Můj účet
Přihlášení
Menu

Jaké jsou účinné složky nakopávače a k čemu jsou?

Nakopávače neboli „pre-workout“ doplňky jsou tvořeny hned z několika účinných látek, nejedná se tedy pouze o jednu složku. Na trhu existuje již široká škála přetréninkovek s různým složením, které mají buď podobný nebo i odlišný účinek. Některé jsou určené primárně k lepšímu napumpování svalů, jiné k podpoře koncentrace, další například ke zlepšení výkonu. Můžeme najít i komplexní pre-workout produkty, jež se zaměřují na maximální podporu výkonu.

Trenér Jirka Vacek má pro vás tipy, na doplňky stravy, kterými podpoříte svůj výkon nejen při silových sportech, ale i vytrvalostních. V podcastu se dozvíte i jak fungují a jak je správně užívat.

V tomto článku si rozebereme jednotlivé složky, s kterými se v pre-workout doplňcích můžete setkat.

✅ Taurin

Jedná se o přirozeně se vyskytující sulfonovou kyselinu, jež je derivátem aminokyseliny cysteinu. Poprvé byl taurin izolován z býčí žluči, od toho je také odvozený název z latinského taurus – býk.  Kromě toho, že se jedná o významnou složku žluči, v malém množství ho lze najít ve většině živočišných tkání. Taurin hraje významnou roli v různých metabolických a fyziologických procesech v těle, jako je například regulace glukózy a lipidů, energetický metabolismus nebo antioxidační účinky. Do sportovní výživy se přidává hlavně z důvodu zvyšování sportovního výkonu, jelikož pomáhá zvyšovat rychlost reakcí, redukovat svalovou únavu a tím i umožní trénovat déle. Tím, že pomáhá zvyšovat působení inzulinu, má také mírné anabolické účinky. Dalším benefitem taurinu je snižování rizika vzniku svalových křečí, díky schopnosti podpořit hydrataci a zároveň udržovat rovnováhu minerálních látek ve svalových buňkách. Během tréninku klesá hladina taurinu ve svalech, proto se využívá hlavně v pre-workout doplňcích stravy, kdy je jeho užití nejvhodnější.

✅ Tyrosin

Tyrosin patři mezi neesenciální aminokyseliny, v těle se dokáže tvořit z další aminokyseliny – fenylalaninu. Tyrosin patří mezi základní stavební kámen hormonů štítné žlázy, dále je nezbytný pro tvorbu katecholaminů jako je adrenalin, noradrenalin a dopamin. Pomáhá zmírnit zátěž nervové soustavy, ulevit od stresu či snížit pocit únavy. Je také důležitý pro tvorbu melaninu, který určuje pigment a opálení kůže. Mimo jiné má tyrosin i synergický účinek v kombinaci s látkami podporující spalování tuků. Využití tyrosinu je tedy široké. Do předtréninkovek se používá zejména ke snížení stresu způsobené cvičením, zvyšuje tréninkovou intenzitu, schopnost regenerace i podporuje lipolýzu.

Kofein

Kofein je jedním nejrozšířenějším přírodním stimulantem vůbec. Použití kofeinu před tréninkem může zlepšit svalovou sílu a vytrvalost, zároveň stimuluje nervovou soustavu k větší bdělosti, oddálení psychické únavy a zlepšení koncentrace. Kofein se také podílí na zvýšení rychlosti metabolismu a podpory ztráty tuku. Nejvyšší hodnoty kofeinu v krvi jsou kolem 30–60 minut od konzumace. Je třeba poznamenat, že pravidelné používání kofeinu vede k postupné toleranci, která nemůže být překonána další dávkou kofeinu. Pro veškeré benefity kofeinu je proto vhodné ho strategicky cyklovat.

Synefrin

Synefrin se velmi často přirovnává k synteticky vyrobenému efedrinu a pseudoefedrinu, který se dříve používaly pro redukci hmotnosti, ale nesli s sebou mnoho nežádoucích účinků, a tak byly zakázány. Mechanismus účinku synefrinu je s porovnáním efedrinem dost podobný, ve skutečnosti ale není tak silným stimulantem a nenese s sebou takové negativní účinky. Synefrin se tedy užívá primárně k vyšší aktivaci lipolýzy a ke zvýšení klidového metabolismu a termogeneze, což podporuje hubnutí. Často se synefrin kombinuje s kofeinem nebo ho můžete najít v řadě komplexních pre-workout produktech.

✅ Extrakt ze zeleného čaje

Zelený čaj má obecně mnoho prospěšných účinků na naše zdraví.  Ve vysoké koncentraci se v zeleném čaji nachází zejména katechiny, které patří do skupiny významných antioxidantů. Katechiny podporují jak imunitu, zdraví srdce, tak pomáhají s redukcí tuku. Ve sportovní výživě se využívá hlavně kvůli většímu využití tuku jako zdroje energie a také zrychluje klidový metabolismus.

✅ Piperin - extrakt z černého pepře

Piperin je látka získávaná z černého pepře, která zvyšuje vstřebávání a biologickou využitelnost některých látek. Udává se, že blokuje aktivitu některých enzymů v trávicím traktu, které mohou snižovat hodnotu ostatních účinných látek v komplexních sportovních doplňcích, převážně spalovačích.

Beta Alanin

Beta alanin je jednou ze základních účinných složek většiny nakopávačů. Jedná se o beta aminokyselinu, která se v kosterním svalstvu váže na další aminokyselinu histidin za vzniku karnosinu. Karnosin je tzv. pufrovací činitel, který pomáhá předcházet únavě a prodlužuje svalovou práci při intenzivním tréninku. Suplementace beta alaninu je tedy vhodná z hlediska zvýšení koncentrace karnositu ve svalech. Více o beta alaninu v článku zde.

Citrulin

Další častou složkou pre-workout suplementů je citrulin. Tato neesenciální aminokyselina může v těle vznikat dvěma způsoby. Buď recyklací a přeměnou argininu za současného vzniku oxidu dusnatého nebo produkcí dusíku obsaženého v glutaminu. Zvýšení úrovně oxidu dusnatého způsobuje rozšíření cév a lepší průtok krve, čímž se do tkání může dostat více kyslíku a živin. Citrulin se také podílí na odstraňování amoniaku v těle a snižování koncentrace laktátu vznikající během intenzivního tréninku. Zařazení citrulinu do suplementace může také výrazně zlepšit i silový výkon a zároveň urychlit regeneraci.

Arginin

Arginin si do jisté míry tělo dokáže vytvořit samo, nicméně za určitých podmínek nemusí být syntéza dostatečná, proto se arginin považuje za tzv. semiesenciální aminokyselinu. Mezi hlavní funkce patří především tvorba oxidu dusnatého, který zvyšuje průtok krve do pracujících svalů. Z pohledu sportovního tréninku pak můžeme mluvit o zlepšení silového výkonu, anaerobního výkonu, snížení únavy i lepší odbourávání laktátu. Arginin se také považuje za mírně anabolickou látku, jelikož dokáže podpořit produkci růstového hormonu a stimulovat produkci inzulinu.

TOP preworkouty:

Fitness007 PWO Jirka Vacek 480 g

PWO není jen “nakopávač”. Jedná se o suplement, který kombinuje více suplementů dohromady: Pumpu, spalovač, adaptogen, energii a koncentraci.  PWO je komplexní předtréninkový doplněk stravy, který zajistí nejen účinné látky pro efektivní výkon, ale i jejich dostatečné množství.

Fitness007 PWO Stim Free Jirka Vacek 480 g

Komplexní předtréninkový doplněk stravy, bez stimulantů, který zajistí nejen účinné látky pro efektivní výkon, ale i jejich dostatečné množství. Stimulační složka byla nahrazena složkou na odbourání únavy a zvýšení fyzické i mentální aktivity, podporu soustředění.

EXTRIFIT AGREZZ

Kombinace stimulantů produkce oxidu dusnatého, citrulinu, beta alaninu a argininu, stimulačních látek kofeinu a taurinu, dále extraktu z plodů pomerančovníku hořkého (synefrinu), ze zeleného čaje, extraktu z černého pepře (piperinu), cholinu, tyrosinu a DMAE. V Agrezzu najdete i synefrin, který podporuje tvorbu tepla, díky jeho obsahu se budete více potit a více spalovat tuk – a tedy mít i více energie na trénink.

CZECH VIRUS BEAST VIRUS V2.0

Původní verze Beastu nastolila 5 let zpátky pravidla a trend, jakým by se moderní preworkout měl ubírat. Nová verze si dává za cíl poskytnout ultimátní produkt, který pomůže ve všech potřebných aspektech: síla a výbušnost, ledově klidné soustředění, dále extrémně prokrví svalstvo a oddálí únavu na nejvyšší možnou dobu. Jedná se tedy o ALL-IN-ONE produkt, ale pozor - bez zbytečného kreatinu, BCAA nebo cukru.

NUTREND N1 PRE-WORKOUT

Sestavený dle maximálních možností evropské legislativy. Obsahuje nejúčinnější látky, uznávané odbornou veřejností, které zaručí maximální efekt napumpování svalstva a posunutí hranice fyzického výkonu. Obsahuje: 3500 mg beta-alaninu, 3500 mg L-arginin-alfa–ketoglutarát, 3235 mg kretinu, 2250 mg L-malát, 500 mg L-tyrosinu, 200 mg kofeinu a 20 mg DMAE (dimethylaminoethanolu).

Amix CELL UP shot 

Oblíbená přetréninkovka Jirky Vacka, kterou jste si oblíbili i vy velice rychle. Od ostatní ch předtréninkovek se liší tím, že obsahuje 2000 mg glycerolu, který má super vliv na prokrvení a pořádnou napumpovanost. Nechybí ani typické látky pro kvalitní předtréninkovku, jako je kofein, taurin, arginin nebo beta alanin.

Prom-in Progressive Pre

Kvalitní předtréninkovka, která kombinuje maximální podporu výkonu současně s maximální podporou uvolňování mastných kyselin, tedy spalování tuku. Tato předtréninkovka má i "sourozence" Serious Pre, který je uplně bez stimulantů. Je tedy vhodný pro ty, co hledají předtréninkovu bez kofeinu. 

Prom-in Nitrox Pump Extreme

Představuje extrémně silnou kombinaci ingrediencí pro zvýšení výkonu. Receptura obsahuje složky, jako je např. beta alanin a kreatin HCl pro podporu výkonu. Vše při minimálním obsahu sacharidů. Je ideální pro silový trénink pro zvýšení intenzity, zvýšení výbušné síly pro sporty, jako je hokej, americký fotbal, rugby atd., pro každého sportovce, který chce zvýšit svůj výkon při tréninku nebo soutěži.

BRAINMAX 3.0 ANABOLIC DAGGER

Trochu z jiného soudku. Přírodní hormonální optimalizátor, který zvyšuje testosteron a současně balancuje estrogeny, způsobuje zvýšení fyzické i psychické houževnatosti, zlepšuje napumpování během tréninku a přivádí novou hladinu energie, motivace a chuti do tréninku. 

Celá nabídka pre-workoutů >>>

Mohlo by vás zajímat:

Jaký je nejlepší protein? Podle čeho vybrat?

Chcete pomoci s výběrem toho praváho proteinu? Vybrali jsme pro vás ty nejlepší proteiny, se skvělým složení a za super ceny. Vyberte podle svých potřeb. 

Užívat raději BCAA nebo EAA? Které jsou lepší?

Pomáhají při regeneraci, tvorbě a růstu svalové hmoty a slouží jako zdroj energie.Celkově esenciální aminokyseliny plní širokou škálu klíčových funkcí, které jsou zásadní pro celkové zdraví a optimální výkon těla.

Sleduj nás:  

Zdroj:
  • Bondonno, C. P., Liu, A. H., Croft, K. D., Ward, N. C., Shinde, S., Moodley, Y., Lundberg, J. O., Puddey, I. B., Woodman, R. J., & Hodgson, J. M. (2015). Absence of an effect of high nitrate intake from beetroot juice on blood pressure in treated hypertensive individuals: a randomized controlled trial. The American journal of clinical nutrition, 102(2), 368–375. https://doi.org/10.3945/ajcn.114.101188 
  • Bonilla Ocampo, D. A., Paipilla, A. F., Marín, E., Vargas-Molina, S., Petro, J. L., & Pérez-Idárraga, A. (2018). Dietary Nitrate from Beetroot Juice for Hypertension: A Systematic Review. Biomolecules, 8(4), 134. https://doi.org/10.3390/biom8040134 
  • Purdie, Jennifer. Inosine: Benefits, Side Effects, Dosage, and Interactions. (2019) Dostupné z: https://www.verywellfit.com/inosine-4766864
  • Roubík, Lukáš. Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Praha: Erasport, [2018]. ISBN 978-80-905685-5-6.
  • Šindelář, Miloslav, Roubík, Lukáš. Suplementuj efektivně.1. elektronické vydání. Praha 2020. ISBN 978-80-270-7581-2
  • https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92405.aspx​