Můj účet
Přihlášení
Menu

Pitný režim vs. Správný pitný režim. Hydratace, dehydratace, hyperhydratace.

Jak, co a kolik? Hlavně otázka kolik trápí mnoho z Vás. Většina lidí pije málo, dokonce to ví, ale proč prostě nevemou sklenici vody a nenapijou se? Pohodlnost, lenost, chybějící chuť žízně?

Důležitý je poznatek, že takový ten „univerzální údaj“ pijte denně alespoň 3 litry vody je opravdu milný. Čistě hypoteticky, proč by měl pít eskymák tolik vody jako obyvatel rovníku? Aha? Pitný režim by měl být úměrný tomu, kolik vody denně ztratíte a zužitkujete. Myslím, že kdyby eskymák vypil tolik vody jako nějaký Afričan, stala by se z něj kostka ledu.

Konec srandiček

Ať jste Eskymák, Afričan či Evropan. Vypít vody byste měli tolik, kolik zužitkujete. Naše tělo je tvořeno cca z 60% vody, kterou v různých formách během dne vylučujeme. Voda je důležitá pro termoregulaci, ovlivňuje stav pokožky (celulitida, vrásky, akné,..), ale především odvádí z našeho těla odpadní látky a naopak rozvádí živiny po našem těle.  Jste unaveni? Než sáhnete po energy drinku nebo kávě, zamyslete se nejdřív kolik jste toho vypili. Možná za to může právě špatný pitný režim. V důsledku málo tekutin je krev „hustější“ a živiny se nedostávají tam, kam je třeba. Malý příjem tekutin může mít vliv na náš výkon až o 20%. Je to stejné jako u energetického příjmu, pokud máte málo živin, tělo začne šetřit, tak to je i s vodou. Tělo začne paradoxně vodu zadržovat a díky zavodnění pak vypadáme tlustější.

Takže kolik toho vypít?

Tak jako říkat pij když máš žízeň, je hloupost se řídit už zmíněným pokynem vypijte 2,5 litru tekutin. Existuje určitý vzorec, dle kterého byste se mohli řídit.

  • vaše hmotnost * 0,033
  • + 0,1 litru na každých 10g bílkovin, které přijmeme ve stravě
  • + 1 litr za každou hodinu cvičení
  • + rozdíl v hmotnosti před a po tréninku (0,5kg > 0,5l)

Puntíčkáři, kteří rádi pracují s přesnými čísly, by měli vědět, že nesportující osoba by měla denně vypít tolik vody, aby množství následně vyloučené moči činilo 0,25 litru na 10 kg tělesné hmotnosti. O osob se zvýšenou tělesnou zátěží a sportovců by toto množství mělo činit 0,33 l na 10 kg tělesné hmotnosti.

Když piješ málo:

  • svaly se skládají z 60 % z vody, takže?
  • celulitida
  • zadržování vody
  • nižší fyzická i duševní výkonost
  • bolest hlavy
  • zhoršená činnost oběhového systému
  • zhoršené činnost ledvin
  • akné, rozšířené póry mastící se napjatá pleť

Když piješ moc (hyperhydratace):

Nesmí se to zase přehánět. Náš organismus dokáže za jednu hodinu vyloučit cca 1 litr moče. Nechceme-li přetěžovat náš organismus neměli bychom vypít více jak litr tekutin za hodinu. Takže, co se může stát když pijeme moc:

  • zvýšení krevního tlaku
  • přetěžování ledvin
  • bolesti hla
  • otoky

Mohlo by vás zajímat:

Proč (ne)řešit sacharidy. Nejlepší rady na hubnutí. Sestav si jídelníček.

​Skoro žádné sacharidy v jídelníčku. Nesmím jíst po 18. hodině. Pokud chci zhubnout musím hladovět. A během den musím jíst každé dvě až tři hodiny, aby tělo furt fungovalo a nezpomalil se mi metabolismus! Pojdme si vyvrátit tyhle hloupé mýty a mrknout proč neřešit sacharidy.


Jak správně a efektivně hubnout? Jak zrychlit metabolismus? Zavodnění organismu. Jak vypočítat bazální metabolismus.

Odpovídáme na důležité otázky které se týkají hubnutí. Návod jak si vypočítat bazální metabolismus a jak si udržet váhu.


4 denní tréninkový plán

Čtyřdenní tréninkový split pro lehce pokročilé a jeho poslední trénink. V tomto tréninku si ukážeme ty nejlepší cviky na ramena a biceps. V článku najdete počet sérií i opakování, časté chyby i ukázkové video.


JAK DĚLAT MRTVÝ TAH? Správná technika. Super cvik na záda. Nejčastější chyby.

Děláš mrtvé tahy, ale nejsi si jistý technikou nebo máš pocit, že si strhneš záda?  Kdo jiný by ti měl techniku tohoto základního a oblíbeného cviku

Sleduj nás i na sociálních sítích: 


zdroje: 
1) https://www.cz-sportovni-vyziva.cz/news/sportovni-vyziva-pitny-rezim-krece-poceni-doplnovani-tekutin-hydratace-hyperhydratace-/
2) http://www.fitkul.cz/clanky/613-Pitny-rezim
3) https://www.svet-zdravi.cz/clanky/pitny-rezim-nesmysl-nebo-odborne-obhajitelny-zpusob-konzumace-tekutin
4) http://fitnessgirl-lifestyle.blogspot.com/2013/05/pitny-rezim-kolik-vody-denne.html