Můj účet
Přihlášení
Menu

5 TIPŮ na lepší IMUNITU | Jak nás ovlivňuje stres?

Rady, tipy, triky

Příroda nikam nespěchá, ale přesto vždy všechno stihne. V září bylo ještě slunečné, krásně teplé babí léto a příchod podzimu byl letos pozvolný, ale teď už je ochlazení opravdu znát. Přichází tedy příjemné období svíček, dek a horkých nápojů, které ovšem často provází oslabená imunita. Proto jsme si pro vás připravili pár tipů, jak posílit přirozenou obranyschopnost těla.

1. STRAVA JAKO TEN NEJÚČINNĚJŠÍ LÉK

Uvádí se, že ve střevě sídlí až 70 % imunitních buněk a naše imunita je tedy značným odrazem stavu našeho trávícího traktu. Je proto nesmírně důležité konzumovat potraviny bohaté na probiotika (zakysané mléčné výrobky, fermentovaná zelenina) a prebiotika (jedná se o potraviny s vysokým obsahem vlákniny, tedy například ovesné vločky, ořechy, luštěniny či celozrnné obiloviny). Možností je také probiotika a prebiotika suplementovat ve formě výživových doplňků.

Celkově naše strava může být jed, ale zároveň i ten nejúčinnější lék, a proto se snažte zajistit dostatečný příjem všech makroživin i mikroživin primárně z celistvých zdrojů. Zaměřte se na vyvážený jídelníček a zakomponujte do své stravy co nejvíc ovoce a zeleniny, celozrnné potraviny, luštěniny, ryby, libové maso, vejce, mléko a mléčné výrobky, brambory a rýži. Naopak je vhodné omezit konzumaci tučného masa a živočišných tuků, uzenin a sladkostí.

2. KLÍČOVÉ MIKROŽIVINY A VHODNÁ SUPLEMENTACE

Imunitní systém nejlépe podpoříte dostatkem vitaminů C, E a vitaminy skupiny B. Z minerálů se zaměřte hlavně na selen a zinek. Především selenu přijímá česká populace ve stravě často nedostatečné množství, a přitom k pokrytí doporučené dávky stačí 1 para ořech denně. Zinek má antioxidační schopnosti a je obsažen například v ovesných vločkách, cizrně či v mase. Pro jistotu optimální hladiny všech důležitých vitaminů i minerálů můžete sáhnout i po suplementaci, doporučujeme především:

3. SYNDROM PŘETRÉNOVÁNÍ A SÍLA PŘÍRODY

Podzim je období zklidnění, kdy se vše začíná pomalu ukládat k zimnímu spánku. Nenuťte se proto do intenzivního cvičení, pokud na to nemáte energii a dejte si pozor na syndrom přetrénování. Nadměrná zátěž má totiž negativní dopad i na naši imunitu, avšak pohyb obecně ji ovlivňuje naopak pozitivně. Když se nehýbete, obranyschopnost těla klesá. Pobyt venku v přírodě podporuje prokrvení sliznic i dýchacích cest, čímž se zvyšuje jejich odolnost. Velmi pozitivní vliv má navíc i sluníčko, jelikož Vitamin D stimuluje aktivitu bílých krvinek. Zkuste proto zařadit příjemné venkovní aktivity (kolo, brusle, běhání, procházky…), které posílí vaše fyzické i psychické zdraví.

4. STRES MŮŽE BÝT DOBRÝ SLUHA, ALE ZLÝ PÁN

Když jsme ve stresu, tělo produkuje stresový hormon kortizol. Krátkodobý stres je dobrý sluha, nicméně dlouhodobý stres je zlý pán a výrazně oslabuje obranyschopnost organismu. Pokud je tedy příčinou oslabené imunity nadměrný stres, je důležité minimalizovat jeho spouštěče, jako jsou například toxické myšlenky, lidé nebo prostředí. Zmiňovaný pobyt v přírodě má na duševní zdraví člověka blahodárné účinky.

Dále psychiku posílí také:

  • meditace
  • dechová cvičení
  • otužování (začít můžete například střídáním teplé a studené vody při ranním sprchování, které podporuje krevní oběh a připravuje tělo na změny teplot při přechodu z vyhřátých místností do venkovního prostředí)
  • Ashwagandha (superpotravina, která podporuje odolnost vůči stresu, pomáhá snižovat hladinu kortizolu a celkově zlepšuje vitalitu člověka)

5. PROSPĚTE SE KE ZDRAVÍ

Spánek se v našich článcích objevuje často a má to svůj důvod. Během spánku totiž dochází k regeneračním mechanismům celého organismu, což se odráží ve všech oblastech našeho života, například ve výkonu, psychice a samozřejmě i imunitě. V dnešní uspěchané době je bezpochyby náročné skloubit všechny povinnosti a aktivity, avšak kvalitní spánek by měl být vždy tou hlavní prioritou.

Jak ho tedy zajistit?

  • vstávejte a usínejte ve stejný čas
  • omezte před spaním modré světlo
  • omezte kofein
  • zklidněte se meditací
  • zařaďte nootropika

Shrnutí

Naše imunita je značně ovlivněna péčí, kterou dáváme svému tělu aneb ten, kdo si nenajde čas na své zdraví, si dříve nebo později bude muset najít čas na nemoc. Kvalitní výživa, pravidelný pohyb, pobyt v přírodě, mindfulness a dostatečný spánek jsou zázračné ,,léky’’, které zlepší nejen vaši imunitu, ale celkově život. Proto se těmto oblastem věnujeme v našem podcastu, na Instagramu i blogu a pevně věříme, že vám informace z tohoto článku pomohou.

Mohlo by vás zajímat:

Jak na podzimní únavu a mít více energie

Jistě každý z nás zažil v tomto období chvíle, kdy na nic není nálada ani energie. Mrkněte na toto video od výživového poradce Petra Havlíčka a Jirky Vacka, kteří radí, jak v těchto přechodových obdobích zvýšit energii a cítit se lépe. 

Jak zlepšit spánek a podávat maximální výkony

Kvalitní spánek umožňuje psychofyzickou regeneraci. Zlepšuje hormonální kvalitu a s ní všechny spojené procesy jako je regenerace, budování svalové hmoty, hubnutí, ale i koncetrace, zapamatování si informací atd. 

Proč je pitný režim důležitý? Jak se naučit pít vodu

Proč je pitný režim tak důležitý a je třeba ho dodržovat, ví asi každý, tak proč je to pro mnoho z nás pořád takový problém? Mrkněte na krátký článek.

Sleduj nás i na sociálních sítích: