Můj účet
Přihlášení
Menu

5 tipů, jak zefektivnit spalování tuků

Po spalování tuků a celkovém hubnutí touží mnoho z nás. Lusknutím prstu to ale není. Abychom docílili tohoto procesu zdravě a udržitelně, je třeba mít promyšlený tréninkový plán a disciplínu. Velmi důležitou roli v tom hraje i strava, na kterou je dobré si dávat obzvlášť pozor, a další zdravé návyky.

Jak funguje spalování tuků? 

Tělo si přebytečné tuky ukládá do zásob pomocí krve, která je odděluje od svalů. A jelikož jsou svaly právě tím aktivním spalovačem, potřebujeme tyto dvě stavební částice našeho těla opět spojit. Svaly se totiž uloženými tuky živí v momentech, kdy jsou maximálně vytížené a prokrvené. Čím více energie tedy pomocí svalů spotřebujete, tím více tuků svaly spálí. 

Svaly jsou proto nejdůležitější hmotou pro efektivní spalování tuků (ženy, nebojte se je budovat). 

5 tipů, jak zefektivnit spalování tuků

Způsobů je mnoho, ale nejlepší postup je samozřejmě vytvořit si zdravé návyky a rutiny, které budou kombinovat většinu z toho, co zmiňujeme níže. 

1. Zaměřte se na bílkovinu a vlákninu

Bílkoviny mají společně s vlákninou vysoký sytící efekt. Pokud si tedy na talíř naservírujete kvalitní pokrm plný těchto živin, sníte mnohem menší porci, než by tomu bylo třeba u klasického fast foodu. 

Bílkoviny navíc i posilují a vyživují svaly. Pro jejich správnou funkci a vlastně i existenci jsou proto proteiny naprosto nezbytné. 

2. Omezte vysoce průmyslově zpracované potraviny a nezdravé tuky

Fast food, uzeniny, smažené polotovary a instantní jídla jsou pro mnoho lidí absolutní záchranou ve chvílích, kdy nestíhají, nebo je prostě honí mlsná. Pokud byste ale rádi nějaké to kilo shodili, na junk food zapomeňte. Vysoce průmyslově zpracované potraviny mají nízký sytící efekt, ale i přesto obsahují neuvěřitelné množství energie. Ta ale velmi rychle zmizí, proto máme po obědě ve fast foodu za nedlouho chuť na něco sladkého nebo tendenci opět vyhledávat jídlo. 

3. Pitný režim je klíč

Dodržování pravidelného a dostatečného pitného režimu je zásadním elementem celkově zdravého životního stylu. Pro hubnutí nevyjímaje. Mějte ale na paměti, že kalorie jsou ukryté i v nápojích. Už proto doporučujeme pít pouze vodu nebo elektrolytické nápoje bez přidaných cukrů. 

4. Trénujte kvalitně a promyšleně

Mějte ideálně sestavený tréninkový plán na míru. Pouze tak dáte svému tělu maximum a zahájíte efektivní spalování. Pokud si ale tréninkový plán sestavit nechcete, jednoduše dbejte na to, aby byl každý váš den co nejvíce aktivní. Více choďte pěšky, eliminujte sezení u počítače a podobně. Každý pohyb má vliv na naše svaly – spalovače tuků.


NÁŠ TIP: Pro ještě intenzivnější spalování tuků během tréninku je dobré sáhnout po kvalitním spalovači. Pomůže vám rychleji ohřát organismus a dostat svaly do fáze spalování. Velmi kvalitní složení má náš Smartfuel Fat Burner. Obsahuje kombinaci extraktů ze zeleného čaje, kopřivy indické, synefrinu, cejlonské skořice a kajenského pepře. Nechybí ani kofein, který Vás skvěle nakopne na trénink.
Potřebujete pomoc s výběrem spalovače nebo se chcete dozvědět o spalování tuků více dopodrobna? Nepřehlédněte náš článek Nejlepší spalovače tuků: Mají smysl? Jaký je nejlepší a která látka v něm nesmí chybět? Jak poznám, že funguje?


5. Nezanedbávejte spánek

Spánek je důležitý pro svalovou regeneraci a vitalitu. Pokud přes noc nezískáte energii, nebudete ji moct vyměnit za efektivní spalování tuků v posilovně. Nedokonalý spánek navíc vede k psychické nepohodě, a to může hubnutí také velmi ovlivnit. 

Dostačující spánková hygiena je minimálně šesti hodinová. Ideálně ale spěte alespoň 8 hodin. Díky tomu budete odpočatí a nebudete mít potřebu hledat energii v jídle, čímž se často sníží i chuť na sladké.


Zdroj: Kamila Bárnetová

Mohlo by Vás zajímat:

Jaké jsou účinné složky nakopávače a k čemu jsou?

Na trhu existuje široká škála přetréninkovek s různým složením, které mají buď podobný nebo i odlišný účinek. Jaké jsou jednotlivé složky nakopávačů a k čemu slouží, se dočtete v dnešním článku.

Motivace | Tipy od výživového specialisty Petra Havlíčka jak si ji udržet

Nový rok, nové začátky, nová motivace. Bohužel mnoho novoročních předsevzetí postupně upadá, až nakonec po pár týdnech úplně ztroskotá. Jak si udržet motivaci a jak na dosciplínu se dozvíte v našem článku.

Sleduj nás: