Můj účet
Přihlášení
Menu

Lze vybudovat svalovou hmotu při cvičení doma? Jak často cvičit a jaké vybavení pořídit?

Klady a zápory cvičení doma

Cvičení doma se od tréninku v posilovně poměrně zásadně liší hned v několika bodech, a proto by bylo určitě namístě si představit nějaké benefity a negativa. Pozitivní určitě je, že ušetříte spoustu času. Nemusíte do fitka dojíždět, vyhnete se přecpané MHD a zacvičíte si až budete mít chuť. Kromě toho si ale můžete vytvořit příjemné prostředí, jaké vám bude vyhovovat, místo do sluchátek si pustit hudbu do “repráků” a celkově vytvořit atmosféru, jaká se vám bude líbit. Na druhou stranu ale přijdete o určitý genius loci, který má každá posilovna a který vám může dodávat určitou motivaci. Navíc, ať se budete snažit sebevíc, svoji domácí posilovnu nikdy nevybavíte úplně vším, co má klasické fitko. 

Domácí cvičení má tedy zcela jasná pro a proti, ale pokud si na ně zvyknete, uvidíte, že vám to bude vyhovovat a do klasického fitka vám bude stačit chodit jen opravdu zřídkakdy, maximálně si zacvičit s kamarády. Já sám mám domácí posilovnu již několikátým rokem a jelikož v ní mám všechno potřebné vybavení, zacvičím si totožně jako v posilovně, nikdo mě při cvičení neruší neustálým povídáním a mohu se soustředit jen a pouze na trénink. Čas od času mi ale fitko a lidé kolem začnou chybět a motivace trochu upadá, proto chodím minimálně jednou týdně do klasické posilovny.

Jak doma cvičit a jaké vybavení si pořídit? 

Pokud nevíte, jak doma cvičit, určitě bych vám, alespoň tedy pro začátek, doporučoval některé z našich Youtube videí, kde se postupně probíráme všemi partiemi a vy si tak zvládnete protáhnout celé tělo během relativně krátké doby. Například k tréninku rukou, který se na první pohled může zdát bez nějakého komplexního vybavení bude naprosté většině holek stačit jen podložka a pokud si nechcete kupovat jednoruční činky, můžete použít třeba lahve s vodou a zacvičit si během 15 minutového tréninku, který na našem YouTube kanále do detailu rozebírá Terka: 

Naprosto totožně si můžete během pár minut procvičit i břicho. A vlastně jediné vybavení, které k tomu potřebujete, je cvičební podložka, která vyjde na pár korun a bohatě pokryje potřeby pro většinu tréninků. Schválně si ABS trénink podle Terky vyzkoušejte a uvidíte, že po pár minutách budou mít i ti pokročilejší z vás co dělat: 

Samozřejmě čím více peněz budete za vybavení domácí posilovny ochotni utratit, tím lepší tréninky budete  schopni absolvovat. Z mého pohledu bude pro naprostou většinu rekreačních cvičenců dostačující nějaká sada odporových gum, výše zmíněná podložka a pro kluky rozhodně i nastavitelné jednoručky a lavička. To je naprosto základní vybavení, které vyjde (relativně) na pár korun a věřte tomu nebo ne, ale budete schopni si odjet až překvapivě dobré tréninky. Jestli nejste limitovaní finančním rozpočtem, rozhodně bych investoval i do rovné osy, EZ osy a několika kotoučů, což už vám poskytne opravdu velmi široké možnosti. Většině holek bude ale k tréninku bohatě stačit odporová guma, se kterou i nohy odjedou více než obstojně, využít můžete opět třeba videí od Terky z našeho kanálu: 

Booty band, odporové gumy

Textilní guma na cvičení Tere.fu

Sada tří odporových gumiček, pro posilování nohou a zadku. Textilní guma má protiskluzové pásky, takže se nemusíte bát, že bude sjíždět a rolovat se. S gumičkami zastanete všechny cviky, jako jsou dřepy, výpady, hip trusty, rumunské mrtvé tahy, roznožování a další.


Posilovací kolečko

Posilovací kolečko je skvělý pomocník k procvičení svalů břicha, ale také celého těla. Posilovací kolečko je doplňkem, který oceníte jak při silovém tréninku tak také při protahování.


Podložka na cvičení

V naší nabídce najdete jak základní a obyčejné podložky, tak také vychytanější a designové. Většina podložek má protiskluzný povrch, nebude vám tak při cvičení či protahování klouzat.


Jak často doma cvičit?

Jestli se chcete udržet v kondici a dobře vypadat, je nutné cvičit pravidelně. Vše ale závisí na vašich časových možnostech a stylu tréninku. Sám bych doporučil si stejně jako ve fitku rozdělit domácí tréninky podle jednotlivých partií a každý den cvičit alespoň 25-30 minut jednu nebo dvě partie. Zcela na rovinu je nutné přiznat, že většina lidí nebude mít doma tréninky o tak vysoké intenzitě jako v posilovně, a proto ani regenerace nebude dostávat tolik zabrat. Není tedy problém cvičit opravdu téměř každý den, pokud vám to tak bude vyhovovat. 

Lze mít při domácím cvičení dobré výsledky?

Domácí cvičení je skvělá aktivita, která vás v rámci možností rozhodně udrží fyzicky i psychicky fit. Bohužel je zde  ale ve srovnání se cvičením ve fitku zásadní rozdíl a svaly rozhodně nedostanou takový stimul, jaký by zasluhovaly, a tím pádem ani vaše výsledky nebudou tak dobré. Myslet si, že vybudujete skvělou a svalnatou postavu jen několikaminutovým cvičením na podložce, je bohužel trochu utopické. Můžete zlepšit kondici, zvládnete svaly lehce stimulovat, ale pokud máte jen omezené vybavení, žádné zázraky čekat nemůžete. Na udržení svalů je domácí cvičení skvělé, na vybudování nových tedy bohužel tolik ne. Leda byste do vybavení investovali několik desítek tisíc korun. A to už se finančně samozřejmě vyplatí chodit do fitka.


Nezapomeňte po tréninku doplnit bílkoviny

SMARTFUEL 100 % whey protein 

100 % proteinu je získáno šetrně přímo z čerstvého mléka pocházejícího od krav z kontrolovaných evropských chovů, pasoucích se na pastvinách a krmených výhradně trávou, výsledkem je nejvyšší možná kvalita bez zbytečných aditiv. Syrovátkový koncentrát je vhodný pro sportovce i k běžnému doplnění bílkovin. Podporuje regeneraci, udržení a budování svalové hmoty. 


Co si z dnešního článku tedy odnést? 

Z dnešního článku byste si měli odnést především to, že trénink doma bude dostačující pro každého, kdo nemá příliš vysoké ambice a posilování chápe třeba jako doplňkový sport k jiné aktivitě.  Pokud ale máte rádi intenzivní tréninky, zvedáte těžší váhy a máte rádi atmosféru svého fitness centra, rozhodně to doma nebude nic pro vás. Sám tedy považuji za nejlepší udělat drobný kompromis - zatímco některé partie zvládnete bez problémů odjet i doma, na záda a nohy je rozhodně lepší fitko. V případě, že tedy chcete chození do fitka trochu omezit, vás domácí cvičení udrží v kondici a obzvlášť svaly jako prsa, ruce a břicho dobře protáhnete, ale žádné zázraky spojené s budováním svalové hmoty čekat nemůžete. Minimálně ne v případě, že nehodláte do vybavení investovat několik tisíc korun.

Zdroj: Miroslav Dvořák

Mohlo by vás zajímat:

Tréninkový plán na 4 dny

Máme i tréninkový split na 4 dny! V tomto článku najde odkazy na jednotlivé tréninky i videa s mnoha užitečnými radami, jak se vyvarovach chyb, aby tvůj trénink byl perfektní.

Je pro hubnutí lepší silový trénink nebo kradio?

Silový trénink, nebo kardio? Tuto otázku řeší značná část sportovců, kteří se snaží o redukci tuku. Většina z nich preferuje kardio, protože mají zafixováno, že jím spálí více kalorií. Je to ale dobrá volba? Nemá silový trénink nějaké další benefity, které kardio nenabízí? Na to se podíváme v našem dnešním článku.

Sleduj nás i na sociálních sítích: