Můj účet
Přihlášení
Menu

Jak zlepšit psychiku a odolnost na stres? Zkuste: Adaptogen mix

Adaptogeny pomáhají organismu přizpůsobovat se a vyrovnávat se s fyzickými, chemickými i biologickými stresory a pomáhají snižovat potřebu těla produkovat stresové hormony v reakci na stres.

Co je SmartFuel Adaptogen mix 90 kapslí a jak funguje?

Pečlivě vybraná kombinace nejlepších adaptogenů v nejlepší kvalitě. Přírodní adaptogen mix spojuje šest osvědčených adaptogenů tak, aby synergicky pokryl více funkcí a maximalizoval své účinky pro dosažení širšího spektra přínosů. 

Seznam adaptogenů obsažených v mixu:

  1. Maca (Řeřicha peruánská) přispívá k posílení fyzické i psychické vitality. Přispívá k sexualitě, normální funkci hormonálního systému a plodnosti, dále k vitalitě a vytrvalosti. Jeho chuť je nasládlá a dala by se přirovnat k ořechům nebo karamelu. Kořen macy je bohatý na vitamín C, hořčík, měď, železo, zinek a selen.
     
  2. Ashwagandha (Indický ženšen) má pozitivní vliv na duševní zdraví a relaxaci. Podporuje normální činnost kardiovaskulárního systému, působí jako antioxidant a napomáhá udržovat dobrý stav pokožky. Nejlepší účinky mají hlízy, které se nejprve suší na slunci a pak rozemelou na prášek. Ašvaganda má zemitou chuť.
     
  3. Kurkuma obsahuje přirozeně velké množství silného antioxidantu kurkumin, který má pozitivní vliv na trávení, játra, kardiovaskulární systém, imunitní systém, dýchací systém, stav kloubů, kostí a působí protizánětlivě. V potravinářství je označená jako E100.
     
  4. Rhodiola Rosea, Rozchodnice růžová přispívá přirozené schopnosti těla přizpůsobit psychickému u fyzickém vytížení. Posiluje fyzickou i duševní kondici a zároveň umožňuje podpořit přirozenou schopnost těla vyrovnávat se duševnímu vypětí a únavě.
     
  5. Funkční houby přispívají zejména k posílení imunitního systému. Obsahují vysoké množství biologických látek, které jsou bohaté na vitamíny, minerály, ale i aminokyseliny.

Výživový specialista Petr Havlíček říká: “Cílem adaptogenů je zmírnit stres, srovnat organismus, dodat větší množství energie, ale zároveň zklidnit a zlepšit spánek.”

Jaké jsou výhody užívání adaptogenů při sportu?

Adaptogeny prokazatelně a znatelně zvyšují nejen mentální, ale především fyzickou výkonnost, aniž by organismus vyčerpávaly, což je pro sportovce klíčové. Adaptogeny mají pozitivní vliv na zvýšení síly, výdrže a vytrvalosti. Například ženšen má potenciál zvyšovat aerobní kapacitu a zlepšovat regeneraci a Rhodiola má pozitivní vliv na lepší vytrvalost a psychickou výkonnost. Zároveň adaptogeny pozitivně ovlivňují regeneraci a odpočinek. 

Co je nejlepší na stres a nervy? 

Chronický stres vyčerpává organismus v důsledku neustálého uvolňování stresových hormonů. Adaptogeny pomáhají zmírňovat stres tím, že regulují a kontrolují množství uvolňovaných stresových hormonů během stresových reakcí.

6 tipů, jak se dostat do duševní pohody: 

1. Věnujte pozornost svým emocím a potřebám. Seberozvoj a sebepéče jsou nedílnou součástí dosažení duševní pohody. 
2. Pravidelný pohyb a fyzická aktivita mají pozitivní vliv na duševní zdraví, protože uvolňují endorfiny a snižují tak úroveň stresu. 
3. Kvalitní a vyvážená strava pozitivně ovlivňují “tělo i ducha”
4. Sociální interakce a podpora od blízkých lidí jsou klíčové pro emocionální pohodu. Meditace a relaxační techniky jsou další účinné nástroje pro zklidnění mysli a dosažení duševní rovnováhy.
5. Kvalitní spánek je klíčovým faktorem pro optimální fyzický i duševní výkon. Udělejte maximum pro dostatečně dlouhý a kvalitní spánek.
6. Zařaďte adaptogeny. Jsou to přírodní látky, které prokazatelně působí pozitivně na duševní pohodu, pomáhají zvládat stres a obnovovat energii. 

Mají adaptogeny vedlejší účinky? 

Adaptogeny nemají vedlejší účinky a každý adaptogen ale musí splňovat tyto podmínky: 
  1. V pravidelných dávkách musí být netoxický
  2. Ovlivňuje více nespecifických orgánů nebo orgánových systémů v těle a pomáhá překonávat stres. Nepůsobí pouze na jednu věc, ale vždy zasahuje více systémů. 
  3. Má normalizační účinek na organismus, pomáhá udržovat homeostázu (stálost vnitřního prostředí). 

Jak správně užívat adaptogeny?

Je doporučeno užívat je pravidelně v jedné či dvou dávkách, ideálně během snídaně a případně při odpolední svačině. Adaptogeny se obecně nedoporučují užívat před spaním. Efekt adaptogenů se neprojevuje hned, nelze počítat s tím, že po první dávce ucítíte výsledky, adaptogeny se musí užívat dlouhodobě, několik týdnů i měsíců.


ADAPTOGENY: Pomohou se stresem a zkvalitní spánek. Jak je užívat a kdy uvidím výsledky?

Pokud vás toto téma zaujalo, podívejte se na náš starší článek o adaptogenech, kde najdete i podcast s výživovým poradcem Petrem Havlíčkem a trenérem Jirkou Vackem zaměřený na adaptogeny a jejich pozitivní vliv na zdraví

Závěr: 

Adaptogeny představují pro sportovce významný nástroj pro podporu nejen mentální, ale i fyzické výkonnosti, a to bez vyčerpání organismu. Jejich schopnost nastolit rovnováhu v těle ocení každý jedinec, bez ohledu na to jestli sportuje nebo ne. Při pravidelném užívání mohou adaptogeny poskytnout optimální podporu pro celkové duševní a fyzické zdraví.

Autor článku: Tereza Fuková

Mohlo by vás zajímat:

Nejlepší doplňky stravy pro lepší výkon

Máte dobře nastavený jídelníček, doplňujete základní mikronutrienty (vitamíny a minerály), ať už stravou nebo v doplňcích stravy a do tréninku dáváte maximum? Existuje ještě několik doplňků stravy, kterými můžete podpořit výkon a tak své výsledky zlepšit a urychlit.

Celý trénink na prsa + ramena. Cvičení nejen pro páry.

Myslíte si, že trénink mužů a žen se liší a proto by neměli cvičit společně? Omyl!  Trenér Jirka Vacek připravil split, který si mohou zacvičit páry, manželé, partneři a nebo kamarád s kamarádkou.

Sleduj nás: