Můj účet
Přihlášení
Menu

Užívat raději BCAA nebo EAA? Které jsou lepší?

Co jsou to esenciální aminokyseliny BCAA a EAA a k čemu jsou dobré? 

Esenciální aminokyseliny jsou základní stavební složky bílkovin, které si tělo neumí samo vyrobit a proto je musíme přijímat ze stravy nebo výživových doplňků. 

Esenciální aminokyseliny jsou mimořádně důležité pro celkové zdraví a optimální fungování těla. Pomáhají při regeneraci, tvorbě a růstu svalové hmoty a slouží jako zdroj energie. Zajišťují správné trávení, fungování metabolických reakcí, účastní se transportu látek v krvi a jsou klíčovou součástí vzniku hormonů a enzymů. Esenciální aminokyseliny mají pozitivní vliv na imunitní systém a podporují celkovou odolnost organismu. Celkově esenciální aminokyseliny plní širokou škálu klíčových funkcí, které jsou zásadní pro celkové zdraví a optimální výkon těla.

Jaký je rozdíl mezi BCAA a EAA

BCAA mají 3 aminokyseliny (Leucin, isoleucin a valin) ve srovnání s EAA, které mají 9 aminokyselin (Leucin, isoleucin a valin jako BCAA + lysin, methionin, threonin, histidin, tryptofan a fenylalanin). BCAA jsou často spojovány s podporou svalů a energie, zatímco EAA mají širší spektrum funkcí, včetně celkové syntézy bílkovin a účasti na různých biochemických procesech v těle. Pokud bereme vážně novotvorbu svalových bílkovin, tedy jinak řečeno budování svalového hmoty, jsou EAA naprosto klíčové. 


Náš Tip: SmartFuel EAA Complex + Electrolytes 300 g

Vhodný i pro vegany. Tento produkt je vyroben nejen za účelem Intra-workout nápoje, kdy může doplnit chybějící esenciální aminokyseliny a vyčerpané ionty pro pracující svaly během delších a intenzivních tréninků, ale i pro doplnění dostatku esenciálních aminokyselin kdykoli během dne. V produktu je i obsah citrulinu, pro lepší prokrvenost a napumpovanost. 

Pro koho jsou esenciální aminokyseliny EAA vhodné? 

Sportovci ocení EAA pro podporu regenerace a stimulaci růstu svalové hmoty. Lidem, kteří dělají intenzivní a vytrvalostní sporty, poslouží jako zdroj energie a posílí svalovou výdrž. Ve sportu jsou celkově EAA oblíbené, protože dokáží oddálit únavu a pomohou tak zlepšit výkon. Z EAA vytěží hodně i lidé, kteří chodí cvičit nalačno ať už z důvodu, že jim nedělá jídlo před cvičení dobře nebo, že se jim lépe cvičí s prázdným žaludkem, ale chtějí chránit svalové vlákna před katabolizací. 

Jsou esenciální aminokyseliny EAA vhodné i do diety?

Ano, během diety i pokud jste v kalorickém deficitu, máte omezený příjem živin. EAA pomáhají minimalizovat rozpad svalové hmoty. Udržení svalové (aktivní) hmoty je při redukci tuků klíčové pro rychlejší a efektivnější hubnutí i celkové zdraví. 

Kdy je nejlepší brát esenciální aminokyseliny?

Doporučená dávka EAA je 10 - 15 gramů a dávkování může být přizpůsobeno různým situacím a potřebám:

  • Před nebo během tréninku: EAA podpoří ochranu svalové hmoty a podporu regenerace po cvičení.
     
  • Po tréninku: Kombinace EAA s dalšími aminokyselinami, například syrovátkovým proteinem, má za následek maximální podporu syntézy bílkovin a urychluje regeneraci po tréninku. Tento post-tréninkový mix může zlepšit obnovu svalů a růst svalové hmoty.
     
  • Během dne: EAA jsou vhodné pro jedince s nízkým příjmem bílkovin. Často je užívají i vegetariáni a vegani, kteří nemají dostatek bílkovinných zdrojů živočišného původu. V netréninkový den může užívat EAA kdykoliv během dne. 

Jaké jsou nejlepší BCAA a EAA? 

SmartFuel EAA Complex + Electrolytes 300 g

Kompletní spektrum esenciálních aminokyselin, dostatečné množství BCAA, přidané elektrolyty, skvěle nachuceno s bezkonkurenčním složením. Ideální pro dobrou regeneraci a budování svalového hmoty. Vhodné i pro vegany.

BiotechUSA EAA Zero 182 g

EAA Zero ideální i v dietě, protože produkt neobsahuje cukr. Vychutnejte si osvěžující příchutě během vašeho náročného a únavného cvičení. V každé dávce je 8,5 g esenciálních aminokyslein. 

Mutant gEAAr 400 g

Směs Esenciaálních aminokyselin, elektrolytů, kokosové vody do tvého tréninku. Dají tělu aminokyseliny, která budou chránit svalová vlákna a kokosová voda a elektrolyty se postarají o hydrataci těla.

PVL Gold Series EAA + BCAA Complete 369 g 

Kompletní směs EAA - 9 esenciálních aminokyselin, z nichž 3 jsou také známé jako BCAA (aminokyseliny s rozvětveným řetězcem). Výzkumy ukazují, že kompletní směs EAA (včetně BCAA) vykazuje lepší růst a regeneraci než suplementace samotnými BCAA.

Závěr: 

Esenciální aminokyseliny BCAA i EAA jsou nezbytné pro regeneraci, růst svalů a slouží jako zdroj energie. EAA mají vliv na fungování metabolických reakcí a jsou klíčové pro imunitní systém. EAA mají širší spektrum funkcí, včetně celkové syntézy bílkovin a účasti na biochemických procesech, proto jsou lepší volbou pokud usilujete o růst svalové hmoty. Z obou druhů esenciálních aminokyselin také hodně dokáží získat ti, kteřeí trénují nalačno. Esenciální aminokyseliny totiž chrání svalová vlákna během cvičení. 

Autor článku: Tereza Fuková

Mohlo by vás zajímat:

Jak zlepšit psychiku a odolnost na stres? Zkuste: Adaptogen mix

Adaptogeny pomáhají organismu přizpůsobovat se a vyrovnávat se s fyzickými, chemickými i biologickými stresory a pomáhají snižovat potřebu těla produkovat stresové hormony v reakci na stres.

Celý trénink na prsa + ramena. Cvičení nejen pro páry.

Myslíte si, že trénink mužů a žen se liší a proto by neměli cvičit společně? Omyl!  Trenér Jirka Vacek připravil split, který si mohou zacvičit páry, manželé, partneři a nebo kamarád s kamarádkou.

Sleduj nás: