Můj účet
Přihlášení
Menu

Jak často jíst maso?

Nikola
Dobrý den. Zajímal by mne názor obecně na maso. Jak často je optimální jíst vlastně maso? Někde jsem se dočetla, že stačí třeba jen 2x týdně, někde, že je potřeba mít kvaůitní maso každý den. Jaká je tedy optimální hranice pro určitý druh masa? Např. kolikrát je dobré jíst červené maso - tj. hovězí, případně vepřové a jak hodně je dobré jíst drůbeží maso? Optimálně jím 2-3x týdně ryby a 2x kuřecí maso. Hovězí maso mi právě bylo řečeno, že zatěžuje trávení a stačí jej jíst jen třeba 1x za 14 dní. Je to skutečně tak? Děkuji. Nikola

Dobrý den,

není maso jako maso a je potřeba odlišit, o čem se bavíme (druh masa i to falešné :D ze sóji či hrachu) Vezmeme-li v potaz, že v tento moment jedna z nejuznávanějších stylů výživy je považovaná středomořská strava, pak její doporučení zní, že bychom konzumaci masa měli omezit právě na zmiňovaných 2x týdně (pokud se nepletu), toto doporučení se týká pouze masa červeného. Drůbeží maso je možné jíst častěji a kvalitní ryby a mořské plody jsou naopak preferované a kvalitním zdrojem bílkovin. Je to paušální doporučení, někomu zvýšená konzumace masa prospívá, jinému ne, proto je dobré se řídit i vlastním pocitem. Každopádně denní konzumace masa opravdu není nezbytná. 

Přeji pěkný den, 

Ing. Petr Havlíček