Můj účet
Přihlášení
Menu

Jak na podzimní únavu a mít více energie

Podzim nastal mrknutím oka a než jsme se nadáli máme první podzimní měsíce. Dny se zkracují, teploty klesají, ráno mnozí z nás vstáváme za tmy do práce a za tmy přijíždíme domů. Jistě každý z nás zažil v tomto období chvíle, kdy na nic není nálada, energie a nejraději bychom celý den strávili doma zavrtaní do deky u Netflixu.

A protože podzimní únava se láme ve stejné období jako ta podzimní, mrkněte na toto video od výživového poradce Petra Havlíčka a Jirky Vacka, kteří radí, jak v těchto přechodových obdobích zvýšit energii a cítit se lépe. 

Podzimní únava je naprosto běžná věc, naštěstí existuje několik tipů, jak ji překonat a být více aktivní:

✅ správná skladba jídelníčku
✅ dostatek pohybu
✅ dodržení pitného režimu
✅ dostatek spánku
✅ dont worry, be happy :)

1. Dbejte na správnou skladbu jídelníčku

…kvalita, pestrost a dostatečný příjem jsou důležitější víc než kdy jindy.

Jistě vás moc nepřekvapí, že právě výživu jsme dali na první příčku. Jídlo ovlivňuje náš fyzický i psychický stav, ale je tomu i naopak. Psychické rozpoložení i prostředí může ovlivnit to co zrovna konzumujeme. V chladnějších dnech máme větší tendenci konzumovat vydatnější a více kalorická jídla. Je to pravděpodobně způsobené nedostatkem slunečního záření a chladným počasím, kdy náš organismus přirozeně vyžaduje větší množství energie, aby se těmto podmínkám mohl přizpůsobit. Dejte si ale pozor na příjem nevhodných potravin, které tělo naopak více zatíží a požadovanou energii vám rozhodně nepřinesou. Jedná se zejména o vysoce zpracované potraviny, které jsou plné tuku, cukru a soli. Nevhodné jsou také smažená jídla a slazené nápoje.

 V letních dnech vládnou převážně saláty na všechny způsoby a jiné lehčí pokrmy. S přicházejícím zimním obdobím bychom měli vybírat převážně z potravin, jež mají zahřívací účinky. Patří sem zejména maso, obiloviny, luštěniny, kakao, ořechy, ostřejší koření, kurkuma, skořice, zázvor a také polévky na všechny způsoby v čele se silným vývarem. Také se více doporučuje preferovat konzumaci teplých pokrmů.

V tomto období byste neměli být ve výrazném kalorickém deficitu, který se může odrazit na snížení vaší imunity, a tudíž k větší náchylnosti onemocnět. To samé platí, pokud už vás nějaká podzimní viróza doběhla. Je důležitý dostatek energie z kvalitních potravin s dostatečným zastoupením bílkovin.

Neměli bychom zapomínat ani na dostatek vitaminů a minerálních látek. Nejlépe je získáme pestrou a vyváženou stravou. Případně jej můžete doplnit i pomocí suplementace. Vitamin, který bychom doporučili v tomto období všem, je rozhodně vitamin D.


Kompletní nabídka vitamínů D3

Vitamin D je obzvláště důležitý na podzim a v zimních měsících, kdy se pokožka tolik nastřetává se slunečními paprsky. Slunce a jeho UV záření je pro nás hlavním zdrojem vitamínu D, který je pro nás životně důležitý. Pokud vás zajímá o vitamínu D3 více mrkněte na celý článek: Vše o vitamínu D. Proč jen slunce nestačí? Vliv na zdraví.


2. Mějte pravidelný pohyb

…nejen ve fitku.

Letošní podzim nám zatím nabízí plno slunných dní. Proto využijte každé volné chvíli a běžte se projít či proběhnout na čerstvý vzduch. Nejen že vám podzimní paprsky dobijí energií, ale pobyt venku vám přinese i jiné benefity, zejména může odvrátit vaši pozornost od stresorů běžného života. Vytáhněte na procházku i své blízké či vašeho čtyřnohého kamaráda a objevujte krásy podzimní krajiny společně.

Neodkládejte ani svůj běžný tréninkový režim na druhou kolej. I když cvičení je možná to poslední na co máte chuť a energii, dbejte na pravidelnost tréninků. S velkou pravděpodobností budete mít díky vyplaveným endorfinům s dopaminem po tréninku více energie než před ním. Pravidelný pohyb je také důležitý z hlediska imunity.


3. Nezapomínejte na pitný režim

…ani v chladných měsících.

Na příjem dostatek tekutin se apeluje hlavně v letních horkých dnech. Nicméně pitný režim je velmi důležitý přes celý rok a chladnější období není výjimkou. Bez dostatek tekutin nemůže organismus pracovat tak jak má, jelikož voda je potřebná pro veškeré metabolické procesy v těle. Nehledě na to, že nedostatek tekutin je jedna z hlavních příčin bolesti hlavy. Z velké části preferujte čistou vodu a některé druhy čajů. V chladných dnech například dobře zahřeje čaj z čerstvého zázvoru a citrónem.

Tip: Matcha Tea

Originální japonský Matcha Tea je z hlediska nutričních hodnot přibližně 10x silnější, než běžný zelený čaj a obsahuje velký podíl antioxidantů, aminokyselin a teofylinu. Teofylin je čajový kofein, který se, na rozdíl od toho v kávě, uvolňuje postupně po dobu 3-6 hodin, což má příznivější vliv na lidský organismus. Matcha Tea je jediný čaj, který obsahuje zhruba 30 % vlákniny. 


4. Dostatek spánku je základ

…to ale není argument strávit celý den v posteli.

Jste přes den unavení a nejraději byste celý den strávili v posteli? Problém možná bude v kvalitě spánku přes noc. Zaměřte se více na spánkovou hygienu a pokud to jde, dodržujte pravidelný spánkový režim. Více tipů, pro kvalitní spánek najdete v tomto článku: Jak zlepšit spánek a podávat maximální výkony nejen ve fitku.


5. Nestresujte se

…a ten Netflix si klidně dopřej.

Stres je další velký faktor, který může negativně ovlivnit jak vaši náladu, tak imunitu. Po náročném dni si každý z nás zaslouží relax a odpočinek. Není potřeba se neustále za něčím hnát, být neustále produktivní, i když dnešní doba nás v tom nabádá. V těchto pochmurných dnech se víc, než kdy jindy zaměřte na své potřeby, pusťte si nějaký díl seriálu, přečtěte si tak dlouho odkládanou knížku, zajděte si na masáž atd. Prostě si ten podzim udělejte hezký.

Mohlo by vás zajímat:

Jak zlepšit spánek a podávat maximální výkony

Kvalitní spánek umožňuje psychofyzickou regeneraci. Zlepšuje hormonální kvalitu a s ní všechny spojené procesy jako je regenerace, budování svalové hmoty, hubnutí, ale i koncetrace, zapamatování si informací atd. 

8 tipů jak posílit imunitu a zlepšit obranyschopnost

Naše tělo stále čelí invazi patogenů z vnějšího prostředí. Čím podpořit imunitní systém pro maximální odolnost?

Sleduj nás i na sociálních sítích: