Můj účet
Přihlášení
Menu

Jak udržet krevní cukr pod kontrolou a proč

Stabilní hladina krevního cukru jako základní prvek dlouhodobého zdraví

Stresové situace jsou často řešeny zajídáním. Dáte si něco sladkého, za chvíli jste opět hladoví a bez energie a takto stále dokola. Dostanete se do začarovaného kruhu, kdy kolísá hladina krevního cukru, což není ideální jev. Jak tomu ale předejít a hladinu stabilizovat?

Nejprve trocha fyziologie. Potraviny s vysokým obsahem cukrů a škrobů způsobují rychlý nárůst krevního cukru. Do krve se vyplaví glukóza, ale jakmile ji spotřebujeme, dostáváme chuť na další jídlo, tedy na další porci cukru. Tento kolotoč pak vede k tomu, že energetický příjem je větší než výdej, což vede k přibývání na váze. Nadměrnou energii tělo proměňuje v tuky, které pak ukládá na nesprávných místech. Ve chvíli, kdy sníte nějakou sladkost, metabolismus sacharidy v ní rozštěpí na jednoduché cukry, které se rychle vyloučí do krve. Ve stejný okamžik vylučuje slinivka hormon inzulín, který zpracuje glukózu jako zdroj energie pro buňky. Jestliže ale dodáváte tělu soustavně vyšší dávky potravin bohatých na sacharidy, slinivka musí být aktivnější, aby vyprodukovala dost inzulínu pro zpracování sacharidů. Pak ale přijde den, kdy už to nestačí.

Kolísání hladiny krevního cukru, tichý zabiják

Pokud se krevní cukr vlivem stresu, špatné výživy a nedostatku aktivit stává trvale vysokým, hrozí riziko, že se tělo stane takzvaně rezistentní vůči inzulínu. To představuje nejen riziko cukrovky, ale má to i negativní vliv na kardiovaskulární systém, zhoršenou regeneraci, nabírání tuku a v neposlední řadě horší fyzický, ale i psychický výkon. Je proto velmi důležité udržovat hladinu cukru dlouhodobě stabilní.

Máme několik jednoduchých strategií, které Vám pomohou:

✅ jezte pravidelně
✅ buďte aktivní
✅ dopřejte si odpočinek a kvalitní spánek
✅ suplementujte kvalitní doplňky

Jezte pravidelně a v menších dávkách

Doporučení, co zní jako zastaralé klišé. Toto bude rozporovat mnoho osobností na YouTube, přece lepší fasting, keto případně stačí low carb a máme na to přece studie... Bohužel v praxi jsou prostě lidé, co jí 4x – 6x denně vitální, vypadají mladší a zpravidla nemají problémy s nadváhou. Pokud totiž jíme jednou dvakrát za den velké porce, je pravděpodobné, že krevní cukr bude stoupat rychle a nárazově.

Dietologové, kteří nepodlehli módním trendům, doporučují jíst menší porce častěji a klasické tři chody doplnit o malé zdravé svačinky na zahnání hladu, které brání prudkému stoupání nebo klesání hladiny. Menší a častější porce zlepšují i citlivost na inzulín a umožní stabilizovat krevní cukr. 


Hubnutí pro začátečníky. Co je to kalorický deficit?

Pokud nevíš, jak začít hubnout, vždycky to bude těžký a dlouho u toho nevydržíš. V tomhle článku se dozvíš základní pojmy a principy, jak to funguje, na čem záleží, aby šla kila konečně dolů. 


Buďte aktivní aneb posilovna není jen pro kulturisty

Sportovní aktivita patří mezi nejlepší způsoby, jak zajistit optimální citlivost na inzulín a předejít zdravotním komplikacím. Jednoznačně nejefektivnější je aerobního a silového trénink.

Silový trénink je účinný pro nárůst glukózového transportéru GLUT4, ale i úrovně aktivity proteinů signalizující inzulín v trénovaných svalech. 

Cvičení je užitečné v přesunu cukru do úložiště ve svalech, čímž výrazně zlepšuje citlivost na inzulín. Studie prokázaly, že 60 minut tréninku na cyklo trenažéru zvýšilo u zdravých účastníků citlivost na inzulin po dobu následných 48 hodin. Jiný výzkum provedený na diabetických i nediabetických účastnících s nadváhou poukazuje na nárůst citlivosti po 3měsíčním období spojeném se silovým tréninkem. 

Citlivost na inzulín je spojována s věkem, ale výraznější souvislost může mít s životním stylem než s věkem samotným. Cvičení je pro účely zlepšení citlivosti vhodné pro všechny věkové kategorie a schopnost odvrátit rezistenci se vzhledem k věku neliší.


Jak zlepšit spánek

Kvalitní spánek umožňuje psychofyzickou regeneraci. Zlepšuje hormonální kvalitu a s ní všechny spojené procesy jako je regenerace, budování svalové hmoty, hubnutí, ale i koncetrace, zapamatování si informací atd. 


Spěte a relaxujte

Nedostatek odpočinku způsobuje výkyvy krevního cukru, vyvolává inzulinovou rezistenci a zvyšuje i riziko cukrovky. Jak jsme zmínili v úvodu, unavení lidé často sáhnou po takzvaném rychlém cukru, protože se snaží energii rychle doplnit, kvůli čemuž jsou v konečném důsledku ještě unavenější. Únava a nekvalitní spánek navíc vyplavují více stresového kortizolu, který má přímý vliv na regulaci hladiny krevního cukru. Snažte se kvalitně spát, ale na druhou stranu si nedělejte ze spánku úkol. Využívejte relaxační techniky a nebojte se hýčkat. Pomůže sauna, masáž, ale i dobrá večeře s lidmi, které máte rádi.

Zapojte doplňky, které Vám pomohou

Ano, dostatek mikroživin, a dokonce některé speciální doplňky, Vám pomohou nejen ke stabilizaci krevního cukru, ale i k dobrému trávení a dobré pohodě. Inu vše souvisí se vším. Například lidé s nedostatkem chromu a hořčíku totiž často trpí zvýšeným krevním cukrem. Proto se zaměřte na doplňky, které zabrání deficitu těchto mikroživiny. Ideálními produkty jsou Vita Solution s obsahem chromu pikolinátu a hořčík doplníte produktem 100% Magnesium Bisglycinate.


Prom-in Vita Solution

Profesionální produkt, který obsahuje komplex vitamínů a minerálů v optimálním poměru a formě tak, aby pokryl zvýšenou potřebu mikroživin zatěžovaného organizmu. Kromě celého spektra vitamínů a minerálů obsahuje právě chrom ve formě vysoce vstřebatelného chrom pikolinátu.

Prom-in 100% Magnesium Bisglycinate

Nejoblíbenější a skvěle využitelné magnesium přichází v nové verzi ještě lépe chutnajícího prášku ochuceného pouze přírodou. Výhradně přírodní aromata a extrakty pro skvělou chuť a ta nejkvalitnější surovina představující 100% nepufrovaný magnesium bisglycinát. Magnésium vám navíc pomůže s relaxací.


Příroda pomáhá

Pokud již trpíte nadváhou, případně Vám lékař již naměřil vyšší hladinu krevního cukru. Pomůže Vám příroda. Absolutní špičkou v produktech zaměřených na kontrolu hladiny krevního cukru představuje produkt Glucose Control.

Prom-in Glucose Control

Absolutní špičkou v produktech zaměřených na kontrolu hladiny krevního cukru. Produkt kombinující vysoce účinné přírodní ingredience jako je zázvor, vinná réva nebo kyselina alfa-lipoová, avšak základ tvoří Berberin (ve formě vysoce kvalitního berberin hydrochloridu). 

Berberin je isochinolinový alkaloid a nachází se v široké škále bylin  včetně zlatobýlu, dřišťálu, zlatonky nebo kurkumy. Berberin se používá v tradiční čínské medicíně a byl studován pro jeho přínosy pro zdraví srdce, ale především pro pozitivní působení na hladiny cukru v krvi.  Podle některých autorů dokonce berberin svým působením překonává tradičně užívané léky. Berberin má navíc silné antioxidační účinky, podporuje trávení, pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu, podporuje hubnutí a reguluje metabolismus aktivací enzymu AMPK. Tento produkt je určen pro ty, kde standartní opatření nestačí, případně pro ty, které zajímá maximální výkonost a dlouhověkost.

Zdroj: Prom-in

Reference:

  1. Adam Felman / What to know about insulin resistence medicalnewstoday.com/articles/305567
  2. Charlotte Lillis /Natural ways to improve insulin sensitivity medicalnewstoday.com/articles/323027
  3. Charlotte Lillis / Natural ways to improve insulin sensitivity  medicalnewstoday.com/articles/323027
  4. Mann, C. Beedie, S. Balducci, S. Zanuso, J. Allgrove, F. Bertiato, A. Jimenez / Changes in insulin sensitivity in response to different modalities of exercise: a review of the evidence onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/dmrr.2488
  5. Ginger Vieira / How to Improve Your Insulin Sensitivity com/improve-insulin-sensitivity/

Mohlo by vás zajímat:

Produkt pro nastartování anabolismu? Zkus Recovery od Jirky Vacka.

Recovery obsahuje funkční látky k nastartování anabolických procesů a podporu regenerace těla.

Jak rostou svaly? Co pomáhá na rychlejší růst svalové hmoty? 

Pokud budete dbát na všechny aspekty růstu svalů, pravděpodobně zaznamenáte největší progres během prvního roku. Jak na to? 

Co mám jíst po tréninku? A co je anabolické okno?

Jídlo po cvičení je mnohem důležitější, než jídlo před cvičením. Proč tomu tak je, co je anabolivké okno a jak ho maximálně využít se dozvíte v tomto článku.

 Sleduj nás i na sociálních sítích: