Můj účet
Přihlášení
Menu

Nejlepší doplňky stravy pro lepší výkon

Máte dobře nastavený jídelníček, doplňujete základní mikronutrienty (vitamíny a minerály), ať už stravou nebo v doplňcích stravy a do tréninku dáváte maximum? Toto téma jsme rozebírali v nedávném článku 4 faktory, které zlepší váš výkonExistuje ještě několik doplňků stravy, kterými můžete podpořit výkon a tak své výsledky zlepšit a urychlit.

Kofein

Petr Havlíček říká: “Kofein zvyšuje aktivitu sympatiku, to znamená, že nabuzuje tělo a potlačuje bolest. Kofein zvyšuje oxidaci živin a jednoznačně podporuje výkon. Kofein je nespočetněkrát odzkoušený, testovaný doplněk stravy, který je výkonnost schopný zvýšit, ať už tu krátkodobou, rychlostní, silovou, silově dynamickou, ale i vytrvalost jako takovou. Pokud se  podíváme na všechny nakopávače a pre workouty, tak v drtivé většině z nich je čistý kofein (syntetický) nebo z guarany, zeleného čaje nebo z nějakého jiného zdroje, protože je zkrátka odzkoušený a účinný.”


Kreatin

Trenér Jirka Vacek říká: Kreatin je jeden z nejzásadnějších doplňků pro podporu výkonu. Lidé s kreatin spojují pouze se silovými sporty a na větší svaly, že tak budou silnější, ale má celkově velký vliv na výkon, a to i u vytrvalostních sportů. Kreatin je nejvíc probádaný suplement a jeho účinky jsou mnohokrát potvrzené. Kreatin je látka tělu vlastní a denně si ho vytvoří asi 2 gramy, také ho přijímáme z živočišných potravin. Pokud chcete podpořit výkon kreatinem, jeho denní dávka v doplňku stravy by měla být asi 5 gramů.

Kdy je nejlepší kreatin užívat? 

Po tréninku před tréninkem, ráno nebo večer? Jirka Vacek doporučuje: "Doporučuji kreatin užívat po tréninku, ale vůbec nevadí, když bude před tréninkem nebo když si dávku rozdělíte. V netréninkový den můžete užívat kdykoliv a pro stále nasycení skutečně doporučuji kreatin užívat denně."


Kreatin dávkování - jak, kolik a kdy?

Kreatin je svalový energizér, který přímo zvyšuje výkon svalů. Látka, která podporuje růst čiré svalové hmoty a nepřímo snižuje hladinu podkožního tuku.


Beta Alanin

Skvělý doplněk pro podporu výkonu, mnoho lidí má občas pocit "mravenčení" a pro ty, kteří s tímto jevem nejsou obeznámeni, může je to vyděsit. Svědění je způsobeno přechodným zvýšením hladiny histaminu v těle, což je chemická látka, která se uvolňuje při alergických reakcích a může způsobovat svědění. Svědění obvykle trvá asi 15-30 minut a projevuje se nejčastěji na kůži obličeje, krku, hrudníku a pažích. Mravenčení je přechodné a nepředstavuje žádné nebezpečí pro zdraví. 

Beta-alanin je aminokyselina, která se v těle přirozeně mění na karnosin. Karnosin je dipeptid složený z dvou aminokyselin, beta-alaninu a histidinu. Jirka Vacek říká: "Karnozin hraje důležitou roli v těle, zejména při kontrole acidobazické (laktát neboli kyselina mléčná) rovnováhy svalů během intenzivní fyzické aktivity. Taky se kyselina mléčná odplavuje rychleji a tím vzniká více energie a více času na to vykonat více práce."

Jak dávkovat beta alanin?

Denní dávka beta alaninu se udává 3 - 5 gramů a není třeba jej užívat naráz před cvičením, pokud vám vadí mravenčení, můžete si jej rozdělit do několik denních dávek. Nasycení těla trvá obvykle tři týdny. Není třeba dávky zbytečně zvyšovat, tělo si beta alanin neumí schovat do zásoby a přebytek vyloučí močí


Citrulin

Citrulin je neesenciální aminokyselina, která slouží jako prekurzor argininu na podporu produkce oxidu dusnatého. Ten může pomoci s rozšířením cév a zvýšení oxidu dusnatého v cévách, což vede k lepšímu průtoku krve. To znamená lepší napumpování svalů a zlepšení okysličení svalů. 

Jak dávkovat citrulin?

Pro sportovce a fyzicky aktivní jedince se často doporučuje užívat citrulin před tréninkem, a to v dávce kolem 3-5 gramů a v netréninkový den, kdykoliv během dne.

V této kombinaci kreatin, beta-alanin a citrulin synergicky spolupracují. Díky této kombinaci dochází k lepšímu odbourávání kyseliny mléčné, což umožňuje zvýšit výkonnost. Díky tomu můžete vydržet delší dobu na vyšší úrovni výkonu.

Jaké jsou nejlepší doplňky pro podporu výkonu?
 

Fitness007 PWO Jirka Vacek 480 g

PWO není jen “nakopávač”. Jedná se o suplement, který kombinuje více suplementů dohromady: Pumpu, spalovač, adaptogen, energii a koncentraci. 

SmartFuel Creatine Monohydrate 500 g

100 % čistý kreatin monohydrát v prémiové kvalitě. Kreatin je jedním z nejsilnějších produktů určených pro zvýšení fyzické síly, výkonnosti i rychlé zvýšení objemu svalů.

Czech Virus L-Citrulline 350 g

Aminokyselina, která se mezi sportovci využívá hlavně pro tvorbu NO2. Přírodně fermentovaný a neobsahuje žádné syntetické formy.

Beta Alanin

Beta Alanin se vyrábí synteticky a je vhodný i pro vegany. Pořídit si ho můžete v sypké formě bez příchuti nebo v ovocných příchutích. Zakoupit jej můžete také v kapslích.


Mohlo by vás zajímat:

4 faktory, které zlepší váš výkon

Při cvičení nejde pouze o vzhled a zdraví – lidé přirozeně cítí touhu zlepšovat se a dosahovat lepšího výkonu. Jirka Vacek a Petr Havlíček Vám poradí, jak si nastavit správný mindset.

Stravování a suplementace u vytrvalostních sportů

Vytrvalostní sporty jsou  zaměřeny na prodlouženou fyzickou aktivitu a vyžadují udržení výkonu po delší časové období. 

Sleduj nás i na sociálních sítích: