Můj účet
Přihlášení
Menu

Doplňky stravy ve stáří. Vitamíny pro seniory.

Rady, tipy, triky

Ve vyšším věku má adekvátní a dostatečná výživa velký význam pro udržení dobré kondice, zdraví a celkové kvality života. Během stárnutí dochází k metabolickým a fyziologickým změnám. Díky tomu se u seniorů mění potřeba některých živin a současně s často nedostatečnou a neplnohodnotnou stravou, může nedostatek jednotlivých vitamínů a minerálních látek ještě víc narůstat.

Co se děje s organismem během stárnutí

Kolem šedesátého roku věku se postupně snižuje množství svalové hmoty, ubývá obsah vody v těle, a naopak se zvyšuje obsah tukové tkáně. Starší člověk už také není v mnoha případech (čest výjimkám) tak vitální jako za mlada a přirozeně se tak sníží potřeba příjmu energie (udává se cca 100 kcal/den na 10 let od 50. roku věku). Naopak potřeba vitamínů a minerálních látek buď zůstává stejná nebo se o něco málo navyšuje. U seniorů dochází ke snižování kostní hustoty a tím pádem k vyššímu riziku vzniku osteoporózy. Tomu se může předcházet zvýšením příjmu vápníku a vitamínu D. Dále dochází ke snížení kyselosti žaludeční šťávy a dalším změnám gastrointestinálního traktu, což způsobuje horší vstřebávání vitamínu B12. Játra často ztrácejí schopnost uchovávat dostatek vitamínu A, který může být z tohoto důvodu dalším deficitním mikronutrientem. Také tenké střevo už nedokáže tak dobře vstřebávat živiny, proto je zapotřebí některé nutrienty ve stravě navýšit. Jedná se zejména o zinek, vitamín A, C, E a B6.  Bílkoviny jsou u většiny seniorů další nedostatečnou složkou, ať už se jedná o přirozené snížení bílkovin v jídelníčku nebo zhoršenému trávení. Příjem bílkovin by měl být u seniorů zvýšen na 0,8 – 1 g/kg/den. Co se týká imunitního systému, ten už také nešlape jako dřív, nicméně může se podpořit adekvátní suplementací minerálních látek selenu, zinku, železa, vitamínů A, C, E a v neposlední řadě omega-3.

Jaké doplňky stravy ve stáří suplementovat

V prvé řadě je potřeba zmínit, že základ všeho by měl být pestrý a vyvážený jídelníček s dostatkem ovoce, zeleniny, bílkovin a dalších živin. Nicméně pokud příjem vitamínů a minerálních látek z každodenní stravy nestačí, je vhodné sáhnout po doplňcích stravy a chybějící živiny doplnit. A jak děda, babička nebo vy sami zjistíte, že vám nějaká mikroživina chybí? Nejjednodušší, nejvhodnější a nejbezpečnější způsob je zjistit případné nedostatky některých látek z krve, ať už přes obvodního lékaře nebo návštěvou odběrového centra. Tak si jedině můžete být jisti, že vám případná suplementace prospívá a ne naopak.

Ve stáří se nejčastěji ukazují jako nedostatečné tyto mikroživiny:

 Vitamín D

Vitamín D se jeví jako nedostatkový pro téměř celou naší populaci. Zejména senioři jsou k nízkému příjmu vitamínu D náchylní, jelikož se v běžné stravě moc nevyskytuje a na slunce většina starších lidí chodí omezeně. Hlavně přes zimní období by tento vitamín měl být součástí suplementace (nejen) pro starší generaci. Ovšem, i když pravděpodobně každý má mírný deficit vitamínu D, nemělo by se to s jeho užíváním přehánět a vždy se řiďte pokyny dávkování od výrobce. Pro lepší vstřebání je vhodné ho užívat s jídlem obsahující tuk (jako všechny vitamíny rozpustné v tucích).

SWANSON VITAMIN D3 5000 IU 250 KAPSLÍ

Vitamin D3 je nezbytný pro zdraví našich kostí, podporu imunitního systému a je důležitý pro správné vstřebávání vápníku v těle. Tato silná receptura dodává 5 000 IU vitamínu D3 v každé kapsli. Doporučené dávkování dle legislativy ČR je 1 kapsle za 5 dní, balení s 250 kapslemi tak vydrží opravdu dlouho.

DALŠÍ VITAMÍN D3 >>>


✅ Vápník

Vápník spolu s vitamínem D tvoří nerozlučnou dvojici pro udržení zdravých a silných kostí. Zmírňuje tak riziko osteoporózy a různých typů zlomenin. Příjem vápníků ze stravy bývá u seniorů často snížen kvůli intoleranci laktózy nebo nechutí k mléčným výrobkům.

MEDPHARMA VÁPNÍK 600 MG + VITAMIN D3

Vápník s vitaminem D přispívají k udržení normálního stavu kostí, zubů a činnosti svalů. Vápník přispívá k normální funkci nervových přenosů. Vitamin D přispívá k normálnímu vstřebávání vápníku a k udržení jeho normální hladiny v krvi.

DALŠÍ VÁPNÍK >>>


✅​ Vitamín B12

Vitamín B12 se podílí na tvorbě červených krvinek, růstu a reprodukci dalších buněk lidského těla včetně mozkových. U starší generace je nedostatek vitamínu B12 velmi častý, kvůli jeho zhoršenému vstřebávání. Při deficitu tohoto vitamínu se může vyskytnout chudokrevnost, únava, nastává vyšší riziko vzniku infekce a jiných nemocí.

SWANSON VITAMÍN B12 500 MCG

Vitamín B12 je nezbytný pro syntézu DNA během dělení buněk. Suplementace vitamínu B12 je obzvláště důležitá pro červené a bílé krviny. B12 také přispívá ke správné funkci kardiovaskulárního systému a podporuje tvorbu kyselin a aminokyselin. 

DALŠÍ VITAMÍN B12 >>>


✅​ Vitamín C

Jedná se o významný antioxidant, který je nezbytný zejména pro správné fungování imunitního systému, ale i pro řadu dalších důležitých funkcí v lidském těle. Nicméně vitamín C je celkem často přeceňován a při pestré stravě není jeho suplementace nezbytná. Dobrá zpráva je, že se tímto vitamínem nedá prakticky předávkovat, jeho nadbytečné množství se vyloučí s močí z těla ven. U seniorů se však deficit vitamínu C může vyskytnou, obzvlášť pokud v jejich jídelníčku chybí ovoce a zelenina.

CZECH VIRUS VITAMIN C

Vitamín C od Czech Virusu obsahuje 500 mg Vitamínu C v jedné kapsli. Produkt má označení "time release" nebo "postupně uvolňující". Kapsle obsahuje kuličky, které se v těle postupně uvolňují a zajišťují opravdové postupné uvolňování, plná využitelnost obsahu kyseliny askorbové je zhruba po osmi hodinách.

DALŠÍ VITAMÍN C >>>


✅​ Vitamín E

Vitamín E je silný antioxidant chránící organismus před škodlivými volnými radikály, podporuje imunitní systém, hojení ran a má pozitivní vliv na činnost srdce. Také se ukazuje, že má pozitivní vliv na kognitivní funkce jako je paměť a myšlení.

EXTRIFIT VITA-E

Produkt Vita-E 400 IU obsahuje přírodní vitamín E (400 IU = 294 mg v jedné kapsli). U sportovců, a obzvláště silových sportů, potřeba vitamínu E stoupá a je nutné jeho doplňování. Vitamín E patří k vitamínům rozpustným v tucích, je důležitým antioxidantem a zpomaluje mimo jiné proces stárnutí.

DALŠÍ VITAMÍN E >>>


✅​ Železo

Mezi hlavní zdroje železa v potravě patří maso, jenže senioři mají často problémy s vlastním chrupem a mnohdy konzumaci masa odmítají nebo se mu vyhýbají. To je hlavní důvod, proč se železo může stát deficitní pro velkou skupinu seniorů. Dalším důvodem může být časté krvácení z nosu nebo nedostatečné vstřebávání železa. Nedostatek se může projevit chudokrevností, jelikož železo je potřebné pro tvorbu krevního barviva hemoglobinu. Častým příznakem může být bolest hlavy, celková slabost nebo dušnost.

NOW FOODS ŽELEZO CHELÁT 18 MG

Železo je základní složkou hemoglobinu, molekuly, která přenáší kyslík do buněk těla a myoglobinu, který váže kyslík používaný ve svalových tkáních. Železo v tomto produktu je chelátován ve formě bisglycinátu železa, který má klinicky prokázanou vynikající absorpci a je dobře tolerován, protože je jemný a nezpůsobuje zácpy a podráždění traktu.

DALŠÍ ŽELEZO >>>


✅​ Hořčík

Deficit hořčíku u seniorů může nastat v důsledku nedostatečného příjmu ze stravy, zhoršeného vstřebávání nebo užívání léků, které taktéž mohou způsobit zhoršenou absorpci hořčíku. Projevy jeho nedostatku mohou být: zvýšená únava, nespavost, svalové křeče, bolesti hlavy či bušení srdce.

REFLEX MAGNESIUM BISGLYCINATE

Albion Magnesium bisglycinate chelate buffered = patentovaná synergní kombinace, která z hlediska vstřebatelnosti jen těžko hledá konkurenci! Základ tvoří pufrovaný chelát hořčíku (pufrovaný bisglycinát hořečnatý) v synergní kombinaci s kyselinou citronovou a oxidem hořečnatým. Vše v perfektně vyváženém poměru, který jednoduše funguje fantasticky = výsledná směs je ideální z hlediska vstřebatelnosti.

DALŠÍ HOŘČÍK >>>


Doporučené denní dávky vitamínů u seniorů (muži/ženy) v ČR:

Na závěr je nutné zmínit, že ne každá forma daného doplňku stravy je vhodná/dostatečně účinná. Často kombinované doplňky obsahující celou škálu vitamínů a minerálních látek nejsou nejideálnější volbou. Mohou totiž obsahovat některé složky v nadbytku a některé jsou naopak pro váš konkrétní organismus zbytečné. Je proto nutné prověřit si složení daného produktu a také sáhnout po spolehlivém výrobci.

Zdroj: Simona Horáčková

Mohlo by vás zajímat:

Zdravé nerovná se nekalorické. Nejčastější omyl při redukci váhy.

Mnoho lidí se domnívá, že zařazením zdravých potravin a pravidelnou stravou dosáhnou kýžených výsledků. Může být, ale tak snadné to není. Zdravé potraviny častokrát obsahují mnohem více kalorií, protože jsou i nutričně bohatší a obsahují i více prospěšných látek, než průmyslově zpracované potraviny.

Trápí vás bolesti zad? Zkuste cviky na uvolnění a posílení.

Bolestí zad trpí až 80% všech dospělých. S karanténou a prací z domu se bolesti zad u většiny ještě zhoršují. V dnešním článku se podíváme na to, co bolest beder vůbec způsobuje, jak se jí zbavit a jaké cviky eventuelně provádět. 

Sleduj nás i na sociálních sítích: 

Zdroj:
  • Společnost pro výživu o.s. (SPV). Referenční hodnoty pro příjem živin. Výživa servis s.r.o., Praha. 2011. 192 s.
  • Dietary Supplements for Older Adults | National Institute on Aging. National Institute on Aging [online]. Dostupné z: https://www.nia.nih.gov/health/dietary-supplements-older-adults
  • Zloch, Z. (2008). Některé specifické požadavky na výživu ve vyšším věku. Interní medicína, 11(3), 134-137.