Můj účet
Přihlášení
Menu

4 pravdy o proteinu, které vás určitě napadli, ale nejste si jisti odpovědí

Určitě jste někdy přemýšleli, proč ve 100% whey proteinu není i 100% bílkovin. Jak vybrat protein, při redukci váhy a po jakém sáhnout, když chcete naopak přibrat svalovou hmotu. Pojďme mrknout na ty nejčastější otázky ohledně bílkovinových nápojů.

1. Proč 100% syrovátkový protein neobsahuje 100% bílkovin?


Označení 100% whey protein neznamená, že ve 100g prášku bude 100g bílkovin. Tím produkt potvrzuje, že se jedná o stoprocentní syrovátkovou bílkovinu a v proteinu nenajdete například levnou sóju nebo cokoliv jiného. Tyto proteiny jsou oblíbené mezi kulturisty, bodybuildery i rekreačními cvičenci. Proteinový prášek je kvalitní kvalitní, za příznivou cenu a hodí se i na vaření, čímž se dostáváme k pravdě číslo dva. 

2. Jaký protein je ideální do tvarohu, kaše a neznehodnotí se bílkovina tepelnou úpravou?


Proteinový prášek je možnost, jak navýšit bílkoviny ve stravě. Lze jej přidat do tvarohu, kaše, pudingu, ale je hvodný i do pečení a na vaření. Bílkoviny tepelnou úpravou nezničíte, denaturace bílkovin je naprosto přirozený jev. Příkladem může být vajíčko nebo kuřecí maso. Při vaření změní svou konzistenci a barvu. Jídlo se rozhodně neznehodnotí právě naopak, mění se struktura bílkoviny, která je po vaření lépe stravitelná. Jaký je vhodný na pečení? Vyberte klasický syrovátkový koncentrát, který je do jídla uplně ideální. Vyberte takový, kde není příliš aditivit. Zkuste třeba protein od BiotechUSA. Má super složení bez zbytečných přidaných látek. My jsme s Jirkou Vackem a Terefu pekli banánový chlebík, který na napěchovaný kvalitními živinami.

3. Jaký protein je vhodný při hubnutí a jaký při nabíraní svalové hmoty? 


Pokud se snažíte nabrat svalovou hmotu a vaše drahá polovička by zase ráda shodila nějaké to kilo v tuku, můžete si pořádit stejný protein. Pro nabírání svalů i pro spalování tuků je nezbytně důležitý příjem bílkovin, zásadní rozdíl je v energetickém příjmu, kdy se musíte dostat do kalorického nadbytku nebo naopak deficitu. Návod, jak si nastavit jídelníček a vypočítat makroživiny najdete zde

4. Je "obyčejný" syrovátkový protein je vhodný i do ketodiety?


Ano a častokrát mnohem víc, než předražené směsi namíchané značkami, které se přímo na keto balíčky specializují. Keto dieta nebo-li ketogenní dieta je stravování, které vede ke změněnému metabolickému stavu organismu - ketóze, díky níž dochází k redukci tělesné hmotnosti. Tělo funguje na minimálním množství sacharidů a větším množství bílkovin a tuků. Pokud i vy hledáte ideální produkt při ketodietě, doporučujeme syrovátkoý izolát, který je díky ultrafitraci zbavený cukrů, tuků, ale i laktózy.

Zdroj: Tereza Fuková
 

Mohlo by vás zajímat:

Proč (ne)řešit sacharidy. Nejlepší rady na hubnutí. Sestav si jídelníček.

​Skoro žádné sacharidy v jídelníčku. Nesmím jíst po 18. hodině. Pokud chci zhubnout musím hladovět. A během den musím jíst každé dvě až tři hodiny, aby tělo furt fungovalo a nezpomalil se mi metabolismus! Pojdme si vyvrátit tyhle hloupé mýty a mrknout proč neřešit sacharidy.

Čím nakrmit střevní mikrobiom? Jak se podepisuje psychika na našem trávení?

Podzim máme spojený nejen s padajícím listím, ale i padající imunitou. Ta je zkoušena nejen změnou počasí a hojným výskytem různých onemocnění, ale i stresem. Čím se bránit a jaké potraviny volit?

Sleduj nás i na sociálních sítích: