Můj účet
Přihlášení
Menu

Hyperaktivita a nekončící energie | Jak se uklidnit a bez problému usnout?

Každý mluví a poučuje o únavě, ale hyperaktivitu nikdo neřeší. My to jdeme změnit. Přemíra energie je zdánlivě nekonečný problém u dětí, ale i dospělých a u těch se o tom mluví opravdu jen málo. Tento problém může narušovat spánek, ovlivňovat dojem, který děláme na ostatní a samozřejmě i pozornost, paměť a celkově všechny kognitivní funkce. Co hyperaktivitu způsobuje, jak se projevuje a čím na ni vyzrát? Pojďme se na to společně podívat.

Co se dozvíte?

✅ Jak se projevuje hyperaktivita?
✅ Hyperaktivita vs. ADHD
✅ Co způsobuje hyperaktivitu?
✅ Existuje způsob, jak přemíru energie řešit?
 ✅ Dechová cvičení
 ✅ Sport, který unaví a nastolí pravidelnost
 ✅ Doplňky stravy, které pomáhají v uklidnění

Jak se hyperaktivita projevuje? 

Může se ukázat jak na fyzické, tak i psychické úrovni. Poznáváme ji především u dětí, ale přetrvávat může i v dospělosti. 

✅ Neustálá potřeba se pohybovat, nebo alespoň klepat nohou
✅ Nikdy nekončící tok myšlenek a neschopnost udržet je na uzdě při konverzaci
✅ Netrpělivost
✅ Poruchy spánku a zhoršené usínání

Tato přemíra energie může být krátkodobá i dlouhodobá. Velmi totiž záleží, z čeho energie vzniká a čím je to celé způsobeno. Pokud cítíte přehršel energie jeden či dva dny a poté se vrátíte do normálu, rozhodně to není nic alarmujícího, ba naopak. Pokuste se svou energii vždy využít na maximum. Poslouchejte své tělo. 

Hyperaktivita vs. ADHD

Hyperaktivita se nerovná syndromu ADHD. Proto, pokud cítíte nadmíru energie a souhlasíte s většinou příznaků hyperaktivity výše, rozhodně to pro vás nutně nemusí znamenat závažnější realitu. Pravdou ale je, že hyperaktivita je jedním z ukazatelů ADHD. K tomu se nevyjímaje přidává i porucha pozornosti a impulzivita. Ukazatelů ADHD je ale mnohem více. Řadí se mezi ně i nervozita, časté změny nálad, časté zapomínání a podobně. 

Co způsobuje hyperaktivitu? 

Začneme od toho nejzákladnějšího, od studnice naší energie. Od jídla. Potraviny se totiž v našem těle díky energetickému metabolismu přeměňují a dobíjejí nám “baterky”. To samozřejmě neznamená, že čím víc toho obecně za den sníte, tím větší šanci na hyperaktivitu budete mít, ale jde o to, co konzumujete. V mnoha potravinách se totiž nachází škodlivá aditiva, která hyperaktivitu podle nespočtu studií podporují. 

Aditiva, kterým je dobré se vyhnout:

  • Dusitan sodný, E250
  • Dusičnan draselný, E252
  • Arabská guma, E414
  • Azorubin, E122
  • Brilantní modř, E133
  • Tartrazin, E102
  • Chinolinová žluť, E104
  • SY (Sunset Yellow), E110
  • Carmoisin, E122
  • Ponceau 4R, E124
  • Allura červeň AC, E129
  • Benzoan sodný, E211

Není jich málo, proto velmi důrazně doporučujeme kontrolovat složení nejen na proteinových tyčinkách. Jsou to většinou barviva, která se přidávají do sportovních, ale i každodenních běžně dostupných nápojů. Bohužel i do dětských potravin. Vybavujete si například šmoulovou zmrzlinu? Ta přírodní úplně nebude, co myslíte?

Hyperaktivita může být ale způsobena i stresem a nervozitou, zvýšenou konzumací cukrů a u dětí i špatnou výchovou. 

Existuje způsob, jak přemíru energie řešit?

Řešení máme naštěstí v dnešní době už téměř na všechno. A hyperaktivita se dá dokonce řešit docela jednoduše a přírodně. 

Dechová cvičení

Pokud vás vaše překypující energie omezuje během práce, nedovolí vám usnout nebo jiné činnosti, na kterou byste se chtěli soustředit o něco intenzivněji, vyzkoušejte dechové cvičení. Po dobu 4 sekund se zhluboka nadechněte a stejnou dobu intenzivně vydechujte. Vydržte takto alespoň celou minutu, ideálně minutu a půl a na nic jiného se nesoustřeďte. Pouze dech a vy. 

Sport, který vás unaví a nastolí pravidelnost

Pohyb a sport je něco, co by vám, jakožto hyperaktivnímu jedinci, nemělo dělat problém. Pokud s námi souhlasíte, honem do toho. Vyberte si jakýkoliv sport a začněte se mu naplno věnovat. 

Pro zmírnění hyperaktivity mohou být velmi příznivé bojové sporty, jako je například box nebo MMA. Během tréninku zapojujete jak mysl, tak tělo. Pravidelnost tréninků vám také dá řád, který může pomoci v urovnání si myšlenek. 

Doplňky stravy, které pomáhají v uklidnění

Se zklidněním těla i mysli vám mohou pomoci i některé vitamíny a minerály. Máme pro vás dva tipy:

BrainMax Sleep Magnesium
Hořčík Bisglycinát v kombinaci s aminokyselinou GABA a dalšími uklidňujícími látkami vám pomůže zvládnout svou vlastní hlavu a uklidnit tělo. Tento kvalitní doplněk stravy je ideální brát večer před spaním. V případě potřeby ale můžete kdykoliv během dne. 
Koenzym Q10
Tato molekula, která se přirozeně vyskytuje v lidských buňkách, postupem času a věku ubývá. Tělo si ji samo nevytváří, proto je potřeba ji doplňovat. A při hyperaktivitě obzvlášť. Některé studie totiž naznačují, že Koenzym Q10 dokáže snižovat krevní tlak, což vede ke zklidnění nervové soustavy. 

Shrnutí

Hyperaktivita se objevuje především u dětí, ale rozhodně není vyloučená ani v dospělosti.  Naštěstí to ale není neřešitelný problém. Od uklidnění vás může dělit jedno dechové cvičení, sport a nasazení vhodných doplňků stravy. Je ale možné, že se vaše energie přehoupne do život velmi obtěžující fáze a v takovém případě radíme vyhledat odbornou pomoc.


Zdroj: Kamila Bárnetová

Mohlo by Vás zajímat:

Jak si zachovat zdravý životní styl při práci ve směnném provozu? A jak na stravu a cvičení?

Práce zabírá přibližně 60 % našeho života, nenechme ji proto ovlivnit náš volný čas. Zdravý životní styl můžete mít i při práci na směny. Máme pro vás několik tipů, jak tohle celé zvládnout a co nejpohodlněji se přizpůsobit režimu, který vám práce nastavuje.

5 TIPŮ jak se donutit ke cvičení a vydržet

Během roku se často nutíme ke cvičení, vnitřně si slibujeme, jak tréninky zařadíme do každodenního života a dáme své tělo do formy, kterou si tak moc přejeme. Pomáhá ale tohle všechno k vytrvalosti? Máme pro vás 5 tipů, které vám skutečně pomohou si cvičení oblíbit.

Sleduj nás i na sociálních sítích: