Můj účet
Přihlášení
Menu

Nejlepší doplňky stravy pro boj s chřipkou a nachlazením

Chřipka i nachlazení jsou způsobeny viry, ale jejich projevy a příznaky se liší. Zatímco chřipka často přichází náhle s vysokou horečkou, bolestmi svalů a hlavy, nachlazení přichází postupně a začíná rýmou, bolestí v krku nebo kašlem.

Nachlazení se tak zprvu nemusí zdát nijak vážné, pokud se ale neléčí, může v našem těle nadělat větší potíže. Proto byste si měli při jakýchkoliv příznacích nemoci dát raději od těžkých tréninků na pár dní pauzu, odpočinout si a zaměřit se na posílení vaší imunity. 

Během nemoci je důležité poskytnout našemu tělu dostatečnou výživu a podporu, aby mohlo úspěšně bojovat proti virům. Přestože neexistuje žádný zázrak, který by nás okamžitě vyléčil, existuje několik doplňků stravy, které mohou podpořit naše tělo v boji s nemocí. Zde jsou některé z nejlepších doplňků stravy, které vám pomohou zatočit s rýmou a nachlazením a posílit vaši imunitu:

1. Probiotika

Ne nadarmo se říká, že všechny nemoci začínají ve střevech, nachází se tam totiž až 70 % imunitního systému. Zdraví střevního mikrobiomu má tak významný vliv na naši celkovou imunitu, a proto bychom se o jeho správné fungování a rovnováhu měli pečlivě starat. Když jsme nemocní dochází totiž k narušení rovnováhy ve střevech a úkolem probiotik je rovnováhu opět nastolit. Probiotika také chrání organismus před infekcemi a toxickými látkami. 

Do svého jídelníčku byste tak měli zařadit potraviny bohaté na probiotika pravidelně. Patří mezi ně například kefír, jogurty, kysané zelí, nakládané okurky, kimchi nebo kombucha. Vhodné je probiotika suplementovat obzvlášť když jsme nemocní nebo na nás něco leze.

2. Vitamin C

Vitamin C je jedním z nejznámějších antioxidantů, který podporuje imunitní systém a pomáhá v boji proti nachlazení a chřipce. Jeho schopnost redukovat zánět a podporovat hojení tkání jej činí důležitým doplňkem stravy. Studie ukázaly, že pravidelné užívání vitamínu C může snížit dobu trvání nachlazení a závažnost příznaků. Nejlepší je tak vitamín C začít suplementovat ještě před chřipkovou sezónou.

3. Vitamin D

Vitamin D hraje klíčovou roli v mnoha procesech v těle, včetně podpory imunitního systému. Přírodním zdrojem vitaminu D je především sluníčko, které stimulujte jeho tvorbu v kůži a které nám hlavně v zimě obvykle chybí. Jeho nedostatek je právě často spojován se zvýšeným rizikem respiračních onemocnění, včetně nachlazení a chřipky. Proto je dobré v podzimních a zimních měsících vitamin D suplementovat a posílit tak obranyschopnost organismu.

4. Zinek

Zinek je důležitý minerál, který podporuje imunitní systém a napomáhá k udržení správného stavu kostí, vlasů, nehtů a pokožky. Naše tělo si zinek neumí samo vytvořit, proto bychom měli dbát na příjem potravin bohatých na zinek jako je hovězí nebo kuřecí maso, dýňová semínka, kešu oříšky nebo pistácie, případně zinek čerpat z doplňků stravy. Studie naznačují, že suplementace zinku hned po propuknutí prvních příznaků nachlazení může pomoci příznaky nachlazení zmírnit a zkrátit jejich trvání. Vyplatí se ho tak mít pořád v zásobě.

5. Vitaminy skupiny B

Vitaminy skupiny B, především vitamin B6 a B12 jsou nezbytné pro celkové zdraví a fungování imunitního systému. 
Vitamin B6 hraje důležitou roli v imunitním systému tím, že podporuje tvorbu protilátek a pomáhá při tvorbě bílých krvinek, které bojují proti infekcím. Je také zapojen do metabolismu proteinů a hormonů, což je důležité pro regeneraci buněk a správnou funkci imunitního systému.
Vitamin B12 je důležitý pro tvorbu červených krvinek a udržování zdravého nervového systému.


Nechce se vám suplementovat všechny vitaminy a minerály zvlášť?

Pokud hledáte jednoduchý způsob, jak zabezpečit své tělo všemi důležitými vitamíny a minerály, může být pro vás vhodnou volbou komplexní multivitamín. Reflex Nexgen Pro je přední multivitamínový doplněk stravy obsahující 33 biologicky aktivních složek, které napomáhají regeneraci, výkonnosti, vitalitě a obranyschopnosti těla. Díky vyvážené kombinaci vitamínů, minerálů a probiotických kultur, zajistí tělu dostatek potřebných mikronutrientů i při zvýšené fyzické aktivitě.


Co si z článku odnést?

Překonání chřipky a nachlazení může být obtížné, ale vhodné doplňky stravy mohou být klíčem k rychlejšímu zotavení a posílení imunity. Vzhledem k hektickému životnímu stylu a nedostatečnému příjmu živin z potravy může být totiž obtížné zajistit tělu všechny potřebné živiny pouze z jídla. Doplňky stravy poskytují koncentrované dávky vitamínů, minerálů a probiotik, které mohou pomoci podpořit imunitní systém a zlepšit celkové zdraví. Zaměřte se především na příjem optimálního množství probiotik, vitaminu C, vitaminu D, zinku a vitaminu skupiny B.


Zdroj: Markéta Křížová

Mohlo by Vás zajímat:

Jak vybrat kvalitní multivitamín?

Multivitamíny jsou nejprodávanější doplňky stravy na trhu a není divu, všechny tyto  mikronutrienty se podílejí na správném fungování celého organismu.

Boj proti alergiím | 6 nejlepších doplňků stravy

Období alergií je tady. Rýma, kýchání, pálení očí, znáte tyto nepříjemné alergické reakce taky? Víte, jak efektivně bojovat proti alergiím a snížit jejich nepříjemné příznaky? Přečtěte si náš článek a zjistěte, jak mohou doplňky stravy posílit váš imunitní systém a zlepšit zdravotní stav.

Sleduj nás: