velké množství živých kultur, které se mléčným cukrem živý a zpracují ho téměř všechen dřív, než se dostanou na naší lžičku. To samé platí u sýrů. Mezi sýry bez laktózy nebo pouze ve stopovém množství patří tvrdé a vyzrálé sýry jako je camembert, modrý sýr, chedar, gouda, parmezán či ementál.

Jak se vyrábí mléčné výrobky bez laktózy? 

Bezlaktózové mléčné výrobky se vyrábějí z klasického kravského mléka. Při výrobě se do výrobků přidává laktáza, která laktózu rozštěpí na glukózu a galaktózu. Tedy jednodušší cukry, které už dokáže člověk přímo strávit.

Jak na intoleranci laktózy?

 
Laktáza

Doplněk stravy s obsahem trávicího enzymu Laktáza, který štěpí laktózu. Je užitečný pro lidi, jejichž vlastní produkce enzymu laktázy není dostatečná pro odbourávání laktózy. Doplnění stravy enzymem Laktáza mohou být mléčné produkty snáze stráveny ve vašem těle.


BiotechUSA Iso Whey Zero

Syrovátkový izolát zpracovaný CFM metodou. Díky mikrofiltraci je zbavený laktózy, takže si jej může vychutnat každý, kdo má s jejím trávení problémy. Je vhodný i do diety, protože neobsahuje prakticky žádný tuk ani cukr. 


Vynikající volba, pokud si chcete namísto krémového proteinového drinku dát osvěžující ovocný nápoj. Iso Whey Zero Clear je díky své základní složce a speciální syrovátkové bílkovině lehký průhledný nápoj. Stejně jako ostatní produkty Iso Whey Zero, Clear také neobsahuje cukr, laktózu ani lepek.


Zajímá vás více o intolerancích? Jestli si je můžeme vlastní vinou vypěstovat, či je to čistě věc těla, imunity a genetiky? Jaké potraviny jsou ideální a které méně? Výživový poradce Petr Havlíček a trenér Jirka Vacek na toto téma natočili celý podcast.

Mohlo by Vás zajímat:

Proč se (ne)bát laktózy ve výživě

Laktóza je společně s lepkem a palmovým olejem nejdémonizovanější produkt. Říká se, že mléčné produkty zahleňují, odvápňují a způsobují hormonální nerovnováhu. Je tomu opravdu tak? Jaký je vliv mléka na naše zdraví?

MLÉKO! Zpomaluje konzumace mléka trávení a metabolismus?

Mléko a mléčné výrobky se během několika posledních let dostaly z pozice oblíbené svačiny a v jídelníčku kulturisty nepostradatelné potraviny až na samotný okraj, kterým mnoho lidí opovrhuje. Mléko údajně zahleňuje, odvápňuje a také zpomaluje metabolismus. Je to opravdu tak?

Sleduj nás i na sociálních sítích: 

Zdroj: cs.medlicker.com/1176-laktozova-intolerance