Můj účet
Přihlášení
Menu

ADAPTOGENY: Pomohou se stresem a zkvalitní spánek. Jak je užívat a kdy uvidím výsledky?

Adaptogeny jsou byliny a houby, které jsou schopné přežívat v extrémních nehostinných podmínkách, ať už jsou to horka, velká zima nebo vysoká nadmořská výška. Díky tomu, kde všude dokáží přežít jsou bohaté na vitamíny, minerály a další mikronutrienty, ze kterých může těžit i lidský organismus. První zmínky o používání adaptogenů jsou zhruba 3000 let před naším letopočtem.

Adaptogeny dokáží snižovat stres a podpořit duševní pohodu, optimalizovat hormonální systém těla a zkvalitnit spánek, protože mají vliv i na hladinu kortizolu (stresový hormon). Adaptogeny také dokážou podpořit lepší výkon, energii do tréninku, soustředěnost i zlepšit kardiovaskulární zdraví.

Výživový specialista Petr Havlíček říká: “Shodneme se v tom, že vlastně všechny ty adaptogeny a cílem adaptogenů je zmírnit stres, srovnat organismus, dodat větší množství energie, zklidnit a zlepšit, tím pádem i spánek.”

Adaptogen musí splňovat tři podmínky:

  1. V pravidelných dávkách musí být netoxický
  2. Ovlivňuje více nespecifických orgánů nebo orgánových systémů v těle a pomáhá překonávat stres. Působení není nikdy jenom na jednu věc, ale vždy zasahuje více systémů. 
  3. Má normalizační účinek na organismus, jinými slovy, pomáha ovlivňovat nebo udržovat homeostázu. 

Smartfuel Adaptogen mix 90 kapslí

Pečlivě vybraná kombinace těch nejlepších adaptogenů podle trenéra Jirky Vacka - Vhodná kombinace adaptogenů může být účinným způsobem, jak posílit jejich účinky a dosáhnout širšího spektra přínosů.


Proč jsou adaptogeny tak populární? 

Problém dnešní doby je jednostranné přetížení, pracovní vytížení, nedostatek odpočinku, a narušování vnitřního prostředí a řídících center v těle. Proto jsou adaptogeny v dnešní době tak populární. Trenér Jirka Vacek říká: "Jedná se o skutečně funkční látky, podporující lidské zdraví a psychiku. Jen zdravé a silné tělo nás dokáže dostat za naše vlastní limity. Dnešní svět je uspěchaný a plný stresu. Přidejte si k tomu ještě náročné tréninky, kdy se snažíte posouvat své limity a problém může být na světě. Přemíra stresu a stresového hormonu kortizolu vede ke kaskádě fyzických reakcí, kdy můžeme mít vyčerpané nadledvinky, či pokles testosteronu. Právě s tím nám můžou pomoci Adaptogeny, které napomáhají snižovat hladinu kortizolu, vyčerpání a naopak nám mohou pomoci optimalizovat hormonální systém."

Pro koho jsou adaptogeny vhodné?

  • Lidé, kteří trpí stresovými situacemi, mohou užívat adaptogeny užitečné pro zmírnění těchto stavů a zlepšení duševního pohody. Adaptogeny pomáhají regulovat hladinu kortizolu, stresového hormonu, v těle. To může pomoci snížit úzkost a stresové reakce.
  • Pokud máte pocit únavy nebo nedostatku energie.
  • K podpoře fyzického výkonu nejen ve fitness. Adaptogeny mohou pomoci zvýšit energii a výkonnost tím, že zlepší přívod kyslíku do buněk a zlepší metabolické procesy.
  • Adaptogeny mohou posílit imunitní systém a pomoci tělu lépe se bránit infekcím a nemocem.
  • Lidé v náročných pracovních situacích užívají adaptogeny jako podporu pro zvládání pracovního stresuNěkteré adaptogeny jsou spojovány s lepší koncentrací, pamětí a kognitivní funkcí.
  • Adaptogeny s antioxidačními vlastnostmi mohou pomoci tělu chránit se před negativními účinky volných radikálů a toxických látek.

Jak užívat adaptogeny a za jak dlouho pocítím výsledky? 

Adaptogeny lze užívat prakticky kdykoliv. Můžete je užívat v jedné dávce nebo si je rozdělit na více dávek v průběhu celého dne, důležité je, abyste adaptogeny užívali pravidelněEfekt adaptogenů se neprojevuje hned, nelze počítat s tím, že po první dávce ucítíte výsledky, adaptogeny se musí užívat dlouhodobě, několik týdnů i měsíců. Adaptogeny se obecně nedoporučují užívat před spaním. 

Je lepší zvolit drcený kořen nebo extrakt v kapslích?

  • Podrcené adaptogeny: Neznáte přesný podíl látek, protože množství účinných látek může kolísat, ale to je v pořádku. Výhodou drcených kořenů, listů nebo plodů je v tom, že využíváte i další látky v nich obsažené, jako jsou vitamíny, minerály a antioxidanty. Pro někoho by mohla být nevýhoda, že se musí přijmout více prášku, který obsahuje i dost vlákniny a někomu to nemusí dělat dobře na trávení a může způsobovat nadýmání nebo pálení žáhy. 
  • Kapsle: Standardizovaný extrakt adaptogenů. Extrakty jsou vyčištěné od všech ostatních látek a užíváte pouze čistý koncentrovaný extrakt adaptogenů Macy, Ashwagandhy, Rhodioly a další. Výhodou je, že znáte přesný obsah účinné látky a stačí užít pár kapslí.

Jaké jsou druhy adaptogenů?

Nejznámější adaptogeny:
  • Maca neboli Řeřicha peruánská je silný adaptogen, který přispívá k posílení fyzické i psychické vitality. Přispívá k sexualitě, normální funkci hormonálního systému a plodnosti, dále k vitalitě a vytrvalosti. Jeho chuť je nasládlá a dala by se přirovnat k ořechům nebo karamelu. Kořen macy je bohatý na vitamín C, hořčík, měď, železo, zinek a selen.
  • Ashwagandha neboli Indický ženšen je známý adaptogen, který má pozitivní vliv na duševní zdraví a relaxaci, podporuje normální činnost kardiovaskulárního systému, působí jako antioxidant a napomáhá udržovat dobrý stav pokožky. Nejlepší účinky mají hlízy, které se nejprve usuší na slunci a pak rozemelou na prášek, který je pro tělo dobře stravitelný, má zemitou chuť a je dobře rozpustný ve vodě.
  • Kurkuma, kurkumin obsahuje přirozeně velké množství silného antioxidantu kurkumin, který má pozitivní vliv na trávení, játra, kardiovaskulární systém, imunitní systém, dýchací systém, stav kloubů a kostí a v neposlední řadě působí protizánětlivě. Kurkumin svědčí naší pokožce, prospívá také pohybovému aparátu. Bývá užíván pro udržení normální činnosti nervové soustavy, duševní rovnováhu a napomáhá normálnímu trávení. Kurkuma má jemnou, kořenitou chuť a vůni. V potravinářství je označená jako E100.
  • Rhodiola Rosea, Rozchodnice růžová je adaptogen, který přispívá přirozené schopnosti těla přizpůsobit psychickému u fyzickém vytížení. Posiluje fyzickou i duševní kondici a zároveň umožňuje podpořit přirozenou schopnost těla přizpůsobit se neustále se měnícím životním podmínkám duševnímu vypětí a únavou. 
  • Funkční houby přispívají zejména k posílení imunitního systému. Obsahují vysoké množství biologických látek, které jsou bohaté na životně důležité vitamíny, minerály, stopové prvky a aminokyseliny.

Tip na konkrétní produkty:

SmartFuel Maca root extract 90 kapslí

Extrakt z Macy peruánské je vhodný pro podporu psychické a fyzické kondice. Maca má dobrý vliv na energii, naši psychickou stránku a přispívá k celkové vitalitě a životní energii.


SmartFuel Ashwagandha Extrakt 90 kapslí

Silný extrakt s vysokým obsahem withanolidů. Withanolidy jsou účinné látky s adaptogenními účinky, jež přispívají ke zvýšení tolerance na stres a ke správné funkci imunitního systému.

Mohlo by vás zajímat:

4 faktory, které zlepší váš výkon

Při cvičení nejde pouze o vzhled a zdraví – lidé přirozeně cítí touhu zlepšovat se a dosahovat lepšího výkonu. Jirka Vacek a Petr Havlíček Vám poradí, jak si nastavit správný mindset.

Proč mi nejde zhubnout? Adaptace organismu na nízký příjem.

Nedaří se Vám zhubnout a Vaše tělo stagnuje? Co radí výživový specialista Petr Havlíček a fitness trenér Jirka Vacek?

Sleduj nás i na sociálních sítích: