Můj účet
Přihlášení
Menu

Pitný režim | Proč je tolik důležitý?

Všemožné rady na hubnutí, zvýšení energie a tak podobně obsahují i zmínku o hydrataci a dodržování pitného režimu. Zamysleli jste se někdy, proč je pro nás voda tolik důležitá a jak je možné, že je to klíč k vyřešení tolika problémů? V tomto článku rozebereme závažnost pitného režimu dopodrobna.

Kolik vody bychom měli denně vypít? 

Na toto existuje jednoduchý výpočet. Každý máme totiž jinou stavbu těla, tudíž je potřeba hydratace u každého člověka individuální. Obecně je dobré se řídit pravidlem, že na každý kilogram naší hmotnosti bychom měli vypít přibližně 30-40 ml tekutin. Ideálně čisté vody. Pro 60 kg člověka to tedy bude znamenat minimálně 1,8 l denně. 

Co pít a čemu se vyhnout?

Dnešní svět nabízí mnoho slazených a různě sycených nápojů, alkoholu, kávy a energetických drinků. Ty vám zrovna shodíme ze stolu. Pro kvalitní hydrataci je nejlepší čistá voda. Ostatní nápoje mohou způsobovat nadýmání, zvýšenou hladinu cukru v krvi a z dlouhodobého hlediska i jiné zdravotní problémy. Složení Coca-Coly přece všichni známe (a pokud ne, najděte si). 

Jak hydratace ovlivňuje zdraví organismu? 

Bolí vás hlava? Pijte. Jste unavení? Pijte. Potřebujete podpořit detoxikaci? Pijte. Voda je lék, a tohle to všechno dokazuje. Celé naše tělo je tvořeno v průměru z 60 % z vody. Neexistuje tělesná buňka, která by ji neobsahovala a pokud začnou vysychat, pocítíte to. 

Hydratace organismu ovlivňuje:

✅ Termoregulaci
✅ Přenos živin
✅ Odvádí odpadní látky z těla pryč
✅ Pomáhá tělu v trávení
✅ Vyživuje pleť, vlasy i nehty
✅ Udržuje zdravou funkci mozku
✅ Podporuje výkonnost

Vlivů vody na organismus je skutečně mnoho. Proto byste si na své vlastní hydrataci měli dávat opravdu záležet. 

Známky dehydratace

Rizikem nepravidelného a nedostatečného pitného režimu je dehydratace, která se může projevit velmi nepříjemnými příznaky. 

✅ Sucho v ústech
✅ Bolest hlavy
✅ Vysušená pleť
✅ Lámavé vlasy
✅ Tmavá moč
✅ Neschopnost se koncentrovat
✅ Pokles výkonnosti
✅ Problémy s trávením
✅ Bolest kloubů a ztuhlost

Dehydratace se ale může paradoxně projevovat i zavodněním organismu. Tělo si začne vodu ukládat, jelikož ví, že nemá její dostatečný přísun. Můžete si proto všímat oteklých nohou, nafouklého břicha či celkovému nárůstu hmotnosti. 

Nápoje, které dehydratují

Nedostatkem tekutin a obecně žízní můžete trpět i v případě, že jste v daný den vypili tekutin dostatek. Na vině může být káva a alkohol. Pokud jste tedy večer vypili více než jen skleničku vína, rozhodně byste to svému tělu měli řádně vynahradit. A s kávou to je podobně. Snažte se ke každému šálku své oblíbené kávy vypít ideálně stejné množství vody. Věřte, že se poté budete cítit mnohem lépe. 

Jak doplňovat tekutiny při sportu či saunování?

S potem z těla odchází nejen voda, ale i takzvané elektrolyty. To jsou minerální látky, které zajišťují správnou hydrataci a mnoho dalšího – hořčík, draslík, sodík, vápník, fosfor. Tyto minerály je velmi důležité doplňovat, a to primárně při sportovních aktivitách, saunování nebo pobytu v tropickém podnebí. Jednoduše vždy, když se více potíte. V tu chvíli už obyčejná voda nestačí


NÁŠ TIP: Pro dokonale vyvážený nápoj plný potřebných elektrolytů využijte kapky Brainmax, elektrolyty pro každý den. Můžete si je přidat do láhve s vodou a být si tak jisti, že vaše tělo dostane přesně to, co potřebuje. 


Závěr:

Důležitost hydratace by vám nyní měla být jasná. Není nápoj jako nápoj, tak si naplňte láhev filtrovanou vodou a dopřejte svému tělu dostatek tekutin. Odmění se vám možností lepší koncentrace a znatelným zvýšením energie.


Zdroj: Kamila Bárnetová

Mohlo by Vás zajímat:

Otužování jako forma regenerace

Zažíváte po cvičení bolest svalů, která vás týrá i druhý den? Může otužování efektivně zmírňovat bolesti a napětí po extrémní fyzické aktivitě? Jaké jsou další výhody otužování a jak s otužováním začít? To vše se dozvíte v našem článku!

Jak správně a efektivně hubnout? Jak zrychlit metabolismus? Zavodnění organismu. Jak vypočítat bazální metabolismus.

Odpovídáme na důležité otázky které se týkají hubnutí. Návod jak si vypočítat bazální metabolismus a jak si udržet váhu.

Sleduj nás: