Můj účet
Přihlášení
Menu

Nejlepší vitamíny a minerály pro těhotné. Které vybrat?

Rady, tipy, triky

Během těhotenství je důležité dbát na dostatečný příjem vitamínů, minerálů a dalších stopových prvků, nejen pro správný vývoj plodu, ale také pro zdraví nastávající maminky a to po psychické i fyzické stránce. Cílem správné výživy je vytvoření optimálních podmínek pro vývoj plodu a snížení patologických stavů plodu i matky. 

Většina mikronutrientů by měla být přijímána samozřejmě ve vyvážené stravě, ale asi každá nastávající maminka, kterou trápí těhotenské nevolnosti ví, jak těžké je jí obsáhnout plnohodnotnou stravou a i těhotenské chutě dělají své. V takových případech je obzvlášť důležité si příjem vitamínů a minerálů hlídat. 

Již víme, že jsou vitamíny a minerály, které jsou v lidském těle nedostatkové a nároky na určité mikroživiny jsou u těhotných žen ještě mnohem větší. Zde jsou ty nejdůležitější:

Kyselina Listová - Vitamin B9

Pokud žena plánuje těhotenství, již několik měsíců dopředu může zvýšit příjem kyseliny listové ve své stravě, význam má alespoň jeden měsíc před otěhotněním a poté dbát na její příjem po celé těhotenství. Doplňkový příjem kyseliny listové zvyšuje u těhotných žen hladinu folátu. Nízká hladina folátu u těhotných žen je rizikovým faktorem pro vznik vad neurální trubice u vyvíjejícího se plodu. 


Vitamin D3

Vitamin D je deficitním vitamínem u drtivé většiny populace. Jeho hlavním zdrojem je Slunce, pokud mu vystavujeme pokožku a dále to jsou rybí tuk, mořské ryby, žloutek a máslo, ale jeho obsah je minimální. Vitamin D zasahuje do metabolismu vápníku a fosforu, má vliv na dělení buněk včetně imunitního systému. V těhotenství je důležitý pro vznik kostní tkáně.


Omega 3 mastné kyseliny - DHA 

Na dostatečný příjem Omega 3 mastných kyselin, které jsou zdrojem DHA a EPA by měl dbát každý jedinec. Dostatečný příjem kyseliny dokosahexaenové (DHA) přispívá k normálnímu vývoji mozku a vývoji očí plodu v těle matky a kojenců vyživovaných mateřským mlékem. 


Železo Ferrochel

Oběhový systém se v těhotenství mění, protože žena hospodaří s větším objemem krve, které naroste až o 40 % s tím souvisí i větší nároky na příjem železa. Železo přispívá k normální tvorbě červených krvinek a hemoglobinu a také normálnímu přenosu kyslíku v těle. Správný příjem železa navíc přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání.  


Hořčík Magnesium

Hořčík se v období těhotenství spojuje s tvrdnutím břicha (děloha je sval), ale je funkce sahá daleko dál a i v těhotenství je třeba dbát na jeho zvýšený příjem. Dle WHO je to 220 mg denně. Hořčík přispívá ke snížení míry únavy a dobré, k normální svalové, nervové a psychické činnosti. Magnesium navíc přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, elektrolytické rovnováze, dělení buněk a syntéze bílkovin.


Vápník

Organismus těhotných žen si klade opravdu vysoké nároky na přísun vápníku, protože je nezbytný ná pro správnou tvorbu kostí plodu a také chrání těhotné ženě kostru a je prevencí proti zubnímu kazu. Když překlene druhá polovina těhotenství vstřebávání vápníku se až ztrojnásobuje, protože se zvyšují nároky plodu a navíc si tělo ženy již začíná připravovat na kojení. Dle WHO je doporučený denní příjem vápníku 1200 mg. To je 1 litr mléka, 150 g 30% sýru eidam, 300 g sardinek v konzervě nebo 100 g máku. Nebojte se do jídelníčku proto zařadit více mléčných produktů a pokud víte, že je přísun ve stravě pro vás nedostatečný, můžete sáhnout i po doplňku stravy.


Často kladená otázka: Můžu užívat protein v těhotenství? 

Pokud je žena zvyklá užívat protein, není žádný důvod, proč by jej nemohla užívat i během těhotenství. Bílkoviny jsou v těhotenství důležité nejen pro správný růst plodu, vývoj placenty, ale i změny dělohy, protože děloha je sval. Bílkoviny nejsou jen stavební složkou, ale plní i další funkce. Jsou to transportní látky, enzymy, protilátky a hormony. Každopádně, užívat protein během těhotenství rozhodně není nutností, obzvlášť pokud máte pestrý jídelníček. Pokud se protein rozhodnete zařadit doporučujeme klasický syrovátkový koncentrát nebo izolát, bez zbytečných aditiv, jako jsou zahušťovadla, barviva, sladidla či dochucovadla. Ideální je protein bez příchuti, který se skládá z čisté syrovátky jako je třeba SmartFuel 100% Pure Whey Natural nebo BiotechUSA Iso Whey Zero Natural, který je dochucený kokosem, skořicí či lyofilizovaným ovocem. 

Shrnnutí: 

Věřím, že každá nastávají maminka dělá pro sebe a vyvíjející miminko maximum. Z mikronutrientů by měla dbát na dostatečný příjem kyseliny listové, vitamínu D, omega 3 mastných kyselin, zejména DHA, vápníku, hořčíku a železa. Pokud v jídelníčku chybí nějaký zdroj těchto vitamínů a minerálů, ať už kvůli intolerancím nebo těhotenským nevolnostem můžete sáhnout po některém z doplňků stravy.

Autor článku: Tereza Fuková

Mohlo by vás zajímat:

TOP 5 SUPLEMENTŮ | Nejlepší doplňky stravy pro sportovce i nesportovce. Jaká suplementace má cenu?

Trenér Jirka Vacek vám ukáže nejlepší fitness doplňky stravy pro sportovce, ale i nesportující část populace. Jedná se o deficitní vitamíny a minerály, které v našem těle chybí. Jak se projevuje jejich nedostatek?

Nejlepší protein pro ženy? Proteiny na hubnutí.

Protein je jedním z nejpoužívanějším doplňkem ve výživě vůbec. Který je pro ženy nejlepší? 

Sleduj nás i na sociálních sítích: