Můj účet
Přihlášení
Menu

Časté chyby začátečníků. Jak začít chodit do fitka?

Každý jednou začíná. Nikdo učený z nebe nespadl, proto se podívejte na 5 nejčastějších chyb podle trenéra Jirky Vacka, kterých se dopouštíme ve fitness centrech a které nám brání v úspěšném progresu.

1. Rychlé výsledky neexistují

Každý chce mít rychlé výsledky. Vysportované a pevné tělo, které je obalené svalovou hmotou. Organismu však trvá několik týdnů, než se začne adaptovat. V tomto období, si tělo zvyká na nový a pro něj nezvyklý režim. Jakmile tohle překonáte, máte skoro vyhráno. Soustavným tréninkem se začne dostávat vytoužené odměny a na postavě začíná být vidět progres. Pokud s cvičením začínáte a budete dbát na všechny aspekty růstu svalů jako je strava, cvičení, regenerace, spánek i doplňky stravy, pravděpodobně zaznamenáte největší progres během prvního roku, pak se progres zpomaluje. Nezapomínejte, že pracujete s vlastním tělem a né se strojem. Proto zůstaňte v soustavnosti a dodržujte své tréninky.


Jak rostou svaly? Co pomáhá na rychlejší růst svalové hmoty?

Pokud budete dělat všechno správně, zaznamenáte největší progres během prvního roku. 


2. Překonejte ego a nezvedejte těžké váhy

Nesnažte se zvedat nejvíc, co zvládnete, nejste stroj. Vaše tělo, svaly na to nejsou zvyklé a spíš se zraníte nebo si způsobíte nepříjemné boleti z přetížených partií, které vám znemožní cvičení na několik dalších dnů. Začněte pozvolna, menší váhy a více opakování. Svaly sílí rychle na rozdíl od šlach. I kdyby to sval zvládl, šlacha třeba ne a mohlo by se stát, že si sval utrhnete. Pozor si také dejte na techniku, která je při nabírání svalové hmoty a cvičení klíčová. Pokud začnete zvedat něco nad vaše síly a budete šidit techniku, může se také stát, že už jí nikdy nebudete dělat správně. Pokud není technika od samého začátku správná, těžce jí budete napravovat.


Tréninkový plán pro začátečníky

Podívejte se podle čeho si sestavit vlastní tréninkový plán tak, aby byl vhodný právě pro vás + celá videa tréninků od Jirky Vacka společně s Jakubem.


3. Zdravé kvalitní stravování je základ

Člověk, který začne trénovat a myslí to vážně, by měl dbát také na vyváženou stravu. Cvičíte poctivě, vidíte progres a tak strava pokulhává. Nebude to tak fungovat věčně. Je důležité držet jídelníček a správný poměr sacharidů, bílkovin a tuků. Jirka Vacek společně s výživovým specialistou Petrem Havlíčkem natočili celé video o tom, jak by měl jídelníček sportovce vypadat.

4. Vybírejte si, od koho se necháte inspirovat a učit

Nikdy nekopírujte od člověka, kterého neznáte, i když to je třeba trenér. Ani certifikát trenéra ještě neznamená, že cvičí a učí správně. Nastudujte si cviky na internetu v knihách nebo od zkušených trenérů a nepokukujte po lidech, který cvičí na lavičce vedle, jen protože má větší svaly. Natočili jsme pro vás kompletní zásobníky cviků na všechny partie těla, kde Jirka Vacek perfektně vysvětluje a ukazuje techniku cviků.


Zásobník cviků na prsa. Velikost, objem a síla. Nejlepší cviky na prsa.

Přehled všech cviků na prsa na jednom místě včetně popisku a obrázků Najdete zde i instruktážní videa. 


5. Nesnažte se cvičit jako profesionálové

Tak jako kopírovat techniku někoho, koho neznáte, je stějně velká chyba, jako když si vybere trénink někoho, kdo cvičí několik let na profesionální úrovni. To že si najdete v časopise detailně popsaný trénink profesionálního kulturisty neznamená, že je vhodný i pro vás. Tito sportovci mají velkou masu svalové hmoty a cvičí řadu let, proto se držte základního schématu tréninku.

Autor článku: Tereza Fuková
 

Mohlo by vás zajímat:

TOP 5 SUPLEMENTŮ PRO RŮST SVALŮ | Jak pomáhají doplňky s nárůstem svalové hmoty?

Jak nabrat svalovou hmotu? Jak a které suplementy vám můžou pomoci snárůstém svalů?

Co jíst před cvičením? Jak správně jíst před tréninkem?

Dobře zvolené předtréninkové jídlo může posunout váš trénink dopředu, ať už je to síla, výdrž či jeho intenzita.

Co mám jíst po tréninku? A co je anabolické okno?

Jídlo po cvičení je mnohem důležitější, než jídlo před ním. Co je anabolivké okno a jak ho maximálně využít se dozvíte v tomto článku.

Sleduj nás i na sociálních sítích: