Můj účet
Přihlášení
Menu

Petr Havlíček o keto dietě: Zkušenosti. Jak se dostat do ketózy? Jaké tuky jíst při keto dietě?

Výživový specialista Petr Havlíček já zásadně proti instantním keto dietám, které na nás vyskakují z televizních reklam a na sociálních sítích. Jaký názor ale má na klasickou opravdovou keto dietu? Podívejte se na rozhovor. 

Ketodieta = vysokotuková, nízkosacharidová dieta se středním obsahem bílkovin.

✅ Co je to ketodieta a jak tělo funguje?

Ketodieta je bezsacharidové stravování, kdy nám v jídelníčku zůstanou bílkoviny, tuky a malé doprovodné množství sacharidů. U někoho může být 30 g a je v ketóze, u těch co se hýbou a sportují to může být o trochu víc. Metabolická ketóza donutí organismus přejít do stejného energetického systému, jako když hladoví. Hlavním palivem se v ten moment stávají ketony - ketolátky, které vznikají v játrech z tuku a i náš mozek a nervový systém je schopen z části používat tyto ketony jako palivo. Samozřejmě k tomu potřebuje i určité množství glukózy, čímž chci naznačit, že i když glukózu nedodáváme, tak si ji stále organismus musí částečně vyrobit pro mozek, nervový systém, ale i pro játra, ledviny, protože oni utilizovat ketony neumí. Tak to je zřejmě největší paradox, že v játrech se to vyrábí, ale oni to neumí spotřebovat. 

 Jaká je historie ketodiety? 

Už v historii byla bezsacharidová dieta známá jako léčebná metoda, pro různé typy onemocnění, nejvíce epilepsie, o kterou jako o podpůrnou léčbu zájem upadl někdy v 60. a 70. letech, když se objevila nová antiepileptika. Tuto dietu oprášil až doktor Atkins, co jsem našel dle dostupných zdrojů a začal ji používat na hubnutí. Já si pamatuju na začátky, kdy se tady objevila a viděl jsem i vzory jídel a to bylo peklo. Samé uzeniny, tlačenky a podobné věci. Hlavně jíst tu bílkovinu a nějaký tuk a vyloučit všechno, v čem byly sacharidy. Později byla Atkinsonova dieta modifikovaná a vzniklo z toho mnoho diet, které se odráží právě od tohoto modelu. Pravdou je, že keto dieta není doporučovaná pouze komerčně pro hubnutí, ale testuje se pro použití u celé řady různých onemocnění, jako je diabetes II. typu, metabolický syndrom i neurodegenerativní poruchy. 

Řekl bych, že i vědecký svět je rozdělen do dvou částí. První říkají, že to funguje perfektně a druzí říkají ano, něco to dělá, ale stejného výsledku je člověk schopen dosáhnout méně drasticky a zdravějším způsobem, než právě pomocí ketogenní diety, protože na rovinu pro většinu lidí keto dieta není úplně příjemné stravování, protože v jídelníčku mnoho živin chybí a znám spoustu lidí, který jako třeba i ze zdravotních důvodů byly nuceni se stravovat delší dobu a nikdy se s tím nesmířily psychicky.

✅ Je keto dieta vhodná pro každého? 

Ke každému by se mělo přistupovat individuálně, jak jsem říkal na začátku, určité množství glukózy člověk potřebuje pořád a do toho já potřebuju zapojit i stresové hormony. Ve chvíli kdy nevím, jak daný člověk žije, co všechno prožívá, jakým způsobem je nastavený, jestli ten jeho život třeba není ještě dál výrazně stresový. Pokud má chronický stres, který zvyšuje výkyvy hladiny cukru v krvi a ještě do toho dám to, že si ten cukr potřebuji vyrábět, čímž vytvoříme další stres a další stres je z nedostatku jídla, tak tak možná problém je, možná ten člověk už byl inzulín rezistentní na začátku a tímto to jenom dokopal. 

✅ Vyzkoušel jste ketodietu? 

Osobně jsem zkusil ketodietu několikrát a pouze jednou jsem se v ní cítil dobře, ale jinak to pro mě byl ne psychický, ale fyzicky obrovský nekomfort, únava a podráždění. Rozhodně tam nebylo to, co má spousta lidí, která říká, jak je jim potom dobře, cítí se lehce a mají spoustou energie. Já jsem vždycky po 14 dnech měl pocit, že umírám, a že asi to nebude úplně to ono. Jednou jsem to dotáhl trošku dál. To si zas mysleli všichni ostatní, že umírám. (smích)

✅ Jaký je nejlepší způsob, jak začít s keto stravou?

Nejdříve bych doporučil, důkladně si to rozmyslet a zjistit co všechno to může dělat, aby člověk nebyl překvapený a zjistit také zdravotní stav, protože u keto diety, člověk přijde o  mnoho mikronutrientů (vitamínů a minerálů). Poté mohu vyřadit ze stravy sacharidy. Nejhorší jsou první tři dny, než vyčerpám zásoby glykogenů a přeskočím do ketózy. Toto lze měřit jak z krve, ale většina lidí to měří z moči, jak hluboká ketóza je.

✅ Jaké potraviny v keto dietě jíst?

Jak jsem říkal, uzeniny, tlačenky a párky jsou nejlepší cesta, jak si maximálně rozhodit lipidový profil a zničit střevní mikrobiom. Vše je v kvalitních a základních potravinách. Základní zdroje bílkovin: maso, ryby, vajíčka, sýry. U tučnějších potravin, je třeba hlídat stále příjem, pokud se snažíte zhubnout. Pokud je člověk vegan, tak i tady se to dá udělat prostřednictvím sóji, tofu, tempehu a podobných věcí, kde je obsah sacharidu poměrně nízký. Z tuků je to určitě olivový olej a rybí tuk. Také MCT oleje - ty dodají i další ketony a MCT jsou i rychlý zdrojem energie. 

V ketodietě můžete jíst i zeleninu z nízkým obsahem sacharidů, jako jsou různé druhy listové zeleniny a bílé zelí, vodnatá zelenina, která skutečně těch sacharidů má velmi málo má třeba kolem tří čtyř gramů ve 100 gramech, to mi to nerozhodí. A když si to budete chtít vylepšit, tak můžete sáhnout do konce i po bobulovém ovoci, po troše borůvek nebo malin, což je zase ovoce s velmi nízkým obsahem sacharidů. 

✅ Jaký názor máte na balíčky a sáčky ketodiet od známých firem?

Rozhodně jsem proti tomu, jak je tom dneska postavený celý dietní byznys ve formě těchto vysoce průmyslově zpracovaných instantů, to není cesta. My dneska víme, že jedna z věcí, která má výrazný vliv na našich hmotnost je náš střevní mikrobiom a nemyslím si, že toto to jsou přípravky, které by našemu mikrobiomu prospívali. 

✅ Může být ketóza nebezpečná pro zdraví? Pro koho není vhodná? 

Pokud se to dělá na krátkou dobu a pod dozorem, tak si myslím, že nebezpečná není. Byl bych opatrný u lidí, kteří mají problémy se srdcem, u lidí, které trápí reflux, protože vysokotuková strava reflux může zhoršit a u lidí, kteří mají problémy se slinivkou a mají celou řadu dalších zažívacích obtíží. Raději bych se šel před ketodietou poradit s někým, kdo tomu rozumí, než že jsem se to přečetl v časopisech, jak to báječně funguje.

✅ Mohu během ketodiety používat klasické doplňky stravy?

Zde je to dokonce žádoucí a naopak bude třeba spoustu věcí doplnit, protože vyřadíte celou skupinu potravin. Doporučuji doplňovat vlákninu a adaptogeny jsou také skvělou volbou, protože pomáhají vyrovnávat se stresem, ale sáhnout můžete i po kvalitním multivitamínu. 

Reflex Nexgen 60 kapslí nyní v akci 2 + 1 ZDARMA

Prémiový multivitamín s obsahem 28 biologicky aktivních složek, které mimo jiné podporují regeneraci, výkonnost, vitalitu a obranyschopnost. Vyvážený poměr vitamínů, minerálů a probiotických kultur zajistí i při zvýšené fyzické aktivitě tělu dostatek potřebných mikronutrientů. 

Co je SmartFuel Adaptogen mix 90 kapslí a jak funguje?

Pečlivě vybraná kombinace nejlepších adaptogenů v nejlepší kvalitě. Přírodní adaptogen mix spojuje šest osvědčených adaptogenů tak, aby synergicky pokryl více funkcí a maximalizoval své účinky pro dosažení širšího spektra přínosů. 

✅ Jaký protein mohu užívat místo keto proteinu? 

V tomto případně bych doporučoval sáhnout po klasickém 100% syrovátkovém proteinu. Mnoho keto produktů, nejen že jsou extrémně drahé díky slovu keto, ale mnoho z nich obsahují i nekvalitní zdroje bílkovin a jsou do nich přidávané další složky. Pokud si koupíte 100 % syrovátkový protein, máte jistotu, že se skutečně jedná o produkt, který obsahuje pouze kvalitní bílkoviny. 

SMARTFUEL 100 % whey protein 

100 % proteinu je získáno přímo z čerstvého mléka pocházejícího od krav z kontrolovaných evropských chovů, pasoucích se na pastvinách a krmených výhradně trávou, výsledkem je nejvyšší možná kvalita bez zbytečných aditiv. Syrovátkový koncentrát je vhodný pro sportovce i k běžnému doplnění bílkovin. 

Prom-in Pentha Pro Balance

Proteinový nápoj, který se skládá z 5 druhů směsí různých zdrojů proteinů se skvělou chutí. Protein je obohacen o směs enzymů (bromelain, papain) a laktázy pro neštěpení zbytkové laktózy. Je vhodný pro sportovce zaměřujících se na nárůst svalové hmoty i aktivní lidi, kteří řadí své zdraví na první místo.
 

Závěr:

Keto dieta může skvěle posloužit nejen při redukvci váhy, ale i určitých typech onemocnění. Měla by se konzultovat s odborníky a člověk by na ní měl být skutečně připraven. Díky omezenému zdroji sacharidů vypadne z jídelníčku mnoho důležitých živin, které je důležité si pohlídat a popřípadě je doplnit doplňky stravy. Petr Havlíček zásadně nesouhlasí s komerčními keto sáčky, které jsou průmyslově zpracované. 

Mohlo by vás zajímat:

Jak funguje reverzní dieta? Cesta k trvalému hubnutí.

Reverzní dieta neboli obrácená dieta je stravovací plán, který se liší od klasických přístupů. Jejím cílem je postupné navyšování energetického příjmu.

Petr Havlíček o bílkovinách ▷ Ideální poměr rostlinné vs. živočišné. Nadýmání. Protein na pečení?

Výživový specialista Petr Havlíček odpovídá na nejčastější otázky ohledně příjmu bílkovin ve stravě. 

Sleduj nás: