Můj účet
Přihlášení
Menu

4 časté fitness mýty. Těmi se rozhodně neřiďte.

Rady, tipy, triky

Pokud patříte do skupiny lidí, kteří si s příchodem nového roku dávají fitness předsevzetí a rozhodnou se dodržovat vyvážený jídelníček a začít sportovat. Pak je tento článek právě pro Vás. Zdravý životní styl neznamená omezování, zákazy a výčitky. Je to především celoživotní vztah mezi námi a naším tělem. Proto Vám přinášíme 4 fitness mýty, kterým se raději vyhněte! 

1. Detox jako nejefektivnější způsob hubnutí

Detox je velmi často nesprávně úvaděn jako metoda hubnutí a také jako nepostradatelná součást našeho života, který bychom měli čas od času zařazovat. Mnoho detoxikačních výrobků slibuje, že si mimojiné zlepšíte imunitu a trávení. V mnoha případech se jedná o přeslazené a předražené šťávy, skrze které přijmete velké množství cukru a nejvíce utrpí Vaše peněženka. Je pravda, že detox je proces, který odstraňuje nežádoucí látky z těla. Každopádne máme velké štěstí, že se o takové věci starat vůbec nemusíme, protože tyto funkce za nás vykonávají játra, ledviny a plíce a rozhodně je není potřeba různými výrobky ,,podporovat''. 


Náš TIP: Pokud chcete podpořit trávení a zároveň dodat tělu prospěšné antioxidanty a vitamíny, pak Vám doporučuje vyzkoušet Czech Virus Super Greens PRO V2.0. Mimojiné obsahuje zelené superpotraviny, jako je chlorella, spirulina, mladý ječmen a mldá pšenice. Dále obsahuje houby používané v činské medicíně a trávicí enzymy včetně bromelainu. Nemusíte se bát chuti, protože Greens je slazen steviol-glykosidy a máte na výběr ze dvou příchutí.


2. Když budu cvičit každý den, tak dosáhnu nejlepších výsledků

Říká se, že odpočinek je pro slabochy, ne? Ba právě naopak! Pokud dostatečně neodpočíváte, hrozí riziko, že dojde k přetrénování, nebo dokonce, že se zraníte. Odpočinek je nesmírně důležitý pro regeneraci a růst svalů a právě díky správné regeneraci snáze dosáhnete Vašich výsledků. Ujistěte se tedy, že pravidelně zařazujete rest days a přesvědčte se o jejich efektivnosti.


Náš TIP: Pokud chcete maximálně podpořit regeneraci, pak doporučujeme zařadit do Vaší pravidelné suplementace hořčík. Za nás je nejlepší forma bisglycinát (chelát). Tato forma je nejlépe využitelná naším tělem a maximálně z něj dokážeme těžit jeho benefity. Mimojiné podporuje kvalitu spánku, pomáhá snižovat míru únavy a vyčerpání nebo se podílí na udržování normálního stavu kostí a zubů.


3. Sacharidy jsou strašák, před kterými se musíme schovávat a to hlavně po setmění!

Sacharidy patří mezi démonizované potraviny podobně jako tuky. A po dlouhá léta se tu stále vyskytuje nepravdivý mýtus, že pokud chcete zhubnout a žít zdravě, tak je třeba je vyřadit z jídelníčku. Je pravda, že nadměrná konzumace rafinovaného cukru našemu zdraví neprospívá a může vést ke vzniku kardiovaskulárních chorob nebo obezity. Musíme ale pamatovat na to, že cukr není synonynem pro sacharid. Rozlišujeme několik druhů sacharidů. První skupinou jsou tzv. monosacharidy, které naše tělo velmi rychle tráví, rychle dodávají energii a téměř nás nezasytí. Další skupinou jsou disacharidy, které se také rychle tráví a mají sladkou chuť. Například jde o laktózu či sacharózu. Poslední skupinu tvoří polysacharidy, známe také jako komplexní sacharidy. Tyto sacharidy tráví tělo ze všech druhů nejdéle, což znamená, že nás i na delší dobu zasytí. Sacharidy slouží jako palivo a zásobárna energie. Nemusíte se jich tedy bát a stejně jako ostatní makroživiny, by měly být součástí našeho každodenního jídelníčku.

Na téma jak nahradit cukr nebo kolik sacharidů za den přijímat a mnoho dalších témat rozebrali ve videu výživový specialista Petr Havlíček a trenér Jirka Vacek.


4. Tuky nás udělají tučné

Stejně jako sacharidy, tak i tuky jsou stále velmi démonizovanou makroživinou. Ale opak je pravdou! Dostatečný příjem kvalitních tuků je velmi důležitý a má pro naše tělo nespočet benefitů. Jedním z benefitů je, že napomáhají vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K), mají pozitivní vliv na kognitivní funkce nebo na hormonální zdraví a v neposlední řadě dodávají jídlu jeho specifickou chuť. Ne nadarmo se říká, že tuk je nostitelem chuti. Z jídelníčku je tedy určitě nevyřazuje a zařaďte kvalitní zdroje, jako jsou tučné ryby (losos, tuňák), avokádo, semínka, ořechy a ořechová másla, ghí, aj. 

Pokud si chcete poslechnout výživového specialistu Petra Havlíčka a trenéra Jirku Vacka, jak mluví o tucích a zda je mléčný tuk špatný, tak si pusťe naše video.


Mohlo by Vás zajímat:

Nejlepší detox pro naše tělo? Jak si nezničit zdraví a metabolismus?

Internet nás bombarduje příspěvky o detoxech a půstech, ve kterých tvrdí, jak je důležité tělo očistit. Tento rok jsou obzvlášť populární ovocné šťávy, celerové šťávy a kokosová voda. Asi jarní úklid? To je ale hloupost.

Proč mi nejde zhubnout? Adaptace organismu na nízký příjem.

Nedaří se Vám zhubnout a Vaše tělo stagnuje? Co radí výživový specialista Petr Havlíček a fitness trenér Jirka Vacek?

Sleduj nás i na sociálních sítích: