Můj účet
Přihlášení
Menu

K čemu jsou dobré trhačky a jak je uvázat?

Určitě znáte ten pocit, když vás při těžkém mrtvém tahu zradí úchop a nezbývá vám, než osu pustit. Tento problém trápí mnoho lidí, kteří by mohli mít dostatečně silná záda, nohy i paže, ale slabý úchop jim brání dosáhnout svého plného potenciálu. Kromě posilováním úchopu si můžete pomoct také použitím trhaček. Co jsou trhačky, jaké druhy trhaček existují a jak trhačky správně používat?

Co jsou trhačky?

Trhačky jsou v podstatě pevné pásky vyrobené z materiálů jako je bavlna, nylon nebo kůže, které se používají k posílení úchopu při zdvihání těžkých vah v posilovně. Jedna strana se omotává kolem zápěstí a druhá se připevní k čince. Tímto způsobem snížíte tlak na předloktí a prsty při tahových cvicích. Výsledkem je silnější úchop, díky kterému zvládnete zvednout těžší váhu nebo provést více opakování.

Výhody trhaček

✅ Posílení úchopu - Trhačky ulehčí práci vašim prstům, dlaním a předloktí při zvedání těžkých vah. Váš úchop tak bude silnější a činka vám jen tak nevyklouzne z rukou.
✅ Zlepšení výkonu - Díky silnějšímu úchopu a lepšímu rozložení zátěže můžete zlepšit svůj celkový výkon při tahových cvicích, jako jsou mrtvé tahy, shyby nebo přítahy osy. Silnější úchop vám umožní zvednout těžší váhy nebo provést více opakování, což může vést k rychlejšímu pokroku a dosažení vašich fitness cílů.
✅ Prevence zranění - Trhačky pomáhají rozložit zátěž rovnoměrně po celé ruce a předloktí, což snižuje riziko přetížení a poranění šlach a vazů.
✅ Větší soustředění na výkon - Trhačky zajistí, že vás při cvičení nebude rušit vyklouzávání činky z rukou a budete se tak moct soustředit na správné provedení cviku a zapojení cvičených partií.

Na co jsou trhačky dobré a na jaké cviky je používat

Trhačky vám pomohou při spoustě cviků zvednout větší váhy a možná i pokořit nové maximálky. Například při mrtvých tazích můžete díky trhačkám zvednout větší váhy, protože dříve než záda, vám pravděpodobně selže úchop. Nejvíce je tak využijete při cvičení s volnými váhami, jako jsou osy, kettlebelly nebo jednoručky nebo při cvičení na hrazdě

Trhačky ale nejsou náhradou za silný úchop a měli byste je využívat pouze v případech, kdy vám nedostatečně silný úchop brání v efektivním cvičení. Při lehčích cvicích nebo sériích, kdy víte, že činku udržíte dostatečně dlouho, raději cvičte bez trhaček a posilujte tak i svaly předloktí a prstů. Trhačky také nejsou vhodné pro úplné začátečníky, kteří by se měli spíše soustředit na správnou techniku provedení cviků než zvedání vyšších vah.

Jak uvázat trhačky

Existuje několik druhů trhaček, každý z nich se používá trochu jinak a je více či méně oblíbený mezi určitými druhy sportovců. Jaké jsou základní druhy trhaček a jak se správně uvazují?

1. Omotávkové trhačky

Omotávkové trhačky, také nazývané smyčkové trhačky, uvidíte asi ve fitku nejčastěji. Jsou vyrobeny z pevné látky, obvykle bavlny, nylonu nebo kůže, a mají smyčku na jednom konci, která se omotává kolem zápěstí, zatímco druhý konec se omotává okolo činky. Tento typ trhaček poskytuje pevný a bezpečný úchop, což je ideální zejména pro cvičení s těžšími váhami, jako jsou mrtvé tahy nebo přítahy.

2. Osmičkové trhačky

Osmičkové trhačky tvoří dvě oka a mají tak tvar osmičky. Do jednoho oka vložíte ruku, provlečete trhačky pod osou a pak prostrčíte zápěstí i druhým okem. Tento typ trhaček je oblíbený mezi powerliftery a strongmany, kteří vyžadují maximální stabilitu a pevnost úchopu při zdvihání těžkých váh.

3. Trhačky s háky

Trhačky s háky mají na jednom konci kovový hák, který se zavěšuje na činku, zatímco druhý konec se omotává kolem zápěstí. Háky jsou vyrobeny z ušlechtilé oceli, která je maximálně odolná proti zpětnému otevření i při použití nejvyšších možných vah.


Co si z článku odnést

V článku jsme prozkoumali svět trhaček a jejich správné použití při cvičení s těžkými váhami. Trhačky jsou užitečným nástrojem pro posílení úchopu při vykonávaní tahových cviků, kde vám síla úchopu omezuje provedení. To jsou například mrtvé tahy, přítahy činky v předklonu, stahování kladky, shyby a podobně. S trhačkami můžete pustit z hlavy otázku, jak dlouho ještě činku udržíte, protože všechno drží zápěstí a vy se můžete lépe soustředit na správné provedení cviku, zvyšování váhy a hitování maximálek. Důležité je však používat trhačky rozumně a uvědomit si, že nejsou náhradou za silný úchop, který byste měli také posilovat.


Zdroj: Markéta Křížová

Mohlo by Vás zajímat:

​Suplementy pro pokročilé pro zlepšení výkonu.

V tomto článku jsme se zaměřili na další doplňky pro mírně pokročilé sportovce, které pomáhají optimalizovat hormonální hladiny a zlepšují výkon.

Dynamický VS statický strečink | Jak na správné protažení před a po tréninku

Vrháte se hned po příchodu do gymu k činkám a nevěnujete protažení před tréninkem dostatek pozornost? Co kdybychom vám řekli, že těch několik minut věnovaných protahování před tréninkem může být klíčem k lepšímu výkonu, prevenci zranění a celkovému zvýšení pohyblivosti? Více se dozvíte v našem článku!

Sleduj nás: