Konečně se do mého jídelníčku opět vrátily fazole. Chilli con carne je moje oblíbené jídlo, přestože v mém podání je to spíše jen "Con Carne". Takže nevím jak by tomu řikali Mexičani, když běžně se tomu říká prostě Chilli. Ale u nás doma se uplně neholduje pálivému, tak chilli je tam jen pomálu. Každopádně Chilli je úplně skvělý s Lavašem, ale můžete si ho klidně dát jen s rýží nebo bulgurem.
4 porce
200 Kč
Časová náročnost: 30 minut
Nekynutý, tenký měkký chléb je výtečnou alternativou běžného pečiva. Je tradiční v arménské kuchyni jako základ mnoha jídel. Lavaš je velmi pružný a vhodný k zabalování pokrmů. Lavaš je mnohaletou součástí arménské tradiční kuchyně a v roce 2004 byl komisí UNESCO zaveden jako jedno z mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva. Dnes se běžně používá ale i v Ázerbájdžánu, Turecku a Íránu. Lavaš se peče na stěnách hliněné, do země zapuštěné pece s názvem tandúr. Je skvělý jako tortila, ale i na sladko s marmelédou nebou jogurtem.
Nutriční informace
|
1 porce
|
Energetická hodnota
|
698 kcal
|
Tuky
|
15 g
|
z toho nasycené
|
2,1 g
|
Sacharidy
|
15 g
|
z toho cukry
|
8 g (cukr přirozeně vyskytující)
|
Bílkoviny
|
33 g
|
Krtkův dort z krabice už zkoušel asi každý, žádné umění. Když opominem cenu krabičky, pořád tu je složení, které není nic extra. Pojďte si vyrobit krtův dort doma. Vyjde vás to mnohem líp cenově i nutričně.
Dny se krátí, listí už opadává a sezóna jablek je tady. Strouhaný koláč s jablky neboli Hraběnčiny řezy jsou jedním z mých oblíbených dezertů. Je na něj potřeba jenom pár surovin a je v něm minumim cukru.