Můj účet
Přihlášení
Menu

Co jíst během těhotenství? Doplňky stravy + sport.

Zajímá vás jak se stravovat během těhoteství? Zda můžete pít kávu a jaké doplňky stravy jsou pro vývoj plodu důležité? Podívejte se na podcast video na YouTube kanálu Fitness007, kde výživový poradce Petr Havlíček a Tereza Fuková odpovídají na nejčastější otázky

Těhotenství je období, které vyžaduje zvláštní péči o tělo a stravu ženy. Je důležité věnovat se svému zdraví již před otěhotněním, neboť strava má zásadní vliv na těhotenství i na plodnost. Pojďte se s námi podívat na nejčastější otázky, které nám chodí do zpráv a mohou zajímat nejen nastávající maminky.

➡️ STRAVA A DOPLŇKY STRAVY PŘED OTĚHOTNĚNÍM

Strava před těhotenstvím by měla být zdravá a vyvážená. Platí zde všechny zásady, které platí i u člověka, který chce stravovat dobře, ale je potřeba něco doplnit. Zejména u žen, které rodí v pozdějším věku, je důležité doplňovat kyselinu listovou, která je nezbytná pro správný vývoj mozku a neurální trubice. Doporučuje se také preventivně začít doplňovat omega-3 mastné kyseliny, které předchází výskytu vad, jako je roštěp patra. Důležité je také se zaměřit na střevní mikrobiom, který hraje klíčovou roli v našem zdraví a může ovlivnit i naši plodnost.

➡️ NEGATIVNÍ VLIVY NA PLODNOST

Na plodnost může mít negativní vliv mnoho faktorů. Kromě antikoncepce jsou to například různé hormonální disruptory, které se nacházejí všude kolem nás, v oblečení, nábytku, vodě a tak dále. Obezita a nadváha mohou negativně ovlivnit plodnost u obou pohlaví. Problémy s plodností nejsou jen na straně žen, muži mají také svůj podíl. U mužů s nadváhou či obezitou dochází k poklesu objemu spermií a ty jsou méně aktivní.

➡️ PŘÍJEM BÍLKOVIN BĚHEM TĚHOTENSTVÍ

Bílkoviny jsou základní stavební jednotky našeho těla a hrají klíčovou roli v mnoha tělesných funkcích, včetně růstu a vývoje plodu během těhotenství.
Podle odborníků na výživu nemusí těhotné ženy nutně počítat příjem bílkovin na gramy. Mnohem důležitější je zaměřit se na vyvážený příjem všech živin a na kvalitu jídla.
Přestože tělo potřebuje během těhotenství víc bílkovin, není nutné drasticky zvyšovat jejich příjem. Důležité je spíše zvolit kvalitní zdroje bílkovin, jako jsou chudé maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, luštěniny, ořechy a semena.
Když těhotná žena jí vyváženou stravu, která obsahuje dostatek ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin a zdravých tuků, je pravděpodobné, že dostane dostatek bílkovin i bez zvláštního zaměření na jejich příjem.
 

➡️ VLIV VEGANSTVÍ A VEGETARIÁNSTVÍ

V případě vegetariánství či veganství je situace trochu složitější, protože bílkoviny rostlinného původu nemusí obsahovat všechny esenciální aminokyseliny, které tělo potřebuje. V tomto případě je důležité konzumovat širokou škálu různých rostlinných potravin, aby se zajistil příjem všech potřebných aminokyselin.

Pokud se žena rozhodne pro vegetariánský nebo veganský styl života během těhotenství, měla by se poradit s odborníkem na výživu, aby se ujistila, že její strava pokrývá všechny nutriční potřeby jak jí samotné, tak i jejího vývojového dítěte.

➡️ JE POTŘEBA NAVYŠOVAT KALORIE BĚHEM TĚHOTENSTVÍ?

První trimestr může být kvůli zažívacím obtížím komplikovanější. Mnoho žen v tomto období trpí nevolností a zvracením, což může ovlivnit jejich schopnost jíst a absorbovat živiny. Přesto je i v této fázi důležité snažit se o zdravou a vyváženou stravu.

Během druhého trimestru se zažívací obtíže často zlepšují a ženy se mohou lépe soustředit na zdravé stravování. V tomto období je důležité pokračovat v konzumaci vyvážené stravy bohaté na vlákninu, bílkoviny, zdravé tuky a vitamíny a minerály.

Ve třetím trimestru těhotenství, který je charakterizován nejintenzivnějším růstem plodu, se doporučuje zvýšit příjem kalorií o 500 kalorií denně. Toto navyšování by mělo být provedeno zdravým způsobem, tedy konzumací vysoce kvalitních potravin bohatých na živiny, nikoli cukry a tuky.

Celkově platí, že zdravá a vyvážená strava je klíčová pro podporu zdravého těhotenství a vývoje plodu. Je také důležité pravidelně konzultovat stravovací návyky s lékařem nebo dietologem, aby se zajistilo, že těhotná žena dostává všechny potřebné živiny.


Nejlepší vitamíny a minerály pro těhotné. Které vybrat?

Během těhotenství je důležité dbát na dostatečný příjem vitamínů, minerálů a dalších stopových prvků, nejen pro správný vývoj plodu, ale také zdraví nastávající maminky a to po psychické i fyzické stránce. Které to jsou?


➡️ VLČÍ HLAD

Těhotenství je obdobím, kdy tělo ženy prochází řadou změn a kdy je vyšší potřeba energie a živin pro správný vývoj plodu. To může vést k náhlým a intenzivním pocitům hladu, které mohou být obtížné zvládnout.

Tento velký pocit hladu může být způsoben i hormonálními změnami, které nastávají během těhotenství. Hormony jako progesteron a HCG (lidský choriový gonadotropin) mohou zvýšit chuť k jídlu a vést k pocitům intenzivního hladu.

Kromě toho mohou emocionální změny, které jsou často spojeny s těhotenstvím, vést k "emotionálnímu jídlu". Úzkost, stres nebo depresivní stavy mohou vést k tomu, že se žena bude cítit hladovější, nebo bude mít tendenci jíst více, aby se cítila lépe.

I přes tyto pocity "vlčího hladu" je důležité zachovat zdravý příjem kalorií a vyváženou stravu. Je dobré se zaměřit na konzumaci vysoce kvalitních potravin bohatých na živiny, které pomáhají podporovat zdravý vývoj plodu a zároveň pomáhají udržovat energii a zdraví matky.

➡️ JAKÁ JÍDLA BY MĚLA TĚHOTNÁ ŽENA VYNECHAT?

V průběhu těhotenství je důležité dbát na to, co žena jí, protože některé potraviny mohou představovat riziko pro zdraví matky nebo vývoj plodu.

Zvláště se doporučuje vyloučit všechny surové a nedostatečně tepelně zpracované potraviny, jako je sushi. Rizikem je možná přítomnost bakterií nebo parazitů, které mohou vést k infekcím, jež mohou způsobit vážné komplikace během těhotenství, včetně potratu nebo vrozených vad.

Další potraviny, na které je potřeba si dát pozor, mohou být:
  • maso a vajíčka - důležité je se ujistit, že jsou dobře propečené a dát pozor na to, aby maso opravdu nebyl růžové a vajíčka tekutá
  • ostré a pálivé potraviny - můžou způsobit pálení žáhy
  • kofein a alkohol - omezit nebo ideálně úplně vyloučit
  • plísňové sýry - mohou obsahovat bakterie, která může vést k závažným problémům

➡️ PŘÍJEM VITAMÍNŮ A MINERÁLŮ BĚHEM TĚHOTENSTVÍ

Je důležité vybírat doplňky stravy, které jsou speciálně určeny pro těhotné a kojící ženy. Některé doplňky stravy mohou obsahovat látky, které nejsou pro těhotné ženy bezpečné, jako jsou některé typy vitamínu A, nebo mohou obsahovat více než doporučenou dávku některých vitamínů a minerálů.

  • Kyselina listová - je důležitá pro správný vývoj neurální trubice plodu, která se později stane mozkem a míchou
  • Omega-3 mastné kyseliny - jsou nezbytné pro vývoj mozku a očí plodu
  • Železo - je důležité pro výrobu hemoglobinu, proteinu v červených krvinkách, který přenáší kyslík z plic do těla
  • Vápník - je nezbytný pro vývoj silných kostí a zubů, svalové kontrakce a nervové funkce
Časová osa podcastu:

0:00 Úvod
1:12 Také strava a doplňky stravy se doporučují před otěhotněním? 
5:00 Má váha a obezita vliv na početí miminka?
7:30 O kolik zvednou příjem v těhotenství.
11:00 Je třeba v těhotenství zvýšit příjem bílkovin?
13:50 Názor na veganství a vegetariánství v těhotenství.
19:00 Vlčí hlady v těhotenství. Je to normální nebo za to můžou emoce?
24:15 Na jaká jídla si dát v těhotenství pozor?
27:00 Můžu pít kávu v těhotenství?
31:16 Jaké vitamíny a minerály jsou vhodné pro těhotné. Proč je na doplňcích stravy napsáno napsat není vhodné pro těhotné a kojící? 
37:00 Pohyb v těhotenství? Můžu sportovat, když jsem těhotná?

Mohlo by vás zajímat:

Nejlepší vitamíny a minerály pro děti

Během přechodným měsíců, přes zimu nebo pokud se dítě začne zapojovat do kolektivu více dětí, je třeba obranyschopnost těla posilovat.

Sleduj nás i na sociálních sítích: