Můj účet
Přihlášení
Menu

Kreatin – dávkování a účinky. Má smysl nasycovací fáze? Nejčastější otázky.

Kreatin je jeden z nejprozkoumanějších suplementů a je možné s jistotou říct, že jeho pravidelná suplementace má za důsledek zvýšení síly a růst svalové hmoty, společně s kvalitní stravou a posilováním.

Jaké jsou nejčastější mýty a fakta o kreatinu? Mrkněte na rady od Petra Havlíčka a Jirky Vacka.

Jak kreatin užívat

Nasycovací (plnící) fáze trvá obvykle 5-7 dní. Během těchto dní se přijímá dávka kreatinu vyšší, cca 15-20 gramů a může být rozdělena během dne. Vyšší příjem kreatinu v nasycovací fázi má za důsledek rychlejší navýšení svalové zásoby kreatinu. Dle studií v delším časovém horizontu (cca po měsíci) již takový rozdíl v hladině kreatinu zaznamenán nebyl a přebytek se vyloučí močí.

Po uplynutí tohoto období jsou zásoby naplněné a další dávkování kreatinu se sníží na 5 gramů denně, nejlépe v období tréninku. Hladina kreatinu ve svalech udržována na stejné hodnotě.

Nejčastější dotazy

✅ Zadržuje kreatin vodu?

NE. Kreatin na sebe sice váže nitrobuněčnou tekutinu. Tudíž při nasycovací fázi, která trvá pár dní, větší množství kreatinu na sebe bude zákonitě tekutiny vázat více, ale neznamená to, že se díky suplementaci kreatinu „zalijete“ vodou.

✅ Je nutná nasycovací fáze?

NE. Siloví sportovci, kterým jde o co nejrychlejší silový progres, začínají nasycovací fází, ale i po cca měsíci jste na stejných hodnotách kreatinu ve svalech při stabilním užívání kreatinu 5 gramů denně.

✅ Musím užívat kreatin i v netréninkový den?

ANO. Doporučujeme užívat kreatin i v netréninkový den, kdykoliv během něj, z důvodu udržení hladiny kreatinu. Můžete ho užívat kdykoliv s další vaší denní suplementací.

✅ Mohou kreatin užívat i ženy?

ANO. Platí zde stejná zákonitost jako u kohokoli jiného a nebojte se, že díky kreatinu budete vypadat jako kulturista. Vybudování svalové hmoty vyžaduje mnohem více práce než jen doplnění kreatinu. Můžete díky němu zvýšit svou sílu, zvednout v posilovně více a tím urychlit proces nabírání svalové hmoty.  

✅ Musím udělat při užívání kreatinu pauzy?

NE. Pauzy nejsou nutné. Pokud byste chtěli kreatin cyklovat musíte počítat s tím, že potrvá, než se tělo opět kreatinem nasytí. Ale nebojte ne, že pokud kreatin vysadíte, spadne všechna svalová hmota a ubyde síla.


Jaké kreatiny doporučujeme:

SmartFuel Creatine Monohydrate 500 g

100 % čistý kreatin monohydrát v prémiové kvalitě. Kreatin je jedním z nejsilnějších produktů určených pro zvýšení fyzické síly, výkonnosti i rychlé zvýšení objemu svalů.

Czech Virus Supreme Creatine Creapure

100% čistý kreatin monohydrát v nejvyšší možné kvalitě původem z Německa. Kreatin monohydrát je jedním z nejznámějších a nejvyužívanějších doplňků stravy, které jsou na trhu dostupné. 

Muscletech CellTech Creatine

Doplněk speciálně vytvořený pro ty, kteří chtějí nabrat svalovou hmotu, je vědecky navržený přípravek třetí generace obsahující klinicky ověřenou směs kreatinu a sacharidů.

Prom-in Creatine HPLC

Kreatin zvyšuje fyzickou výkonnost při po sobě jdoucích krátkodobých intervalech vysoce intenzivního fyzického výkonu –  účinku se dosáhne již při příjmu 3 g kreatinu denně.

Reflex Creapure Creatine Monohydrate

 Reflex Kreatin v sobě kombinuje všechny tři základní pilíře kvality: pečlivý výběr surového materiálu, patentovaná vysoko-výkonnostní technologie a přesné chemické rozbory.

Komplet nabídka Kreatinů >>>

Tereza Fuková


Mohlo by vás zajímat:

Produkt pro nastartování anabolismu? Zkus Recovery od Jirky Vacka.

Recovery obsahuje funkční látky k nastartování anabolických procesů a podporu regenerace těla.

TOP 5 SUPLEMENTŮ PRO RŮST SVALŮ | Jak pomáhají doplňky s nárůstem svalové hmoty?

Jak nabrat svalovou hmotu? Jak a které suplementy nám můžou pomoci snárůstém svalů? Tady najdete několik tipů od Jirky Vacka.

Sleduj nás i na sociálních sítích: