Můj účet
Přihlášení
Menu

Sumplementy pro pokročilé pro zlepšení výkonu.

V předchozím článku jsme si řekli, že kvalitní strava, správný trénink a důraz na dostatečný spánek a regeneraci jsou klíčovými faktory úspěchu při sportovním výkonu. Trenér Jirka Vacek doporučil 5 základních a cenově dostupných doplňků stravy, které mohou poskytnout maximální podporu mladým sportovcům a začátečníkům

Mezi tyto klíčové suplementy patří syrovátkový protein, hořčík, vitamin D3, omega 3 a podporou může být i kreatin. Tyto suplementy mají potenciál podpořit regeneraci, růst svalové hmoty a celkový výkon sportovce. Jejich správné užívání a dávkování přispívá k optimalizaci výsledků tréninku a dosažení sportovních cílů.


Suplementy pro začátečníky a mladé sportovce

Vybrali jsme 5 základních a cenově dostupných doplňků stravy, které udělají maximální službu.

V tomto článku se dozvíte o dalších doplňcích stravy pro mírně pokročilé, co už mají např. rok tréninků za sebou, ale můžete je zařadit i jako začátečníci, pokud se chcete se v suplementech trochu rozvíjet.

✅ Zinek

Jedním z důležitých doplňků je zinek. Zinek je silný antioxidant a má schopnost optimalizovat hladiny hormonů, zejména testosteronu. Proto se často přidává do produktů, které slouží jako testosteronové boostery (stimulanty testosterovu), kde dokáže efektivně ovlivnit hladinu tohoto hormonu a poskytnout tak podporu pro optimální funkci těla.

Je účinný pro posílení imunity, proto by se měl užívat zejména v podzimních a zimních měsících a během jara a léta snižovat jeho dávku nebo ho úplně vynechat. Trenér Jirka Vacek říká: “Je to důležitý prvek, který bych doporučil přidat do svého jídelníčku, a to zvláště v období, kdy hrozí zvýšené riziko nemocí.” 


Zinek Bisglycinát

Zinek má pozitivní vliv na imunitní systém, zdraví kostí, přispívá k pevnosti vlasů a nehtů, udržuje pokožku v dobrém stavu a podporuje optimální hladinu testosteronu v krvi, což je důležité pro hormonální rovnováhu u mužů i žen. 

✅ Citrulin malát

Citrulin Malát je vhodný pro ty, kteří mají vyšší nároky na trénink, jsou netrpěliví nebo mají potíže se soustředěním během cvičení a potřebují trochu více stimulace, než poskytuje například káva. Tato látka je klíčová pro dosažení optimálního prokrvení svalů během tréninku, což vede k lepšímu výkonu a napumpování svalů.

Jirka říká: “Lepší průtok krve má za následek, vyšší výkon a je to příležitost k postupnému budování svalové hmoty, i když to není na první pohled zřejmé. Představte si to z dlouhodobého hlediska. Každý gram svalové hmoty má svůj význam. Navíc, citrulin pomáhá rychleji odplavovat kyselinu mléčnou a podporuje oběh krve, což přispívá k lepší regeneraci a obnově svalů.”


L-citruline

Aminokyselina, která se mezi sportovci využívá hlavně pro tvorbu NO2. Produkt obsahuje Citrulin, který je přírodně fermentovaný a neobsahuje žádné syntetické formy. Výzkum naznačuje, že má L-Citrulin za následek sníženou únavu a lepší vytrvalost při aerobním i anaerobním cvičení.

✅ Pre workout

Pre-workout není základním kamenem suplementace, ale spíše doplňkovou vrstvou, zejména pro pokročilé sportovce, kteří potřebují další stimulaci, lepší prokrvení a vyšší výkon. 


Anabolizéry: Top 10 nakopávačů! Jak vybrat správnou předtréninkovku?

Předtréninkovky, nakopávače, anabolizéry nebo také N.O.čka. Směs více surovin, jejichž základní kameny nejsou již jen stimulanty, které mají pomoci nakopnout před tréninkem či zlepšit soustředěnost.

Závěrečné shrnutí: 

V tomto článku jsme se zaměřili na další doplňky pro mírně pokročilé sportovce, včetně zinku a citrulinu malátu, které pomáhají optimalizovat hormonální hladiny a zlepšují výkon. Pre-workout doplňky jsou doplňkovou vrstvou pro pokročilé sportovce, kteří potřebují další stimulaci a prokrvení svalů. Správné užívání doplňků může přinést další zvýšení výkonu a efektivitu tréninku.

Mohlo by vás zajímat: 

Jak kombinovat doplňky stravy pro růst svalové hmoty?

Jak správně užívat doplňky stravy, pokud usilujete u růst svalové hmoty a chcete z tréninku vyždímat maximum?

Kreatin dávkování - jak kreatin užívat, kolik a kdy?

Kreatin je svalový energizér, který přímo zvyšuje výkon svalů. Látka, která podporuje růst čiré svalové hmoty a nepřímo snižuje hladinu podkožního tuku. Ale víte jak ho užívat, kolik a kdy?

Sleduj nás i na sociálních sítích: