Můj účet
Přihlášení
Menu

Gainer neboli "sachariďák": Dávkování, kdy a jak ho užívat?

Sacharidy a tuky jsou hlavním zdrojem energie pro organismus a společně s bílkovinami, které jsou základní stavební složkou, se označují jako makroživiny. Jejich vzájemný poměr ve výživě je zcela určující pro správný chod našeho těla.

Proč Gainer:

✅ vyšší příjem energie a živin
✅ kvalitní sacharidy
✅ pomáhá nárůstu tělesné hmotnosti a svalů
✅ efektivní zvýšení zásob svalového glykogenu
✅ může sloužit jako náhrada jídla
✅ obohacen o další účinné látky
✅ zvýšení denního příjmu energie

Sacharidy jako zdroj energie:

Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie během zátěže svalů. Během nabírací diety (a nejem během nabírání) představují sacharidy a jejich dostatečný příjem zcela zásadní významPři nabírání svalové hmoty je doporučované množství sacharidů v rozsahu 5-6 g sacharidů na 1 kg tělesné hmotnosti. Uvedené množství je ale orientační údaj, je třeba si množství upravit dle tělesného typu, intenzity a způsobu tréninku. Rozsah 5-6 g se může měnit oběma směry, pokud např. začnete na 4 g sacharidů na 1 kg tělesné hmosntosti a cítíe, že máte méně energie a hmotnost ani síla se nezvětšuje, je třeba si množství sacharidů navýšit, naopak nebezpečí nadměrných dávek sacharidů je v tom, že zahltí svaly glukózou a zbylý cukr se rychle přemění na tuk, v tomto případě je zase třeba množství sacharidů snížit. 

Dávkování gaineru: 

Dávkování gaineru je závislé příjmu bílkovin z běžné stravy, tělesné hmotnosti, intenzitě cvičení. Nejprve je nutno si zhruba spočítat příjem sacharidů z běžné stravy během dne. Dnes již prakticky každá potravina má na svém obalu uvedené nutriční hodnoty, nás zajímají konkrétně sacharidy. Jakmile budete mít váš příjem sacharidů z běžné stravy, můžete dle vašich požadavků upravit i dávkování gaineru. Nutno upozornit na jeden velice důležitý faktor a to je zdroj sacharidů, je potřeba se zaměřit na celodenní příjem komplexních sacharidů jako jsou rýže, ovesné vločky, těstoviny, brambory, celozrnné pečivo a naopak minimalizovat příjem jednoduchých sacharidů v podobě sladkostí, slazených nápojů a podobně.


Co je nejlepší pro svalový růst si můžete poslechnout i v jednom z našich videí s Jirkou Vackem.


Jediná zásoba sacharidů - glykogen

Sacharidy jako zdroj energie mají jednu zásadní nevýhodu oproti tukům, jejich zásoby jsou velmi omezené na pouhých několik set gramů a to ve formě zásobního škrobu - glykogenu. Glykogen je uskladněn v játrech (cca 80 gramů sloužící k udržování hladiny krevního cukru) a především ve svalech (150 gramů u netrénovaného a s maximem kolem 350 gramů u trénovaného jedince). Význam glykogenu pro posilovací trénink se dá shrnout do jedné definice: Intenzita, délka a kvalita tréninku je přímo úměrná množství glykogenu ve svalech.

Svaly jako zdroj energie - zastavení katabolických procesů1.

V objemové fázi přípravy je nutné se zaměřit na celodenní příjem zdrojů komplexním sacharidů (rýže, ovesné vločky, těstoviny, brambory, celozrnné pečivo, sušené ovoce..), je třeba zdůraznit kvalitu zdroje sacharidů, tedy komplexní sacharidy, protože vyjma tzv. "inzulínového okna" bezprostředně po tréninku, se každá větší dávka jednoduchých sacharidů (sladkosti, čístá glukóza, maltodextrin, slazené nápoje) vzhledem k odpovědi inzulínu uloží ve formě tuku. Z jednoduchých sacharidů se nevytvoří glykogenové rezervy a tím i zvětšené objemy svalových buněk, ale pouze tuk. 

A jaké množství sacharidů použít po tréniku?

Po tréninku musíme co nejvíce a co nejdříve nasytit svaly glykogenem, ale ne všechny cukry jsou k tomu vhodné. Obecně se uvádí, že po tréninku by měl člověk přijmout na každé kilo tělesné hmotnosti 0,2 - 0,4 g rychle stravitelných bílkovin a 0,4 - 0,8 g "rychlých" sacharidů. V praxi to znamená cca 20 - 40g rychle vstřebatelného proteinu (syrovátkový koncentrát, či lépe isolát nebo hydrolyzát) a 40 - 80g rychle vstřebatelných sacharidů, jako je glukoza, maltodextrin, nověji je s výhodou používána i formule s obsahem isomaltulozy2.

Nebojte se, jednoduché cukry zkonzumované po tréninku se rozhodně nevyužijí na tvorbu tuků! Ale „pohrávat si“ s příjmem glukózy či s jinými cukry s vysokým glykemickým indexem a následně s uvolňováním vyššího množství inzulínu v jinou denní dobu se rozhodně nevyplatí. Při plných glykogenových zásobách nám inzulín prokáže „medvědí službu“ a sacharidy najdou své uplatnění právě v podobě tukových zásob.

Doporučení na TOP gainery:

Reflex One Stop Extreme

Sofistikovaná směs bílkovin a aminokyselin, která byla vyvinuta. Základ tvoří kombinace špičkové syrovátkové bílkoviny, nativní syrovátkové bílkoviny a micelárního kaseinu. Rychlé zdroje aminokyselin jsou vůči zdrojům s postupným uvolňováním v optimalizovaném poměru 3,35:1, tedy přesně tak jak je to pro svalová vlákna nejvhodnější. Zdroj sacharidů tvoří směs ovesné a ječné mouky a další kvalitní příměsy díky kterým je tento gainer na špičce.

Kevin Levrone Anabolic Mass

Prvotřídní anabolický gainer (pokročilá růstová formule) pro maximální regeneraci a nárůst svalové hmoty, ideální i na odstranění stagnace při dlouhodobé tréninkové námaze. Nutriční směs s vysokým obsahem bílkovin. Bílkoviny pochází z kvalitních zdrojů a zaručují tak perfektní základ pro tvorbu svaloviny.

Mutant Mass New

Kombinuje v sobě velmi kvalitní zdroje jednotlivých živin, a to v ideálním poměru pro svalový růst. Kombinuje rychle i pomalu vstřebatelné bílkoviny a také sacharidy. Rychlé sacharidy jsou připraveny pro okamžité doplnění glykogenových zásob po zátěži. Pomalé sacharidy naopak snižují nežádoucí vysoký nárůst hladiny krevního cukru.

Prom-in Pentha Pro Complete

Nejedná se o typický gainer, ale o doplněk, který v sobě obsahuje směs kvalitních bílkovin z 5 zdrojů + komplexní sacharidy z batátů ideální i jako náhrada svačiny 


1 proces při němž z látek složitějších vznikají látky jednodušší. Při těchto dějích se obvykle uvolňuje energie.
2 disacharid, který je zdrojem fruktózy a glukózy pro lidský organismus v přírodě vyskytuje (např. v medu). Isomaltulóza se ale vyznačuje nižším glykemickým indexem, pomalým štěpením, úplným využitím ve střevě a stabilitou v kyselém prostředí nápojů.

Mohlo by vás zajímat:

TOP 5 SUPLEMENTŮ PRO RŮST SVALŮ | Jak pomáhají doplňky s nárůstem svalové hmoty?

Jak nabrat svalovou hmotu? Jak a které suplementy nám můžou pomoci snárůstém svalů? Tady najdete několik tipů od Jirky Vacka.

TOP 5 SUPLEMENTŮ | Nejlepší doplňky stravy pro sportovce i nesportovce. Jaká suplementace má cenu?

Trenér Jirka Vacek vám ukáže nejlepší fitness doplňky stravy pro sportovce, ale i nesportující část populace. Jedná se o deficitní vitamíny a minerály, které v našem těle chybí. Jak se projevuje jejich nedostatek?

Sleduj nás i na sociálních sítích: