Můj účet
Přihlášení
Menu

Vše, co potřebujete vědět o hořčíku. Jaká forma magnesia je nejlepší a jak pomáhá?

Co je hořčík a k čemu je dobrý?

Hořčík je druhý nejrozšířenější prvek v našem těle (ten první je kyslík) a bez něj by nefungovalo prakticky nic. Magnesium se účastní prakticky všech enzymatických a biochemických reakcí a přesto je deficitním minerálem, dle studií, u 72 % mužů a 77 % žen. 

Jak se projevuje nedostatek hořčíku v těle?

Cítíte svalové záškuby, tik v oku nebo časté křeče, které nejčastěji přijdou v noci? Tělo vám dává jasně najevo, že potřebuje doplnit hořčík. 

Hořčík se podílí na energetickém metabolismu a jeho nedostatek může vést k únavě či ztrátě motivace. Magnesium se zapojuje i do fungování nervové soustavy, kde se nedostatek může projevit také podrážděností, psychickou nepohodou či poruchami spánku. Takový efekt má však i celá řada dalších nedostatků v organismu, hořčík nemusí být jedinou příčinou.

Co ovlivňuje a snižuje hladinu hořčíku? 

Hladinu hořčíku ovlivňuje velká fyzická aktivita, ať už je to náročná práce nebo sport, vyžaduje si vyšší spotřebu hořčíku. Nižší hladinu hořčíku nebo jeho špatné vstřebávání mohou ovlivnit i různé lékové skupiny např. diuretika, antacida, projímadla, ale i nedostatek vitamínu B6, který se podílí na vstřebávání hořčíku. Jeho potřeba narůstá také vlivem stresu, špatného stravování a pitím alkoholu. Další skupinou, která potřebuje vyšší příjem hořčíku jsou sportovci, těhotné a kojící ženy.

Jaká forma hořčíku je nejlepší? 

Existuje několik různých forem hořčíku dostupných jako doplňky stravy. Každá forma má své specifické vlastnosti, výhody a absorpční schopnosti. Podívejte se na nejlepší formy hořčíku: 

✅ Magnesium bisglycinate / Hořčík bisglycinát

Magnesium bisglycinát je pro tělo skvěle využitelná organická chelátová forma hořčíku, která se skládá z aminokyseliny glycinu a hořčíku. Právě chelátová vazba zajistí rychlé vstřebání a současně chrání hořčík před působením antinutrientů, které mohou negativně ovlivnit biodostupnost hořčíku. Skutečně čistá forma hořčíku, s vysokou vstřebatelností, která urychluje regeneraci a zabraňuje svalovým křečím. Magnesium bisglycinate doporučujeme užívat večer před spaním. 

  • Organická forma hořčíku: Magnesium + glycin
  • Vysoká vstřebatelnost v lidském těle až 80%.
  • Nepůsobí projímavě ani ve vysokých dávkách
  • Snížení míry únavy a normální činnost svalů
  • Podporuje normální psychickou činnost
  • Zlepšení spánku a regenerace

Vyzkoušejte SmartFuel Magnesium Bisglycinate 90 kapslí, které má čisté složení bez balastních látek. Jedna dávka obsahuje 375 mg elementárního hořčíku a vitamín B6 pro maximální vstřebatelnost. Má uklidňující účinek podporující psychickou, nervovou i svalovou činnost.

✅ Magnesium malate / Hořčík malát

Hořčík malát je organická, energizující forma hořčíku v chelátové vazbě a vysokou schopností vstřebatelnosti, která podporuje produkci energie, proto je ideální k užívání ráno a v dopoledních hodinách. Hovoříme o kombinaci hořčíku a kyseliny jablečné. Tato forma hořčíku podporuje produkci buněčné energie a pomáhá tak zlepšit efektivitu energetického metabolismu v těle. 

  • Organická forma hořčíku: Magnesium + Kyselina jablečná.
  • Podporuje normální psychickou činnost
  • Zvýšení energie
  • Šetrná forma pro trávicí trakt

Vyzkoušejte SmartFuel Magnesium Malate 90 kapslí. Jedna dávka obsahuje 100 % denní dávku hořčíku i vitamínu B6. Malát je stejně efektivní forma jako je bisglycinát, s tím rozdílem, že je malát součástí energetického metabolismu, proto skvěle snižuje míru únavy a vyčerpání, dodává vyšší úroveň energie.

✅ Magnesium threonate / Hořčík treonát

Hořčík threonát je forma hořčíku, která má schopnost pronikat krevní mozkovou bariérou a může tak efektivně doručovat hořčík přímo do mozku i nervové soustavy, kde hraje klíčovou roli v mozkových funkcích, včetně paměti a kognitivních funkcí​. Vzhledem k vyšší ceně a nižšímu obsahu elementárního hořčíku oproti jiným formám, není hořčík treonát příliš vhodný k doplňování hořčíku v případě celkového deficitu hořčíku. Proto doporučujeme sáhnout po hořčících zmíněných výše a tento doplňovat pro jeho zmíněné primární benefity.

  • Pomáhá udržovat zásadní synaptická spojení mezi mozkovými buňkami.
  • Podporuje zdravé signální dráhy mozkových buněk. 

Nejčastější otázky a odpovědi:
 

✅ Jak často a jak dlouho brát hořčík?

Hořčík lze a doporučuje se užívat dlouhodobě, minimální doba užívání by měla být alespoň 6 týdnů. 

✅ Kdy začne hořčík účinkovat?

Obecně platí, že vstřebávání hořčíku začíná relativně brzy po jeho konzumaci, obvykle do jedné hodiny, a pokračuje po dobu následujících několika hodin. Tento proces může trvat až osm hodin. 

✅ Kolik můžu hořčíku užívat denně?

Doporučená denní dávka hořčíku je 375 mg pro zdravého dospělého jedince. 

✅ Co znamená obsah elementárního hořčíku?

Elementární hořčík je množství hořčíku, které je skutečně přítomno v přípravku ve formě, která je absorbovatelná a využitelná pro tělo, zatímco zbývající část tvoří jiné sloučeniny, které jsou vázány na hořčík. Množství elementárního hořčíku je důležité, protože určuje skutečné množství hořčíku, který tělo přijímá a může využít. V 1000 mg kapsli hořčíku nikdy nebude 1000 mg elementárního hořčíku, ale 100 - 200 mg a je to neprosto v pořádku. 

✅ Který hořčík je vhodný na spaní?

Pro podporu spánku doporučujeme vybrat magnesium bisglycinát, protože má relexační účinky na svalový i nervový systém. Bisglycinátová forma se doporučuje pro své uklidňující účinky, což může přispět ke zlepšení kvality spánku.

✅ Co způsobuje přebytek hořčíku?

Přebytek hořčíku se nazývá hypermagnezémie, a tento stav je relativně vzácný, ale může nastat, pokud se přijímá velmi vysoké množství hořčíku dlouhou dobu. Tělo udržuje své vnitřní prostředí v rovnováze podle svých potřeb, proto k předávkování hořčíkem není možné, pokud budete dodržovat doporučené denní dávkování.

 Jaký hořčík je nejlepší na křeče?

Křeče v lýtkách v noci jsou častým problémem, který může být způsoben různými faktory, včetně nedostatku hořčíku a dehydratace. Užívejte před spaním dávku hořčíku bisglycinát, který má relexační účinky na svaly.

Mohlo by vás zajímat:

Jak vybrat kvalitní multivitamín?

Multivitamíny jsou nejprodávanější doplňky stravy na trhu a není divu, všechny tyto  mikronutrienty se podílejí na správném fungování celého organismu.

PWO od Jirky Vacka ▷ Kvalitní pre-workout nyní i bez stimulantů.

Pre workout je doplněk stravy, jehož  cílem je zvýšit sílu, výkon, vytrvalost a podpořit mentální nabuzení a koncentraci. Vyberte ten nejlepší.

Sleduj nás: 

1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9513928/
2) Kostov K, Halacheva L. Role of Magnesium Deficiency in Promoting Atherosclerosis, Endothelial Dysfunction, and Arterial Stiffening as Risk Factors for Hypertension. Int J Mol Sci. 2018 Jun 11; 19(6).