Můj účet
Přihlášení
Menu

Jaké jsou základní rozdíly v tréninku powerliftera a kulturisty? Síla, nebo objem?

Diametrálně odlišná volba cviků je základ progressu

Pokud se budeme bavit o powerliftingu, rozlišujeme tři základní typy cviků. Powerlifteři provádí cviky základní, které jsou poté předváděny na soutěžích, asistenční, jejichž účelem je zlepšit techniku či sílu soutěžního cviku a v neposlední řadě cviky doplňkové, které slouží k zvětšení objemu svalové hmoty. Naproti tomu kulturisté mají cviky na budování svalové hmoty na prvním místě, což se zásadně promítá ve volbě cviků. Kulturisté využívají kladek a izolovaných cviků, aby dosáhli maximálního procvičení určité partie a třeba v tréninku zad tedy využívají primárně shybů, stahování kladky, pulloveru, či různých strojů. Powerlifteři preferují kromě mrtvého tahu například mrtvý tah z deficitu, těžké přítahy osy v předklonu a shyby na samotný závěr tréninku coby budovací cvik. Existují tedy cviky, které jsou logicky vhodné pro obě dvě skupiny, ale základní myšlenka tréninku a tím i naprostá většina zvolených cviků, je odlišná.

Jestli vás detailněji zajímá, jak kulturisté cvičí záda, určitě doporučujeme se podívat na naše video od Jirky Vacka, který vám konkrétní cviky ukáže a detailně vysvětlí: 

Odlišný počet opakování i délka přestávek 

Tyto dva body jsou nejspíš každému jasné, ale přesto je třeba je trochu uvést na pravou míru. V žádném případě není pravdou, že powerlifteři provádí jedno až tři opakování. Ba právě naopak. V powerliftingu je neskutečně důležité plánování tréninku a platí zásadní pravidlo, že čím víc se blíží závody, tím se ubírá opakování a přidává zátěže. To znamená, že správnou „maximálku“ powerlifter zkouší až na závodech. Cílem na tréninku je budovat jak sílu samotnou, tak i silovou výdrž. Kulturisté se ale přeci jen drží ve vyšších opakováních, hrají si s negativními fázemi a kladou důraz na správné kontrakce. Spolu s tím souvisí i jiná délka přestávek, protože jakmile chcete udržet svaly napumpované, nahromadit v nich laktát a jít zcela vyčerpaní domů, není žádoucí mít desetiminutové pauzy. Když ale máte provést 3 série po 5 opakováních s 90% maxima, vaše centrální nervová soustava bude nějakou delší přestávku vyžadovat. 

Nutnost periodizace mají lifteři rozhodně vyšší

Když dojde na vrcholové sportovce, je správná periodizace tréninků nutná v každém odvětví. Jakmile se ale bavíme o rekreačních cvičencích, je správné plánování tréninků určitě důležitější i powerlifterů. Pravda je taková, že jako kulturisté máte mnohem více možností, co budete dnes cvičit. Můžete jednotlivé partie navzájem kombinovat podle toho, co vás aktuálně nejméně bolí a většinou tedy máte na výběr, co budete cvičit. Powerlifteři konstruují své tréninky kolem tří cviků, jež všechny zapojují celé tělo. Pokud vás budou týden bolet nohy ze dřepu, rapidně snížíte své výkony na mrtvý tah i benchpress. 

Pokud jste naprostí začátečníci, jednou z možností je pro vás i fullbody trénink. O tom, jak ho provádět i jaké zásady dodržovat mluví opět Jirka Vacek na našem YouTube kanále:

Powerlifterský trénink za hodinu absolvujete jen stěží 

S delšími pauzami samozřejmě souvisí i celková délka tréninku. Zatímco mnoho vrcholových kulturistů je schopných do hodiny absolvovat celý trénink (příkladem může být Dorian Yates, jehož trénink nohou trval kolem 45 minut), někteří powerlifteři stráví ve fitku až tři hodiny, protože centrální nervová soustava vyžaduje na regeneraci více času. Samozřejmě to nelze jednoznačně vztáhnout na všechny případy, někteří kulturisté jsou schopni v posilovně trávit hodiny a někteří lifteři (zpravidla ti z nižších váhových kategorií) si naopak libují ve vysoké intenzitě. Ve většině případů trvá powerlifterský trénink ale déle. 

Je lepší síla, nebo objem? 

Mnoho cvičenců by z tohoto srovnání mohlo získat pocit, že kulturisté a powerlifteři se ve všem rozchází. A i když na vrcholové úrovni jsou to skutečně dva zcela odlišné sporty, pro potřeby rekreačních návštěvníků posilovny je jistojistě možné najít kompromis. Pokud cvičíte jen pro sebe, snažte si trénink uspořádat tak, aby vás co nejvíce bavil. Nic nebrání tomu, aby měl jednou spíše silový charakter a podruhé se většina cviků prováděla na kladkách. Když nemáte soutěžní ambice, není důvod se jakkoliv stresovat tím, že z lifterských cviků nebudete mít enormně velké ruce.

Zdroj: Miroslav Dvořák

Mohlo by vás zajímat:

Zásobník cviků na záda. Nejlepší cviky pro budování zádových svalů. 

Záda, partie na kterou si nejméně vidíme a jedna z nejdůležitější partií našeho těla. Chce to trénink, správné cviky a plnou koncentraci na trénink. Mrktněte na ty nejlepší cviky.

Zásobník cviků na prsa. Velikost, objem a síla. Nejlepší cviky na prsa.

Přehled všech cviků na prsa na jednom místě včetně popisku a obrázků Najdete zde i instruktážní videa. 

Sleduj nás i na sociálních sítích: