Můj účet
Přihlášení
Menu

Ashwagandha a její účinky na zdraví.

Co je Ashwagandha? 

Ashwagandha patří mezi nejmocnější byliny ajurvédské medicíny už 2500 let a traduje se o ní, že má omlazující vlastnosti. Její název je Vitánie snodárná (Withania somnifera) známá jako Ashwagandha (česky Ašvaganga) nebo také Indický ženšen či zimní třešeň. 

Na co je dobrá Ashwagandha?

Ashwagandha se řadí do skupiny adaptogenů*. Podporuje duševní i kognitivní činnost, energii, vitalitu, výdrž, spánek a patří mezi antioxidanty. Je nejčastěji užívána především kvůli své schopností předcházet úzkostem. Ashwagandha může výrazně snížit koncentraci kortizolu (stresového hormonu), který má velký vliv i při hubnutí. V Indii se používá k posílení imunitního systému po nemoci.

Účinky Ashwagandhy:

  • Zlepšuje duševní zdraví
  • Zlepšuje koncetraci a kognitivní fuknce
  • Zvyšuje fyzickou výdrž a vytrvalost
  • Snižuje příznaky únavy
  • Snižuje stres 
  • Zlepšuje spánek
  • Zpomaluje degeneraci mozkových buněk
  • Silný antioxidant
  • Pro normální reprodukční systém (plodnost)
  • Omlazuje
Jak užívat Ashwagandhu? 

Kapsle Ashwagandhy jsou tím nejideálnějším řešením, ale vyrábí se i v tinkturách, které ovšem nemají takovou koncentraci. Dávkování záleží na koncetraci kapsle. Denní doporučená dávka je 400 – 500 mg denně. Kapsle se musí opravdu dobře zapít. Kořen Ašvagandy má specifickou vůni a po rozpuštění kapsle nemusí být každému úplně příjemná, zapitím dostatečným množství vody se tomu vyvarujete.

Kdy užívat Ashwagandhu? 

Ashwagandhu můžete užívat kdykoliv během dne nejlépe s jídlem. Mnoho lidí ze zkušenosti volí její užívání spíše v odpoledních hodinách nebo před spaním. 


Náš tip: SmartFuel Ashwagandha Extrakt 90 kapslí


Balení na 90 dní. Každá kapsle obsahuje 500 mg extraktu Ashwagandhy s vysokým podílem withanolidů. Withanolidy jsou účinné látky s adaptogenními účinky, které přispívají ke zvýšení tolerance na stres a k správné funkci imunitního systému.


Jak dlouho užívat Ashwagandhu?

Ašvaganda by se měla užívat pravidelně každý den. Někdo doporučuje cyklovat a po 8 týdnech udělat pár týdnů pauzu, ale není to žádné psané pravidlo. 

*Co jsou to adaptogeny? 

Adaptogeny jsou byliny, které napomáhají tělu v době zvýšeného fyzického i psychického stresu normalizovat fyziologické procesy a dopomáhají mu ke správné adaptaci a zvyšují fyzickou i duševní vytrvalost. Jednoduše řečeno, adaptogeny pomáhají tělu udržovat homeostázu tj. stálost vnitřního prostředí v rovnováze. Dnes tyto adaptogenní byliny zaznamenávají velkou slávu, díky stresovým situacím, které prožíváme.

Na toto téma natáčel video Jirka Vacek s lékařem Andrejem Callo video a podcast: ADAPTOGENY | Nejznámější a nejsilnější adaptogeny. Stresové situace v životě. Koncetrace.

Mohlo by vás zajímat:

Magnesium. Proč je tak důležité a jaká forma hořčíku je nejlepší? 

Hořčík patří k nejvíc deficitním minerálům v našem těle. Hořčík má vliv na snížení míry únavy a vyčerpání, přispívá k elektrolytické rovnováze, normílní činnost svalů a normálná psychycké činnosti. 

TOP 5 SUPLEMENTŮ | Nejlepší doplňky stravy pro sportovce i nesportovce. Jaká suplementace má cenu?

Trenér Jirka Vacek vám ukáže nejlepší fitness doplňky stravy pro sportovce, ale i nesportující část populace. Jedná se o deficitní vitamíny a minerály, které v našem těle chybí. Jak se projevuje jejich nedostatek?

Sleduj nás i na sociálních sítích: