Můj účet
Přihlášení
Menu

Jak na podzimní únavu a mít více energie

Máme tu první podzimní měsíce. Dny se zkracují, teploty klesají, ráno mnozí z nás vstávají za tmy do práce, do školy a za tmy se vracejí domů. Každý z nás jistě v tomto období zažil chvíle, kdy chybí nálada a energie, a nejraději bychom celý den strávili doma, zavrtaní do deky s oblíbeným filmem

Podívejte se na video podcast s nutričním specialistou Petrem Havlíčkem a poslechněte si jeho rady, jak v těchto přechodných obdobích zvýšit energii a cítit se lépe.

Podzimní únava je naprosto běžná věc, naštěstí existuje několik tipů, jak ji překonat a být více aktivní:

  • správná skladba jídelníčku
  • dostatek pohybu
  • dodržení pitného režimu
  • dostatek spánku
  • adaptogeny

1. Dbejte na správnou skladbu jídelníčku

…kvalita, pestrost a dostatečný příjem jsou důležitější víc než kdy jindy.

Jídlo ovlivňuje náš fyzický i psychický stav, ale je tomu i naopak. Psychické rozpoložení i prostředí může ovlivnit to, co zrovna konzumujeme. V chladnějších dnech máme větší tendenci konzumovat vydatnější a více kalorická jídla. Je to pravděpodobně způsobené nedostatkem slunečního záření a chladným počasím, kdy náš organismus přirozeně vyžaduje větší množství energie, aby se těmto podmínkám mohl přizpůsobit. Dejte si ale pozor na příjem nevhodných potravin, které tělo více zatíží a požadovanou energii vám rozhodně nepřinesou. Jedná se zejména o vysoce průmyslově zpracované potraviny, které jsou plné tuku, cukru a soli. Nevhodné jsou také smažená jídla a slazené nápoje.

S přicházejícím zimním obdobím bychom měli vybírat převážně z potravin, jež mají zahřívací účinky. Patří sem zejména maso, obiloviny, luštěniny, kakao, ořechy, ostřejší koření, kurkuma, skořice, zázvor a také polévky na všechny způsoby v čele se silným vývarem. Také se více doporučuje preferovat konzumaci teplých pokrmů.

V tomto období byste neměli být ve výrazném kalorickém deficitu, který se může odrazit na snížení imunity, a tudíž k větší náchylnosti onemocnět. To samé platí, pokud už vás již nějaká podzimní viróza doběhla.

Neměli byste zapomínat ani na dostatek vitaminů a minerálních látek. Velké množství dokážete získat pestrou a vyváženou stravou a můžete doplnit i pomocí suplementace. Vitamin, který bychom doporučili v tomto období všem, je rozhodně vitamin D.


Kompletní nabídka vitamínů D3

Vitamin D je obzvláště důležitý na podzim a v zimních měsících, kdy se pokožka tolik nastřetává se slunečními paprsky. Slunce a jeho UV záření je pro nás hlavním zdrojem vitamínu D, který je pro nás životně důležitý. Pokud vás zajímá o vitamínu D3 více mrkněte na celý článek: Vše o vitamínu D. Proč jen slunce nestačí? Vliv na zdraví.


2. Nezapomínejte pravidelný pohyb

…nejen ve fitku.

Využijte každé volné chvíle a jděte se projít či proběhnout na čerstvý vzduch. Nejenže vám podzimní paprsky dobijí energií, ale pobyt venku vám přinese i jiné benefity, zejména může odvrátit vaši pozornost od stresorů běžného života

Neodkládejte ani svůj běžný tréninkový režim na druhou kolej. I když cvičení je možná to poslední na co máte chuť a energii, dbejte na pravidelnost tréninků. S velkou pravděpodobností budete mít díky vyplaveným endorfinům s dopaminem po tréninku více energie než před ním. Pravidelný pohyb je také důležitý z hlediska imunity.


3. Nezapomínejte na pitný režim

…ani v chladných měsících.

Na příjem dostatek tekutin se apeluje hlavně v letních horkých dnech. Nicméně pitný režim je velmi důležitý přes celý rok a chladnější období není výjimkou. Bez dostatek tekutin nemůže organismus pracovat tak jak má, jelikož voda je potřebná pro veškeré metabolické procesy v těle. Nehledě na to, že nedostatek tekutin je jedna z hlavních příčin bolesti hlavy. Z velké části preferujte čistou vodu a některé druhy čajů. V chladných dnech například dobře zahřeje čaj z čerstvého zázvoru a citrónem. 

Náš tip: Vyzkoušejte Matchu, pomáhá uklidnit mysl, zvyšuje soustředění, zlepšuje paměť i náladu. Prohřívací účinky má zase Masala Chai, podporuje prokrvení a trávení. Tip na přípravu: směs koření zalijte vodou nebo černým čajem a dolijte našlehaným mlékem. 

4. Dostatek spánku je základ

…to ale není argument strávit celý den v posteli.

Jste přes den unavení a nejraději byste celý den strávili v posteli? Problém možná bude v kvalitě spánku přes noc. Zaměřte se více na spánkovou hygienu a pokud to jde, dodržujte pravidelný spánkový režim. Více tipů, pro kvalitní spánek najdete v článku: Jak zlepšit spánek a podávat maximální výkony nejen ve fitku.


5. Nestresujte se

Stres je velký faktor, který může negativně ovlivnit jak vaši náladu, tak imunitu. Po náročném dni si každý z nás zaslouží relax a odpočinek. Není potřeba se neustále za něčím hnát, být neustále produktivní, i když dnešní doba nás v tom nabádá. V těchto pochmurných dnech se víc, než kdy jindy zaměřte na své potřeby, pusťte si nějaký díl seriálu, přečtěte si tak dlouho odkládanou knížku, zajděte si na masáž atd. Prostě si ten podzim udělejte hezký.

Mohlo by vás zajímat:

Jak zlepšit spánek a podávat maximální výkony

Kvalitní spánek umožňuje psychofyzickou regeneraci. Zlepšuje hormonální kvalitu a s ní všechny spojené procesy jako je regenerace, budování svalové hmoty, hubnutí, ale i koncetrace, zapamatování si informací atd. 

8 tipů jak posílit imunitu a zlepšit obranyschopnost

Naše tělo stále čelí invazi patogenů z vnějšího prostředí. Čím podpořit imunitní systém pro maximální odolnost?

 Sleduj nás: