Můj účet
Přihlášení
Menu

Menopauza: jak zmírnit příznaky, co jíst a jaké přípravky zkusit

Žena se mění za svůj život 3x. V pubertě, během těhotenství a v menopauze, kdy dochází ve všech třech stádiích k zásadním hormonálním změnám. 

Téma menopauzy jsme rozebrali i s Petrem Havlíčkem. Podívejte se na video, ve kterém se dozvíte jak zmírnit příznaky, co jíst a jaké přípravky vyzkoušet.

Kdy začíná a jak dlouho trvá menopauza?

K hormonálním změnám dochází okolo 42 let, kdy pre-menopauzu vůbec nemusí žena zaznamenat. Často to jsou jen nepatrné změny v menstruačním cyklu. Nepravidelná menstruace, slabší nebo naopak silnější krvácení.

Menopauza a její příznaky

Díky hormonálním změnám se mění postava, nárůst a redistribuce tuku. Často ubývá tuk na hýždích a přibývá tuku na břiše. Přeformování postavy souvisí s ukládáním útrobního tuku, který se pojí se známými riziky jako je vyšší cholesterol a vyšší krevní tlak. Dochází i k úbytku svalové hmoty a ke změnám dochází i na kostře, která se stává jemnější a křehčí.

Příznaky menopauzy:
  • únava
  • nespavot
  • návaly horka a pocení
  • kolísavá nálada
  • klimakteruim (vyhasínání pohlavního cyklu ženy)
  • bušení srdce
  • bolesti kloubů a svaly
  • snížená chuť na sex
  • vaginální suchost

Pravidelný pohyb dokáže zmírnit příznaky menopauzy

Aktivní životní styl je velké plus pro každou ženu, protože pokud žena vstupuje do menopauzy např. s 20 kg nadváhou bude se srovnávat s hormonálními změnami mnohem hůře. V menopauze netrpí jen tělo, ale i psychika. Dochází k poruchám spánku, kolísáním nálad, takže opatření bychom měli dělat dříve než, když bude menopauza v „plném proudu“. Pokud si chcete udržet svalový tonus, je třeba nebát se silového cvičení, které postačí i s vlastní váhou. Na našem YouTube kanálu najdete hned několik tréninkových videí s různými stupni obtížnosti.

Jídelníček v menopauze

Otázku, jak nepřibrat během menopauzy si položí asi každá žena. Hormonální změny a všechny výkyvy s tím spojené nám nehrají do karet. Výživový poradce Petr Havlíček doporučuje lehce utlumit nejen energetický příjem, ale i příjem bílkovin. Poměr bílkovin by se měl v tomto období trochu změnit a v jídelníčku by měla převažovat kombinace rostlinných bílkovin nad těmi živočišnými.

Petr Havlíček také doporučuje zkusit přerušovaný půst formou 14/10 tedy 14 hodin bez jídla a 10 hodin s jídlem. Zkusit můžete i kalorické tabulky jednou za čas si zadat svůj den jídla pro přehled, určitě by ale neměl na kalorických tabulkách viset každý váš den. 

Spánek v období menopauzy

Nespavost je zcela běžným příznakem menopauzy. Krátký a nekvalitní spánek má ovšem velký vliv na přibírání tuků a je kritický pro růst hmotnosti. Při nedostatku spánku „zapínáme“ geny, které souvisí s vyšším ukládáním tuků, zvyšuje se inzulínová rezistence a stoupá riziko onkologických onemocnění. Navíc se mění i hormonální regulace pocitu sytosti a hladu a klesá hladina serotoninu. Při snížené hladině serotoninu pociťujeme vnitřní stres a úzkosti a často pak saháme po různých nezdravých jídlech a pochutinách, abychom navýšili alespoň hladinu dopaminu, který má za následek krátkodobé uspokojení a štěstí. Pomoc se spánkem mouhou i doplňky stravy Melatonin nebo 5-HTP, které mají velkým vliv na rychlé usínání a kvalitní spánek.


Tipy na produkty:

Smartfuel Magnesium Bisglycinate

Hořčík se řadí mezi nejvíc deficitní minerály v našem těle, přitom příspívá k činostem jako je snížení míry únavy a vyčerpání, k normálními energetickému metabolismu, činnosti svalů, kostí a zubů a elektolytické rovnováze. 



Menopauza a zavodnění organismu

Zavodnění těla není problém pouze žen v menopauze, přestože jí trpí mnohem víc. Jak se rychle zbavit vody v těla není úplně tak snadné, ale rozhodně to jde.

Pohyb je na prvním místě. Vyrazte na krátkou procházku, musíte rozhýbat svalovou pumpu, která pomáhá s lymfatickým systémem. Nemusí to být dlouhé štreky, ale krátká procházka, kdy budete střídat svižné a pomalé tempo prospějí nejen tělu, ale i duši. Další příčinou je sedavý způsob zaměstnání. Ano, né každý si může vybrat, ale praktické doporučení, každou půlhodinu vstát a projít se nebo protáhnout na minutku nebo dvě. Uvidíte, že i to pomůže.

Pokud má menopauza horší průběh a stává se to, není od věci poradit se se svým gynekologem, zda by nedoporučil pomocí přírodní či hormonální léčby, stavy menopauzy zmírnit. Díky menopauze často trpí i partnerský život. Jak komunikace tak sexuální život, proto i v tomto období je důležité o situaci, která nastává mluvit a nemyslete si, menopauzou prochází i muži. 

Mohlo by vás zajímat:

Ashwagandha a její účinky na zdraví

Ashwagandha patří mezi nejmocnější byliny ajurvédské medicíny. Podporuje duševní i kognitivní činnost, energii, vitalitu, výdrž, spánek a patří mezi antioxidanty.  

Vzorový jídelníček do krabičky 1927 kcal

Zdravé stravování znamená strávit v kuchyni "půl mládí"? Omyl! Dnešní Food day of eating vás přesvědčí o opaku. Chutné, zdravé a vyvážeí recepty, které máte hotové během chvilky. Kompletní menu pokryje váš příjem 1927 kcal a skládá se z 166 g sacharidů, 96 g bílkovin a 93 g tuků.


Časová osa z videa Menopauza:

0:00 Úvod
0:49 Proč tolik žen začne okolo padesátky přibírat? Zpomaluje se metabolismus vinou menopauzy a klimakteria?
1:42 Jak se tělo ženy mění?
3:40 Má vliv průběh menopauzy i vliv životního stylu ženy?
7:15 Ubývá svalová svalová hmoty, přestože žena cvičí? Je možný svalový růst a je třeba držet něco extra nad obecná pravidla?
10:49 Často se zhoršuje kvalita spánku, má vliv na přibírání?
13:00 Má strava vliv na hormonální rovnováhu? Jak si nastavit kalorický příjem? Může být rozložení makroživin stejné jako u 20 leté holky?
15:12 Jak dávkovat bílkoviny a kolik? Jaká jsou doporučení?
19:55 Jak poznám, jestli jím hodně málo nebo akorát? Dá se řídit dle výpočtů kalorických tabulek?
25:00 Mohou pomoci nějaké doplňky stravy a jsou nutné?
27:00 Není od věci poradit se se svým gynekologem, pokud se vám zdá, že ten "přechod" nemá úplně hladký průběh.
29:00 Během menopauzy je často narušena i sexualita.
30:00 Jaké přípravky používat v době menopauzy.
33:50 Jsem hodně zavodněná, co na na odvodnění těla.
37:40 Pernamentní sezení zvyšuje i riziko civilizačních chorob.
39:00 Všichni se musíme udržovat v kondici i po padesátce.
40:30 Menopauza postihuje i muže. Jak to probíhá?
42:50 Vliv štítné žlázy na hubnutí a přibírání. Opravdu osoby se sníženou funkcí štítné žlázy mají obtížnější cestu k tomu zhubnout, ikdyž mají léčbu.
43:30 Příznaky a jak vypadá léčba?
45:00 Co vyřadit v jídelníčku v období, kdy jde váha nahoru.
46:00 Jaké tuky používat tedy do kuchyně?
49:40 Na jakém tuku smažit?
50:00 Produkty, které vyřadit z jídelníčku.
51:40 Jak předcházet stárnutí. Zázrak Resveratrol.
54:00 Závěr

Sleduj nás i na sociálních sítích: